La zece zile după Înălţarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa, prăznuim Rusaliile - Pogorarea Sfântului Duh, cunoscută şi sub denumirea de Cincizecime. Anul acesta prăznuim Pogorarea Sfântului Duh pe 16 iunie. Ca vechime, Rusaliile coboară până în veacul apostolic. În primele secole creştine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt şi a Înălţării lui Hristos. În jurul anului 400, cele 2 sărbători s-au despărţit una de cealaltă.
Sfântul Tihon, cel pe care-l prăznuim astăzi, a fost sfinţit în vechime episcop al cetăţii Amatundei din Insula Cipru. Tatăl său a fost brutar. Din istorisirea vieţii Sfântului Tihon aflăm că, fiind pus de tatăl său să vândă pâine, acesta o dăruia bucuros săracilor din cetate, fără nicio plată. Întrebat de către tatăl său de ce le împarte săracilor pâine fără bani, Tihon i-a răspuns că “Îl împrumută pe Dumnezeu” atunci când le dăruieşte sărmanilor. Mai apoi, în urma rugăciunilor Sfântului Tihon, tatăl său a găsit hambarele pline cu grâu, încât mai că nu putea deschide uşile acestora.
Numit în scaunul episcopal al Amatundei, Sfântul Tihon a convertit mulţi păgâni la credinţa în Domnul Iisus Hristos, dărâmând totodată multe temple păgâne şi ridicând biserici creştine pe locul lor.
Tot astăzi, facem pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei.