Premiile Pulitzer, la a 100-a ediţie. Cine sunt câştigătorii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Premiile Pulitzer, la a 100-a ediţie. Cine sunt câştigătorii

În fiecare an, pe lângă cele pentru jurnalism şi fotografie se acordă premii pentru ficţiune, istorie, dramă şi muzică. Câştigătorii celor 21 de categorii au fost anunţate luni la New Yorks Columbia University, care administrează premiile create prin testament de ziaristul Joseph Pulitzer, potrivit TVR.
Agentia de presa Reuters şi cotidianul The New York Times au câştigat ex aequo premiul Pulitzer pe 2016 pentru Fotografie Breaking News cu imagini despre criza refugiaţilor din Europa si Orientul Mijlociu.
Agentia de presa Associated Press a castigat trofeul aferent categoriei Serviciu public pentru o serie de articole care au dezvaluit abuzurile comise asupra angajatilor din comerţul cu peşte din Asia de Sud-Est, în urma cărora au fost implementate reforme ample într-o industrie care reprezintă un furnizor major de produse din peşte pentru SUA şi au fost eliberate din „captivitate" peste 2.000 de persoane.

LA Times - premiat pentru Breaking News

Cotidianul Los Angeles Times s-a impus la categoria Breaking News prin modul în care a acoperit mediatic masacrul comis în oraşul californian San Bernardino.
Premiile Pulitzer pentru jurnalism american, create în anul 1904 de jurnalistul american de origine maghiară Joseph Pulitzer, se acordă anual din anul 1917, pentru merite deosebite pentru reportaje, fotografii, romane şi înregistrări muzicale. Premiatului i se acordă şi suma de 10.000 $ americani.
În lumea jurnaliştilor şi scriitorilor din SUA, Premiile Pulitzer sunt similare ca prestigiu cu premiile Nobel sau Oscar-urile din cinematografie.

Lista completă a câştigatorilor premiilor Pulitzer 2016:

Servicii Publice - Associated Press
Breaking News - Los Angeles Times
Jurnalism de investigatie - Leonora LaPeter Anton şi Anthony Cormier de la Tampa Bay Times şi Michael Braga de la Sarasota Herald-Tribune pentru relatările despre spitalele de boli mentale din Florida.
Jurnalism analitic - T. Christian Miller de la ProPublica si Ken Armstrong de la The Marshall Project
Jurnalism local - Michael LaForgia, Cara Fitzpatrick şi Lisa Gartner de la Tampa Bay Times
Jurnalism naţional - The Washington Post pentru stabilirea unei baze de date despre cât de des şi de ce ucide poliţia americană.
Jurnalism internaţional - Alissa J. Rubin de la The New York Times pentru relatările despre felul inuman în care sunt tratate femeile în Afganistan.
Caricatura - Jack Ohman de la Sacramento Bee
Comentariu - Farah Stockman de la The Boston Globe
Fotoreportaj - Jessica Rinaldi de la The Boston Globe
Cronica - Kathryn Schulz de la The New Yorker, pentru „The Really Big One" -un cutremur care ar devasta o zonă întinsă a coastei de nord-vest americane. Întrebarea este când.
Critica - Emily Nussbaum de la The New Yorker
Editorial - John Hackworth de la Sun Newspapers din Charlotte Harbor (Florida)
Fotografie Breaking News - Tyler Hicks, Mauricio Lima, Sergey Ponomarev şi Daniel Etter de la The New York Times si Departamentul Foto al agenţiei Reuters
Fictiune - „The Sympathizer", de Viet Thanh Nguyen, povestea unui imigrant „cu două feluri de a gândi" şi două ţări, Vietnam şi SUA.
Teatru - „Hamilton", mare succes pe Broadway al lui Lin-Manuel Miranda, a primit premiul pentru dramă.
Istorie - „Custers Trials: A Life on the Frontier of a New America", de T.J. Stiles
Biografie - „Barbarian Days: A Surfing Life", de William Finnegan
Poezie - „Ozone Journal", de Peter Balakian
Non Ficţiune - „Black Flags: The Rise of ISIS", de Joby Warrick
Muzica - „In for a Penny, In for a Pound", de Henry Threadgill

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro