POLITIC: Tăriceanu: România trebuie să dea dovadă de solidaritate în UE. Un mandat rigid nu ajută în negocieri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Tăriceanu: România trebuie să dea dovadă de solidaritate în UE. Un mandat rigid nu ajută în negocieri

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că România, ca stat membru al UE, trebuie să arate că este solidară cu eforturile şi demersurile Uniunii în a trata criza refuzaţilor, el opinând totodată că, "în general vorbind, fixarea unui mandat rigid nu ajută în negocieri".

"Probabil acele cote obligatorii ni se par o idee şocantă, care ne dă senzaţia că ne ştirbeşte suveranitatea. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, problema imigranţilor este una foarte clară, şi anume România, ca stat membru al UE, trebuie să arate că este solidară cu eforturile şi demersurile UE în a trata criza refuzaţilor. Nu putem să facem, probabil, acele eforturi pe care sunt capabile să le facă ţările europene foarte dezvoltate economic din vestul Europei. Dar nici nu putem să aratăm egoismul vecinilor noştri. Cred că trebuie să înţelegem că prin atitudinea noastră, într-un fel, răsplătim eforturile pe care UE le-a făcut faţă de România. Cred că a trecut puţină vreme de la aderarea României la UE şi unii dintre noi au tendinţa să uite eforturile pe care UE le-a făcut faţă de România, atât în faza de preaderare, cât şi în momentul de faţă. Nu uitaţi că primim subvenţii masive de la UE, care ajută foarte mult în dezvoltarea economică, socială, culturală a României. Cred că, într-un fel, atunci când primeşti trebuie să ştii să dai înapoi sau să arăţi măcar că poţi să faci un efort", a spus Tăriceanu, răspunzând unei întrebări referitoare la cotele privind refugiaţii.

Chestionat care ar fi soluţia dacă majoritatea în Consiliul JAI va fi pentru o cotă obligatorie, în condiţiile în care România a susţinut o cotă voluntară, Tăriceanu a spus că România trebuie să dea dovadă de solidaritate în cadrul UE.

"Eu cred că întotdeauna la Uniunea Europeană s-au găsit căi, pentru că sunt oameni care au şi experienţa politică şi înţelepciunea necesare să găsească soluţiile de compromis şi cred că România trebuie să dea dovadă de solidaritate în cadrul UE. Cred că, în general vorbind, fixarea unui mandat rigid nu ajută în negocieri. (...) Nu ştiu care vor fi soluţiile (...), dar cred că, în final, soluţia va fi una care să fie acceptabilă tuturor ţărilor membre", a menţionat el.

"Cred că, în general, la negocieri când mergi, dacă vrei să ai o posibilitate şi de a ieşi onorabil din acele negocieri, nu este aceea de a merge cu o formulă de nediscutat. Cred că România trebuie să facă cel puţin dovada că este dispusă la un efort şi acest efort sigur că trebuie să se bazeze pe capacităţile pe care le avem. În rest, este responsabilitatea în principal a Guvernului, a Preşedinţiei", a adăugat Tăriceanu.

El a subliniat totodată necesitatea unor dezbateri în Parlament.

"Trebuie să spun că, în toate ţările democratice din Europa, când sunt astfel de probleme ridicate la nivel naţional, o dezbatere în Parlament nu este exclusă. Probabil că, de multe ori, este şi utilă o astfel de dezbatere pe un astfel de subiect, în aşa fel încât să dea suport propunerii cu care România intră în discuţiile de la Comisia Europeană. (...) În afară de comisiile parlamentare, când vorbesc de dezbatere, întotdeauna mă refer la o dezbatere în plen", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a făcut aceste declaraţii jurnaliştilor, luni, după ce a participat la deschiderea anului de învăţământ la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat, duminică, la manifestările de Ziua Pompierilor, că, luni, la JAI, va transmite că România îşi va respecta angajamentele iniţiale de a primi 1.875 de imigranţi, iar "cu modestie, dar şi cu demnitate" va vota împotriva cotelor obligatorii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro