Politia, fortata sa traga pe dreapta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Politia, fortata sa traga pe dreapta

La nivelul municipiului Braila, politistii vor mai putea folosi masinile de serviciu doar la interventiile cele mai importante, iar in mediul rural autovehiculele din dotare ar putea deveni piese de muzeu statice, expuse zi si noapte in fata posturilor de politie. Aici se va ajunge daca Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) nu va beneficia, in urmatoarele citeva saptamini, de o rectificare bugetara. Potrivit datelor prezentate, ieri, in cadrul unei sedinte extraordinare a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) Braila, IPJ a primit de la bugetul de stat, pentru anul in curs, 27,5 milioane de lei noi. Iar asta in conditiile in care, pentru functionarea normala a inspectoratului, ar fi fost nevoie de 83,9 milioane lei. Practic, bugetul alocat pentru IPJ Braila, in anul 2008, reprezinta 32,8% din valoarea solicitata. "Suma de anul acesta este mai mica si decit cea oferita in 2007, fiind departe de necesarul fortelor de politie din judetul nostru. Vom trimite o adresa la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), prin care vom solicita o suplimentare a acestui buget. Suma ceruta va fi stabilita in comun acord cu conducerea IPJ, pentru a fi o valoare rezonabila, astfel incit solicitarea noastra sa poata avea un raspuns favorabil", ne-a declarat Ion Rotaru, presedintele ATOP Braila.
Pe linga faptul ca Guvernul aloca sume derizorii inspectoratelor de politie, legislatia actuala nu permite autoritatilor locale sa ofere ajutoare in bani. "Au fost situatii, in anii trecuti, cind, la interventia noastra, anumite consilii locale au mai dat niste bani, pentru benzina, de exemplu, ca sa poata fi folosita masina postului de politie comunal. La sfirsitul anului, a venit Curtea de Conturi si a spus: “Este ilegal ce ati facut, trebuie sa luati banii inapoi!”. Maxineni este una dintre comunele unde s-a intimplat asa ceva. Pentru a se reglementa aceasta chestiune, la initiativa ATOP, presedintele Consiliului Judetean Braila, Bunea Stancu, a trimis o adresa la MIRA, pe 21 martie, in care solicita modificarea legislatiei, astfel incit sa li se creeze posibilitatea autoritatilor locale sa acorde sume de bani fortelor de ordine, in completarea bugetului alocat la nivel central. Deocamdata, nu s-a primit nici un raspuns la aceasta initiativa a noastra, insa vom face o revenire, saptamina viitoare", ne-a mai declarat presedintele ATOP Braila.

"Deja mergem la limita de avarie!"

Comisarul Catalin Chivu, comandantul IPJ Braila, si-a exprimat speranta ca o rectificare bugetara se va produce cit mai curind, deoarece, in caz contrar, activitatea inspectoratului ar putea intra in impas. "Daca ne bazam in continuare pe bugetul asta, intr-o luna tragem toate masinile pe dreapta. Deja mergem la limita de avarie, cu strictul necesar, in privinta patrulelor auto. Ne bazam mai mult pe patrulele pedestre", ne-a declarat comisarul Chivu. Acesta a mentionat ca nu doar Braila se confrunta cu o astfel de situatie, problema banilor fiind comuna tuturor inspectoratelor de politie din Romania.
In contextul crizei financiare cu care se confrunta IPJ, unele dintre masurile propuse, ieri, in cadrul sedintei ATOP, pentru "eficientizarea muncii de prevenire si de combatere a climatului infractional din judetul Braila", devin derizorii. Astfel, politistilor li se recomanda sa intervina in timp real la evenimentele sesizate prin Serviciul Unic de Urgenta 112 sau sa combata gastile de cartier si gruparile interlope prin interventii rapide si supravegherea zonelor cu risc ridicat. Se pune intrebarea cit de repede ar putea actiona fortele de interventie, daca parcul auto va fi blocat complet, din cauza lipsei de bani pentru combustibil. In mod sigur, mergind pe jos sau cu bicicleta, politistii braileni nu vor putea combate mafia locala, chiar daca ii vor face pe interlopi sa se prapadeasca de ris, in masinile lor cu geamuri fumurii!
Anul trecut, in judetul Braila s-au comis 8.137 de infractiuni. Daca ne referim la infractiuni foarte grave, comise cu violenta, putem enumera 10 omoruri, 12 tentative de omor, doua lovituri cauzatoare de moarte, 22 de vatamari corporale grave, 34 de violuri, noua ultraje si 104 tilharii. 80% din faptele comise cu violenta au fost savirsite in mediul urban.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro