POLITIC: Acordul pe scut prevede „neafectarea jurisdicţiei şi suveranităţii" României, spune Baconschi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Acordul pe scut prevede „neafectarea jurisdicţiei şi suveranităţii" României, spune Baconschi

Textul acordului privind amplasarea scutului american antirachetă, adoptat marți, de Senat, "exclude responsabilitatea României pentru eventuale prejudicii produse în afara teritoriului său", a explicat ministrul român de externe, în plenul Senatului.

„Acordul este primul instrument juridic negociat în întregime şi încheiat de Statele Unite în cadrul noului concept privind apărarea împotriva rachetelor balistice lansat de către preşedintele SUA în septembrie 2009. Valoarea acordului constă şi din consacrarea pentru prima oară într-un document bilateral obligatoriu din punct de vedere juridic a parteneriatului strategic româno-american. Amplasarea unor elemente ale sistemului antirachetă al SUA reprezintă o contribuţie foartte importantă la securitatea României, a SUA şi a întregii Alianţe", a declarat Teodor Baconschi.

Ministrul a menționat și garanțiile conținute de acord. „Textul acordului conţine referiri clare la parteneriatul strategic cu SUA, garanţii clare privind conformitatea scutului cu normele internaţionale", a spus șeful diplomației române. El le-a reamintit senatorilor că potrivit articolului 3(4) al acordului, SUA se angajează ferm să apere România împotriva unui atac cu rachetă sau a unei ameninţări. Prevederile scutului prevăd „neafectarea jurisdicţiei şi suveranităţii" României precum şi obligaţia forţelor SUA de a respecta legislaţia română. „Răspunderea juridică privind scutul, exclude responsabilitatea României pentru eventuale prejudicii produse în afara teritoriului său", a mai declarat Baconschi.

„Cred că nu este nici un fel de îndoială cu privire la momentul extraordinar de complicat pe care omenirea îl traversează (...) Nu e greu să observi că, simultan, au apărut crize extraordinare. La Răsărit se recreează o formă reinventată de imperiu. Anunţul acestui început de reconsolidare a spaţiului ex-sovietic, de o formulă neo-ţaristă, cu Rusia, Belarus şi Kazakhstan, reprezintă un element care trebuie să ne preocupe", a declarat în plenul Senatului Mircea Geoană, numit în vara aceasta de ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, cel mai bun prieten al SUA. „România, indiferent de regimul politic, de Guvern, de preşedinte a fost perseverentă în relaţia cu SUA. Sper ca votul din Parlament să fie unul masiv, fiindcă este vorba de fixarea României ca partener privilegiat al NATO", a mai spus Geoană.

Legea de ratificare a Acordului a fost adoptată cu 90 de voturi pentru, nicio abținere și niciun vot împotrivă. La lucrările de marţi ale Senatului a asistat și ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

Pe 19 octombrie, membrii Executivului au aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului cu SUA pentru instalarea sistemului antirachetă pe teritoriul României şi l-au trasnmis Parlamentului cu solicitarea ca votul pe proiect să se dea în regim de urgenţă. Acordul privind scutul antirachetă a fost semnat la 13 septembrie la Washington de către ministrul român de externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american Hillary Clinton.

Proiectul de lege privind ratificarea acordului între România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România a fost adoptat de către deputaţi pe 15 noiembrie cu 261 de voturi pentru, patru contra şi o abţinere.

Comisia bipartizană din Congresul american, înfiinţată în urmă cu câteva luni pentru a stabili de unde se vor face reduceri bugetare, a anunţat la 21 noiembrie că nu a putut ajunge la un acord, ceea ce ar putea implica reducerea bugetului apărării cu 600 de miliarde de dolari începând din 2013, după cum prevede legislaţia adoptată în vară. Există temeri că aceste reduceri se vor face şi din bugetul programului scutului american antirachetă. Totuşi, este de aşteptat ca republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, să încerce să împiedice reduceri ale bugetului apărării.

"SUA, asemenea multor ţări din Europa, trebuie să facă alegeri dificile, cu efecte complexe, când vine vorba de împărţirea bugetului şi în acest moment încercăm să vedem care sunt implicaţiile în cazul bugetului destinat apărării", a declarat recent Biroul de presă al Ambasadei SUA, răspunzând unei solicitări NewsIn referitoare la probabilitatea ca investiţiile de la Deveselu să fie afectate direct de eşecul comisiei bipartizane a Congresului de a se pune de acord în privinţa reducerii deficitului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro