POLITIC: Emil Constantinescu: Havel a fost un prieten nedezminţit al forţelor democratice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Emil Constantinescu: Havel a fost un prieten nedezminţit al forţelor democratice

Fostul preşedinte Emil Constantinescu transmite, printr-un comunicat de presă, că Vaclav Havel a fost, pentru România, un "prieten nedezminţit al forţelor democratice", considerând că, prin decesul său, lasă omenirea "în conul de lumină al unor idealuri înalte pentru care a luptat neîncetat".

"Mi-e greu să cred că Vaclav Havel ne-a părăsit, deşi de multă vreme am asistat neputincios la lupta sa grea cu o boală nemiloasă care nu l-a slăbit ci l-a întărit. Panteonul mondial al luptei pentru libertate s-a îmbogăţit de-acum cu una din cele mai nobile figuri ale contemporaneităţii, un democrat devotat fără rezerve cauzei drepturilor omului. Dar Vaclav Havel a fost mai mult decât atat. El a devenit încă din cursul vieţii sale un simbol: mai întâi chipul însuşi al libertăţii de creaţie încarcerate de dictatura comunistă, apoi al eliberării acestei forţe şi, în cele din urmă, al promovării unei altfel de politici, o politică bazată pe valori morale", susţine fostul preşedinte al României.

"Pentru români a fost prietenul nedezminţit al personalităţilor şi forţelor democratice, un prieten care ne-a susţinut, ne-a încurajat şi ne-a ajutat atât prin puterea exemplului său cât şi prin numeroase gesturi concrete şi generoase în clipele dificile ale tranziţiei noastre", mai scrie Constantinescu.

Fostul şef de stat îl evocă pe Havel ca pe un "prieten adevărat". "În anul 2000, cu doar câteva zile înainte de o intervenţie chirurgicală grea, a venit în România într-o vizită de stat, numai pentru a-şi ţine o promisiune. A fost o vizită care nu a semănat cu niciuna alta, în care am programat împreună întâlniri în intimitatea bibliotecii sau a cafenelei artiştilor cu scriitori, actori, regizori, muzicieni pe care a dorit să-i cunoască la ei acasă", aminteşte Emil Constantinescu.

"Cu numai câteva zile în urmă am semnat două Apeluri ale unor organizaţii civice internaţionale, în care ne-am regăsit, Apeluri iniţiate de Vaclav Havel pentru eliberarea unor deţinuti politici încarceraţi în diferite părţi ale lumii. Acum aceste Apeluri au devenit, într-un fel, şi un testament al său. Mihai Eminescu credea că doliul este umbra pe care cei plecaţi dintre noi o lasă asupra celor rămaşi. Vaclav Havel ne lasă în conul de lumină al unor idealuri înalte pentru care a luptat neîncetat, fără nici un compromis. Nu e uşor să trăieşti sub cerul curat al acestor idealuri, dar orice încercare de a trăi astfel este adevăratul omagiu pe care îl putem aduce marelui dispărut", încheie fostul preşedinte al României.

Primul preşedinte al Cehiei post-comuniste, dramaturgul disident Vaclav Havel, a murit în somn, duminică dimineaţă, la Praga, a declarat secretara sa, Sabina Danceova.

El avea 75 de ani.

O pneumonie tratată necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar sunt la originea numeroaselor probleme de sănătate ale celebrului dramaturg disident, spitalizat de mai multe ori după ce fost ales preşedinte al Cehoslovaciei (1989), apoi al Cehiei (1993). Havel s-a retras din funcţie în februarie 2003.

Fumător înrăit, el a fost operat în decembrie 1996 pentru cancer la plămânul drept. Pe lângă o bronşită, a suferit adesea de probleme cardiace.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro