POLITIC: UNPR va sprijini modificarea Constituţiei în vederea implementării Acordului de guvernanţă fiscală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: UNPR va sprijini modificarea Constituţiei în vederea implementării Acordului de guvernanţă fiscală

UNPR transmite că va sprijini modificarea Constituţiei în sensul introducerii în legea supremă a angajamentelor de disciplină bugetar-fiscală asumate în Acordul de Guvernanță Fiscală.

"UNPR, formațiune politică progresistă, salută deciziile Summit-ului Consiliului European de la Bruxelles, din 8 și 9 decembrie 2011, privind soluționarea crizei datoriilor suverane, cea mai gravă criză cu care se confruntă Uniunea, în cei 54 de ani de existență. UNPR, formațiune politică responsabilă, sprijină poziția României de alăturare la statele din zona euro, la efortul comun de salvare a Uniunii și de reconstrucție a acesteia într-un moment greu, poate cel mai dificil de la crearea acesteia", se arată într-un comunicat al Uniunii.

UNPR mai anunţă că se implică "cu toată convingerea în reinstaurarea în România a disciplinei bugetar-fiscale, astfel încât obiectivul fundamental asumat de membrii Uniunii prin Acordul de Guvernanță Fiscală, de a menține un deficit structural de maxim 0,5% din PIB, în condițiile adoptării principiului de echilibru bugetar, să fie cât mai degrabă atins". Totodată, UNPR se va implică cu toate forțele parlamentare de care dispune, "astfel încât în cel mai scurt timp Constituția României să fie revizuită în sensul introducerii în legea supremă a angajamentelor de disciplină bugetar-fiscală asumate în Acordul de Guvernanță Fiscală", mai transmite comunicatul formaţiunii.

"UNPR, formațiune politică implicată activ, face un apel responsabil la întreaga clasă politică românească, la corectitudine și competență în gestionarea situației fiscal bugetare, a Bugetului de Stat al României. UNPR consideră că noile principii de guvernanță economică vor remodela statul român, de așa manieră încât cetățenii României să resimtă efectele benefice ale noii realități impuse prin însăși Constituția statului, concretizate prin creșterea nivelului de trai, cât mai apropiat de cel al cetățenilor Uniunii Europene", mai spun uneperiştii.

Totodată, Uniunea consideră că "implicarea României în sprijinul Uniunii Europene, în cel mai dificil moment din existența acesteia, este perfect compatibilă cu aderarea României la Spațiul Schengen, precum și cu liberalizarea accesului pe piața forei de muncă a statelor membre ale Uniunii și".

Modificările constituţionale privind limitarea deficitului trebuie să fie făcute de statele UE până pe 31 decembrie 2012, a declarat duminică preşedintele Băsescu.

"Această obligaţie trebuie realizată până la 31.12.2012. Nu o realizezi, nu eşti în Acord. Mai mult decât atât, pentru a se preveni orice aranjament local modul cum va fi introdus în Constituţie sau în legislaţie echivalentă acest obiectiv al pactului de stabilitate şi creştere va fi analizat şi aprobat de Curtea de Justiţie a UE. Deci nici Curtea Constituţională a României, nici a Franţei, nici a Germaniei, nici a Belgiei nu vor analiza dacă am introdus în Constituţie sau într-un act normativ echivalent această prevedere de a ne încadra în deficit structural de maxim 0,5%, ci analiza juridică va fi făcută de Curtea de Justiţie a UE. Ea va fi singura care va da verdictul: <da, România a respectat acest criteriu de a se introduce obligativitatea de a sta în deficit de 0,5% în Constituţie sau într-un act echivalent>", a spus Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni.

El a susţinut că ideea USL de a nu se modifica în România Constituţia, ci de a se adopta doar o lege cu caracter constituţional, în temeiul articolului 148 din Constituţie este "eronată".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro