Poliţistul din Făurei prins că a luat mită a fost trimis în judecată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliţistul din Făurei prins că a luat mită a fost trimis în judecată

* suma pentru care poliţistul stă acum după gratii este de doar 80 de lei

Poliţistul din Făurei, acuzat că ar fi luat mită de la un şofer care ar fi încălcat legea, a fost trimis în judecată de către procurorii brăileni. Cosmin Văsii, în vârstă de 25 de ani, agent în cadrul Secţiei 3 de Poliţie Rurală Surdila Găiseanca, se află în stare de arest preventiv încă de pe 28 februarie, când s-a întâmplat totul. Aşa cum au stabilit anchetatorii, în acea zi, în jurul orei 17.30, Mihai Georgian Preda, în vârstă de 25 de ani, din municipiul Buzău, a sesizat IPJ Brăila prin apelul de urgenţă 112 că a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie, care i-a cerut mită. Preda se deplasa pe DN 2B, la volanul unui autoturism Volkswagen Jetta, fiind oprit la intersecţia cu DJ 203, către oraşul Făurei. Conform materialului probator, sub pretextul că a încălcat marcajul longitudinal continuu, lui Preda i s-a cerut o sumă de bani pentru a nu fi sancţionat contravenţional.
"Cum denunţătorul nu avea decât suma de 30 de lei asupra lui, poliţistul i-a cerut să meargă la un bancomat în oraşul Făurei şi să scoată o sumă mai mare de bani". În timp ce se deplasa spre Făurei, denunţătorul a apelat 112 şi a sesizat toate aceste fapte. Imediat, ofiţerul de serviciu a luat legătura (telefonic) cu Preda, iar acesta i-a comunicat că poliţistul a venit după el în Făurei, însoţit de un jandarm şi că i-a dat 80 de lei, conform solicitării. Tânărul a precizat însă că, înainte de a-i da banii, a fotografiat seria bancnotei de 50 de lei dată drept mită, şi că şi-a notat şi numărul de înmatriculare al maşinii de poliţie. Acesta a mai povestit că în afară de acea bancnotă i-a mai dat poliţistului încă 3, dar de câte 10 lei. Cum s-a stabilit ulterior, singura patrulă aflată în zonă era cea aparţinând Secţiei 3 de Poliţie Rurală Surdila Găiseanca, formată din agentul de poliţie Cosmin Văsii şi plutonierul adjunct Valentin Mihai, de la Secţia de Jandarmi Făurei.

Jandarmul care îl însoţea pe poliţist nu a văzut şi nu a auzit nimic

Imediat a fost constituită o echipă de anchetă formată dintr-un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, un ofiţer de poliţie de la Control Intern şi doi subofiţeri din cadrul IPJ, care s-a deplasat la faţa locului. Echipa s-a întâlnit cu denunţătorul pe DN 2 B, la Popasul "Brotăcelu", tânărul arătându-le anchetatorilor fotografia, din telefonul mobil, a bancnotei pe care o dăduse drept mită poliţistului.
Următorul pas a fost ca echipa şi denunţătorul să intre în sediul Poliţiei Făurei, de unde, în scurt timp, ofiţerul de serviciu de la Făurei a solicitat patrulei formate din agentul Cosmin Văsii şi jandarmul Valentin Mihai să se prezinte la bază.
"În momentul în care cei doi agenţi au intrat în biroul ofiţerului de serviciu, în prezenţa echipei de anchetă, li s-a solicitat să pună pe masă toate bunurile şi documentele personale pe care le aveau asupra lor, ocazie cu care agentul Văsii Cosmin a scos din buzunarul de la piept al hainei mai multe bancnote - una de 50 de lei, 3 de 10 lei, 2 de 5 lei şi 3 de un leu. Toate bancnotele în valoare totală de 93 de lei au fost ridicate în vederea cercetărilor, fiind fotografiate. Plutonierul adjunct Mihai Valentin nu a avut asupra sa nicio sumă de bani", se arată în rechizitoriu.
În momentul în care a fost întrebat despre provenienţa banilor, Văsii a declarat că sunt ai lui şi că îi are dinainte de intrarea în serviciu, însă, când a fost pus faţă-n faţă cu denunţătorul şi i s-a prezentat fotografia bancnotei de 50 de lei, a schimbat declaraţia, spunând că a găsit banii pe jos. Când a fost prezentat în faţa procurorului pentru a da declaraţie ca învinuit şi apoi ca inculpat, în prezenţa avocaţilor aleşi, acesta a uzat de dreptul de a nu da nicio declaraţie, dar i s-au adus la cunoştinţă fapta şi infracţiunea de care este acuzat.

S-a încurcat în declaraţii

"Inculpatul a dat însă o declaraţie în faţa instanţei cu ocazia luării măsurii arestării preventive, unde a recunoscut că l-a oprit în trafic pe denunţător, întrucât a apreciat că acesta a efectuat o depăşire neregulamentară, încălcând linia continuă şi că i-a solicitat acestuia actele maşinii şi buletinul de identitate. Ulterior, şi-a dat seama că cele apreciate iniţial nu au fost reale şi a restituit denunţătorului actele, apoi l-a lăsat să plece spre Făurei, unde acesta căuta un bancomat.
În ce priveşte suma de bani primită de la denunţător, inculpatul Văsii Cosmin a susţinut două variante. "Într-o primă variantă, a susţinut că a găsit suma de 50 de lei în maşină, lângă pedală, în jurul orei 18.50, în timp ce se afla în comuna Cireşu şi era singur în maşină. A luat-o crezând că i-a căzut vreunui coleg din tura anterioară. Jandarmul care-l însoţea nu a observat însă acest aspect întrucât discuta cu primarul comunei. În a doua variantă, a susţinut că bancnota de 50 de lei e posibil să fi căzut în maşină atunci când a cerut denunţătorului actele la control, a doua oară când venea dinspre Făurei şi s-au intersectat existând posibilitatea ca această bancnotă să se fi aflat printre acte", se mai precizează în rechizitoriu. În ceea ce îl priveşte pe jandarm, acesta a declarat că el nu era agent constatator, ci că avea misiunea de a-l ajuta pe acesta, care era şef de patrulă şi conductor al autoturismului din dotare. Totodată, a mai declarat că nu a văzut dacă inculpatul i-a solicitat denunţătorului vreo sumă de bani sau dacă a primit bani de la acesta, întrucât nu a stat tot timpul lângă el. În final, cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, Văsii Cosmin a recunoscut săvârşirea faptei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro