Prima ieşire publică a ministrului de interne, Petre Tobă, după punerea sub urmărire penală a fostului ministru şi a fostului procuror general. Ministrul de acum era şef al Poliţiei Române când a fost semnat acel protocol ce îi dădea dreptul la coloana oficială procurorului general. Tiberiu Niţu spune că tocmai chestorul ar fi avut iniţiativa. Dar Petre Tobă refuză să comenteze, spunând că e o anchetă în derulare, potrivit Digi24.
„Acest protocol a fost încheiat la iniţiativa MAI şi a Inspectoratului General al Poliţiei.Nu am solicitat eu întocmirea unui protocol", declara Tiberiu Niţu, fost procuror general.
Cu această declaraţie, fostul procuror general arunca vina în ograda actualului ministru de interne, care era şeful Poliţiei exact cînd au fost întocmite protocoalele privind coloanele oficiale ale demnitarilor. Reacţia lui Petre Tobă n-a lămurit situaţia.
„Eu niciodată nu am comentat o anchetă în derulare şi nu o voi face nici acum. Să aşteptăm finalul acestei anchete şi atunci vor fi clarificate toate aceste subiecte", a fost singura declaraţie a lui Petre Tobă.
Ce spune DNA
Procurorii anticorupţie spun că poliţiştii care deschideau drumurile fostului ministru de interne şi ale fostului procuror general erau repartizaţi în intersecţii la ore şi date bine stabilite, după un plan întocmit în birourile Direcţiei Generale de Poliţie din Bucureşti: „Singurii demnitari care beneficiau de însoţire permanentă erau preşedintele României şi prim-ministrul, precum şi ministrul de interne şi procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu."
Aceeaşi anchetă a scos la iveală faptul că anul trecut fostul ministru Gabriel Oprea a folosit coloanele oficiale de peste o mie de ori. şi Tiberiu Niţu a avut antemergători în peste 700 de situaţii, susţin anchetatorii.
„Practic e vorba de un echipaj de însoţire. Dacă există cel puţin un vehicul, altul de cel în care se afla demnitarul se numeşte coloană oficială. Prin încheierea acestui protocol s-a creat un privilegiu prin care procurorul general beneficia de un echipaj de însoţire permanent", a explicat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.