Plantă-minune în Bărăgan. Porumb albastru la Tichileşti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Plantă-minune în Bărăgan. Porumb albastru la Tichileşti

• ing. Nicu Bogdan este singurul producător de porumb albastru din judeţul Brăila • în ţară, mai sunt doar doi astfel de producători • potrivit specialiştilor, mălaiul de porumb albastru are cu 20% mai multe proteine faţă de oricare alt tip de făină • el conţine antioxidanţi, are proprietăţi antiinflamatorii şi este recomandat pentru diabetici şi cardiaci • agronom cu o vastă experienţă, Nicu Bogdan cultivă cereale şi legume pe circa 100 de hectare

 

Pentru al doilea an consecutiv, un producător agricol din Brăila - agronom cu o vastă experienţă în domeniu - cultivă pe terenurile sale un soi de porumb exotic, originar din Arizona, o adevărată “plantă-minune” cu evidente proprietăţi terapeutice. Este vorba de porumbul cu boabe albastre, originar din Arizona şi cultivat de indienii Hopi. De aceea, mai este denumit şi “porumb Hopi”. Din porumbul albastru se obţine mălaiul, iar mămăliguţa preparată din acest tip de mălai are o aromă fină, aparte, uşor dulceagă. Potrivit Laboratorului de Analize Fizico-Chimice şi Microbiologice ale Alimentelor din cadrul Facultăţii de Chimie Alimentară Galaţi, mălaiul de porumb albastru conţine cu 20% mai multe proteine şi cu 3% mai puţine glucide faţă de oricare alt tip de făină. La maturitate, boabele de porumb albastru se folosesc şi pentru diverse decoraţiuni, deoarece seamănă cu un şirag de perle.

Ing. Nicu Bogdan este singurul producător de mălai de porumb albastru din judeţul Brăila. La ora actuală, în ţară, mai sunt doar doi producători de porumb albastru, însă planta pare să câştige teren, iar mămăliguţa de porumb albastru tinde să devină un aliment obişnuit la masa românilor.

“În anul 2018, am purtat o discuţie cu un alt producător, pe care l-am întâlnit la un simpozion agricol. Persoana respectivă ne-a furnizat primul lot de seminţe de porumb albastru, cu ajutorul căruia am înfiinţat prima cultură, pe o suprafaţă de un hectar, la punctul de lucru de la Tichileşti. Am obţinut 3.000 de kilograme la hectar, cam jumătate din cantitatea care se obţine, de regulă, la porumbul obişnuit. Îl comercializăm sub formă de mălai, iar colaboratorii noştri, de la firma Minifari - care distribuie şi bureţi naturali din lufe - îl distribuie mai departe, prin reţeaua proprie. Mălaiul de porumb albastru e mai puţin cunoscut la noi în ţară, însă, în funcţie de solicitări, intenţionăm să mărim suprafaţa cultivată”, a precizat agronomul Nicu Bogdan.

I.I. Bogdan Nicu are ca obiect de activitate cultivarea legumelor şi a cerealelor, dispune de propriul parc de maşini agricole şi colaborează cu specialişti şi firme de profil din toată ţara. La ora actuală, deţine peste 40 de hectare cultivate cu grâu şi cu porumb şi alte 50 de hectare cultivate cu legume, în special rădăcinoase, vânătă, ardei şi usturoi.

Recent apărut în Bărăganul Brăilei, porumbul albastru oferă reale beneficii pentru sănătate, întrucât conţine o cantitate apreciabilă de antioxidanţi. Fiind sărac în carbohidraţi, este recomandat în alimentaţia diabeticilor. Tratează sindromul metabolic, are proprietăţi antiinflamatorii şi ajută la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Nu în ultimul rând, mălaiul de porumb albastru susţine sănătatea ochilor (datorită celor doi antioxidanţi care sunt utilizaţi exclusiv de ochi - zeaxantina şi luteina). Mălaiul de porumb albastru este folosit, în special, pentru prepararea mămăliguţei, în locul mălaiului obişnuit. Din el se poate găti, de asemenea, tortillas, pâine şi alte produse de panificaţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro