• premierul a propus plafonarea la energie electrică în favoarea tuturor consumatorilor casnici • pentru firme, același act normativ propune liberalizarea totală a prețurilor • Marcel Ciolacu a văzut cu ochii lui cum în Emiratele Arabe, cetățenii NU plătesc nici pentru apă, nici pentru energia electrică • ”băieții deștepți” sunt în alertă maximă • dacă sunteți de acord trimiteți un email cu răspunsul DA la adresa prefect@prefecturabraila.ro
De ieri este în dezbatere publică o modificare a OUG nr.6/2025, propusă de premierul Marcel Ciolacu, conform căreia plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze va fi permanentă, pentru toată populația, în vreme ce pentru consumatorii non-casnici se are în vedere liberalizarea. Reamintim că în primă etapă s-a discutat intens de liberalizarea prețurilor pentru toți consumatorii, idee la care s-a renunțat, în acest moment plafonarea prețurilor la energie electrică fiind prelugită încă 3 luni, în funcție de consumul lunar. De altfel, inclusiv programul de guvernare al Alianței PSD-PNL-UDMR prevede „elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor și asigurarea unui climat concurențial solid, previzibil, pentru prețuri accesibile la energie electrică și gaze naturale”.
„Angajamentele României în UE sunt de a asigura liberalizarea pieței de gaze și energie electrică, în acest sens, continuarea plafonării, vine la pachet cu reducerea fondurilor acordate de UE României. Își permite România în acest moment să se lipsească de aceste fonduri? Dar continuarea plafonării presupune și cheltuieli mari de la bugetul de stat cu plata compensărilor către furnizori. Își permite România în acest moment să aibă aceste cheltuieli suplimentare? De unde scoate România acești bani?”, a declarat pentru presa centrală Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă. Referitor la acest aspect, Mihai Tudose, vicepreședintele Comisiei de Securitate din Parlamentul European, a punctat că la acest moment grijile UE țin de apărare și securitate, astfel că în niciun caz nu va fi taxată România pentru că își gândește propria politică în sistemul energetic mai ales că țara noastră va deveni de la anul cel mai important producător de gaze din Europa. ”Spre exemplu, Parlamentul European cere modificarea PNRR-urilor pentru a putea fi autorizate noi finanţări pentru apărare”, a adăugat europarlamentarul român.
Revenind, proiectul propune pentru consumatorii casnici următoarele tarife plafonate:
- energie electrică – 0,68 lei/KWh cu TVA inclus, indiferent de consumul lunar;
- pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi de maximum 0,31lei/KWh cu TVA inclus, urmând ca de la anul, etapizat, tariful să ajungă la 0,11 lei/KWh cu TVA inclus;
În cazul consumatorilor non-casnici va fi aplicată liberalizarea, urmând ca piața liberă să regleze tarifele, fără intervenția statului ca până acum. În plus, Ordonanța propune sancțiuni drastice (de până la 5% din cifra de afaceri) în cazul în care Consiliul Concurenței va depista înțelegeri între ”băieții deștepți” de pe piața energiei, de a crește nejustificat prețurile, așa cum s-a întâmplat până acum. După cum se știe România are resurse uriașe pentru a asigura costuri rezonabile la energie electrică (vezi tarifele Hidroelectrica-n.n) cât și la gaze (Romgaz urmează să devină furnizor direct la fel ca Hidroelectrica-n.n).
Ciolacu a venit cu ideea din Abu Dhabi
Conform site-ului stiridesurse.ro, Marcel Ciolacu pune la cale acest act normativ în favoarea populației încă de anul trecut. Mai exact, la jumătatea lunii aprilie 2024, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan, președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, cu alți înalți oficiali emiratezi, cu reprezentanți ai unor companii relevante din Emiratele Arabe Unite, precum și cu membri ai comunității de români. Cu această ocazie, Ciolacu a aflat că în Emiratele Arabe, cetățenii NU plătesc nimic pentru energie electrică și apă, ci doar firmele. La vremea aceea, prim-ministrul României a fost însoțit printre alții de ministrul Energiei, Sebastian Burduja și președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely. De altfel, miniștrii care au făcut parte din delegație au avut întrevederi oficiale cu omologii din Emiratele Arabe Unite.
”Ne dorim să întărim relațiile de colaborare cu Emiratele Arabe Unite, din perspectivă politică și economică. România continuă să atragă investitori emiratezi în infrastructura aeriană, modernizarea și extinderea Aeroportului Otopeni fiind un proiect viabil al colaborării noastre. Proiectele în domeniile digitalizării, energiei și agriculturii corespund, de asemenea, intereselor noastre”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la obiectivele pe care delegația română și le-a propus anul trecut.
Culmea, riscul de a limita ”cifra de afaceri” a băieților deștepți din energie a aprins spiritele în coaliția de guvernare mai ales acum când bătălia pentru Cotroceni este în plină desfășurare, iar sondajele de opinie se schimbă de la o zi la alta. În acest context, premierul Ciolacu a făcut un apel la adresa cetățenilor de a reacționa în favoarea sau în defavoarea modificării OUG nr.6/2025, în această perioadă de dezbatere publică, trimițând mesaje pe adresa de email a prefecturilor din țară, unde vor fi cuantificate și trimise către Secretariatul General al Guvernului.
Astfel, brăilenii pot răspunde cu DA sau NU la întrebarea: Sunteți de acord cu plafonarea la cel mai mic preț a energiei electrice pentru consumatorii casnici?, trimițând un email pe adresa prefect@prefecturabraila.ro. Dezbaterea publică se încheie pe data de 19 aprilie, fix la un an de la vizita premierului în Abu Dhabi.