Planurile lui Diacomatu pentru judeţul Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Planurile lui Diacomatu pentru judeţul Brăila

Sergiu Diacomatu, liderul Fundaţiei "Fiii Brăilei", a vorbit recent, într-o conferinţă de presă, despre platforma program pe care o are pregătită în cazul în care va câştiga alegerile din 10 iunie. Candidatul independent pentru preşedinţia Consiliului Judeţean are pregătite o serie de măsuri gândite pentru judeţul nostru, "toate extrem de realiste şi realizabile" din punctul său de vedere. "Platforma program are în componenţa ei ca şi structură un program pe termen scurt, cu măsuri care se pot realiza a doua zi după intrarea în Consiliul Judeţean, care vizează normalizarea relaţiilor instituţionale cât şi cu cetăţenii Brăilei. Presupune măsuri pe termen mediu, între 24 şi 48 de luni, deci se referă la primul mandat, şi o viziune de dezvoltare a judeţului care se referă la cel de-al doilea mandat. Fiecare punct şi subpunct din acest program prezintă termene clare, de care mă voi ţine. Vom discuta în fiecare lună stadiul acestor măsuri, pe care trebuie să le urmărim împreună în următorii 4 şi, de ce nu, 8 ani de zile", a declarat Diacomatu. Independentul a ales să prezinte într-o primă fază doar măsurile pe termen scurt, făcând precizarea că fiecare dintre acestea presupune "o anumită detaliere", urmând să fie prezentate şi celelalte planuri în viitorul foarte apropiat.

Cele 14 măsuri pe termen scurt ale lui Diacomatu

Prima idee propusă de Sergiu Diacomatu pentru perioada imediat următoare în cazul câştigării alegerilor este "Introducerea de standarde de cost şi garanţie în achiziţiile publice ale Consiliului Judeţean", cu un termen de 6 luni. "Această introducere se poate face foarte simplu, se pot lua prin comparaţie termene şi preţuri de execuţie pentru km de canalizare, de alimentare cu apă, km de drum, de reabilitare de drum, cele de plombare de covor asfaltic... Vom încerca în primele şase luni de zile, cu majoritatea celor din Consiliul Judeţean, să introducem aceste standarde de cost după un calcul temeinic, economic, care să vizeze evitarea risipei banului public în tot felul de termene din caietele de sarcini care au pondere în general mai mare decât costul, ceea ce se întâmplă astăzi în Consiliul Judeţean", a precizat liderul fundaţiei "Fiii Brăilei". Un alt punct este "Asigurarea unei transparenţe totale în procedurile de achiziţie, prin afişarea procedurilor şi a tuturor ofertelor participanţilor la proceduri precum şi a contractelor pe site-ul instituţiei". Vizavi de această idee, Diacomatu a explicat că din prima zi fiecare procedură făcută în CJ Brăila va fi afişată detaliat (preţuri, termene de execuţie), pe site-ul instituţiei, astfel încât brăilenii să poată vedea "pe ce se duc banii, cum se duc şi în cât timp trebuie să fie gata o lucrare", excepţie făcând doar cele pentru care Legea nu permite o astfel de procedură. Diacomatu a mai vorbit despre "Asigurarea unui management performant şi profesionist al tuturor spitalelor brăilene". "În primul rând activitatea tuturor unităţilor sanitare trebuie transparentizată. Astăzi, nimeni nu poate să intre în această fortăreaţă numită Spitalul Judeţean, pentru că nimeni nu trebuie să ştie unde se cheltuie milioanele de euro ale brăilenilor pentru acest serviciu vital. În ceea ce priveşte managementul trebuie introduse criterii clare de performanţă, trebuie făcută o evaluare exactă a actului medical şi o orientare a acestuia către nevoile şi bolile la care sunt predispuşi brăilenii", a spus candidatul CJ, explicând că planul său vizează pur şi simplu normalitatea. Printre celelalte planuri urmărite de Diacomatu se numără: "Reanalizarea şi reprioritizarea proiectelor investiţionale ale Consiliului Judeţean", "Reorganizarea Direcţiei de strategii, integrare europeană şi relaţii internaţionale în vederea creşterii absorbţiei de fonduri europene, atât la nivel de Consiliu Judeţean cât şi la nivel de unităţi administrativ-teritoriale, pentru a pune bazele unei dezvoltări unitare şi durabile" şi "Alocarea fondurilor de către Consiliul Judeţean făcută prioritar pe proiecte europene, necesităţi şi grad de dezvoltare al fiecarei unităţi administrativ-teritoriale, fără amestecul factorului politic".

Măsuri pentru investitori şi creare de locuri de muncă

"Deschidere totală către orice formă de iniţiativă privată sau parteneriat public-privat", este o altă măsură propusă de Sergiu Diacomatu. "Când vrem să aducem investitori sau când vrem să facem ceva nu trebuie doar să declarăm ci trebuie să şi stăm de vorbă cu ei. Astăzi nimeni nu stă de vorbă cu ei şi dacă o fac ştiţi şi voi folclorul urban ce ne spune că se întâmplă cu aceşti investitori care fug mâncând pământul după ce dau ochii cu domnul Gheorghe Bunea Stancu. Regula de aur este să stăm de vorbă cu aceşti oameni dacă vrem să facem într-adevăr ceva", a mai adăugat sursa citată. Alte idei ale acestuia se referă la "Crearea de facilităţi de infrastructură pentru orice investitor pe termen mediu şi lung ce prezintă bonitate şi diferenţiat pe volumul de locuri de muncă creat", "Întâlniri periodice la solicitarea reprezentanţilor mediului de afaceri şi producătorilor agricoli brăileni", "Facilitarea accesului tinerilor absolvenţi în sistem şi profesionalizarea acestora", "Asigurarea unui mediu concurenţial cu şanse egale pe piaţa achiziţiilor publice cu liber acces pentru firmele din Brăila", "Identificarea şi stoparea tuturor scurgerilor de bani publici din Consiliul Judeţean", "Preluarea parcului industrial de la Primăria Brăila şi identificarea de soluţii pentru viabilizarea lui, pe modelul SC Tetarom SA Cluj-Napoca" şi "Finalizarea proiectelor de infrastructură începute".
În ceea ce priveşte măsurile pe termen mediu şi lung ale lui Diacomatu, acestea presupun cinci axe majore de intervenţie: prima dintre acestea este "Infrastructura", a doua axă majoră de intervenţie este "Agricultură şi dezvoltare rurală", al treilea punct se referă la "Sănătate şi protecţie socială", a patra axă majoră de intervenţie "Cultură şi turism", iar cea de-a cincea se referă la "Tineret şi sport". Idei pe care fondatorul "Fiii Brăilei" a anunţat că le va detalia în viitorul foarte apropiat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro