"Guvernul trebuie să explice de ce a semnat ACTA în numele României, fără niciun fel de dezbatere publică! Când vom ajunge la guvernare, mă oblig să suspend aplicarea ACTA (n.r. în România), până ce nu va avea loc o dezbatere publică. Socialiştii şi liberalii, în Parlamentul European, au cerut mai multă transparenţă. Singurii care s-au opus acestei rezoluţii au fost eurodeputaţii PDL", scrie preşedintele PSD Victor Ponta pe pagina sa de Facebook. El insistă în postarea sa pe faptul că nu va susţine acest acord dacă nu va fi o dezbatere la nivelul societăţii civile. "Votul va fi în vară (n.r. în Parlamentul European), şi vă asigur că nu vom susţine ACTA în forma actuală, fără dezbateri şi fără acord cu societatea civilă. Cei din PDL ar trebui să explice de urgenţa, de ce susţin astfel de reglementări fără niciun fel de dialog cu nimeni", susţine Ponta.
Tratatul urmează să dezbătut şi de Parlamentul European, iar o dezbatere în acest sens urmează să aibă loc în iunie.
Joi, 22 de state membre UE, inclusiv România, au semnat acordul. Pe lângă aceste ţări, acordul a mai fost semnat de Marea Britanie, SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud.
Raportorul Parlamentului European pentru acordul comercial antipiraterie informatică ACTA, Kader Arif, a demisionat vineri, denunţând manevre de culise ale oficialilor care pregătesc tratatul, relatează BBC News. Decizia lui Arif de a demisiona intervine în urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanţi au ieşit în stradă după semnarea acordului.
Arif a criticat eforturile de a impune măsurile prevăzute în documente înainte de discuţii. "Condamn întregul proces care a dus la semnarea acestui acord: nicio consultare cu societatea civilă, lipsa de transparenţă de la începutul negocierilor, întârzieri repetate ale semnării textului fără să fie oferită nicio explicaţie, respingerea recomandărilor Parlamentului, oferite în mai multe rezoluţii ale adunării noastre", a spus el.
Criticii acordului susţin, printre altele, că ACTA favorizează încălcarea drepturile utilizatorilor de internet printr-un control asupra datelor confidenţiale ale acestora. Cu toate acestea, ACTA (Acord comercial împotriva bunurilor contrafăcute) nu se referă doar la mediul online, ci la orice tip de comerţ cu bunuri contrafăcute.