Mergi la conţinutul principal

Potențialul de irigații al județului Brăila, pus în valoare la maximum

• în plină caniculă, sunt pornite 58 de staţii, asigurându-se irigarea a 200.000 hectare • deocamdată nu sunt probleme cu alimentarea cu apă din Dunăre, Siret și Buzău

 

Cu toate că la grâu, rapiţă şi floarea soarelui nu se mai irigă, arşiţa de foc a necesitat asigurarea din plin a apei pentru porumb, legume şi furaje. Iar după cum aflăm de la Vasile Turcitu, directorul Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare - Filiala Brăila, “sunt pornite 58 de staţii, din care 38 pentru repompare şi 24 staţii de bază. Până în prezent au fost irigate 200.000 de hectare, iar din cei 1.215 kilometri de canale din administrarea noastră, 1.100 kilometri sunt permanent pline cu apă. Despre desecări nu mai este cazul să discutăm, fiind oprite total”.

L-am întrebat pe acesta dacă nivelul tot mai scăzut al fluviului Dunărea provoacă probleme în asigurarea apei, iar directorul a dat asigurări că nici pe Dunăre, nici pe râurile Siret sau Buzău nu sunt momentan greutăți în ceea ce privește aspirarea apei din nișele și bazinele de aspirație amenajate în zona stațiilor de pompare. ”La Dunăre, de exemplu, noi aspirăm între 120 şi 200 metri cubi pe secundă, dintr-un debit de 1.000 mc/secundă cât are fluviul la ora actuală”, a precizat șeful ANIF Brăila. De asemenea, situațiile limită apărute în anii trecuți din cauza vechimii unor pompe nu mai sunt de actualitate în prezent, dă asigurări directorul Turcitu. Asta deoarece multe staţii au fost modernizate, înlocuindu-se motoarele și pompele vechi cu altele noi și performante, fiind îmbunătăţită și ventilarea agregatelor şi a instalaţiilor electrice. Iar pentru mai multă siguranţă este urmărită permanent funcţionarea tuturor componentelor de la staţii, pentru a nu se ajunge la supraîncălzirea şi cedarea cablurilor electrice, transformatoarelor etc. ”Spre deosebire de anii trecuți, avem mereu agregate de pompare şi motoare electrice în rezervă, gata să preia  problemele apărute”, ne-a mai spus directorul Turcitu.

În ceea ce îi priveşte pe fermieri, conducerea ANIF le solicită în continuare maximă grijă în utilizarea judicioasă şi fără risipă a apei de irigat, care până la hidrant este distribuită gratuit, dar încluzând foarte mari cheltuieli, îndeosebi cu energia electrică, care îşi dublează costul din acest an. Dar, spunem noi, costul apei este puternic grevat şi de către alţi factori, unii de domeniul absurdului, asupra cărora  Guvernul ar trebui să întreprindă o analiză temeinică, cu măsuri ce nu mai suferă amânare. Iar orice întârziere pune în pericol chiar existenţa ANIF pe ţară, despre  care unii au tot uitat că este un domeniu strategic, menit să asigure siguranţa alimentară a ţării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro