Premiul Nobel pentru Literatură a plecat în Belarus | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Premiul Nobel pentru Literatură a plecat în Belarus

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câştigat ieri Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru „scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinţei şi curajului în vremurile noastre", conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel de la Stockholm.
Născută în Ucraina dintr-un tată belarus şi o mamă ucraineană, Svetlana Alexievich, 67 de ani, s-a stabilit în Belarus şi era favorita cercurilor literare şi a caselor de pariuri pentru acest premiu. Ea a fost jurnalist corespondent la Minsk, unde a colaborat cu cele mai importante ziare.

Ciclu literar „Voices of Utopia"

Stilul ei literar polifonic, care propune un colaj de voci umane compus cu atenţie, este evidenţiat de cărţi de proză precum „Černobyl"skaja molitva" - 1997 (Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster), „Cinkovye mal"čiki" - 1990 (Zinky Boys - Soviet voices from a forgotten war), un portret al războiului susţinut de URSS în Afganistan între 1979 şi 1989 sau „Vremja second chend" - 2013 („Second-hand Time: The Demise of the Red (Wo)man").
După absolvirea facultăţii s-a angajat la un ziar local din Brest, în apropierea graniţei cu Polonia. Ulterior a revenit la Minsk unde a lucrat pentru Sel"skaja Gazeta. Timp de mai mulţi ani a strâns materiale pentru prima sa carte, „U vojny ne jenskoe lico" - 1985 (War"s Unwomanly Face), construită pe baza unor interviuri cu sute de femei care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta este prima carte din marele său ciclu literar „Voices of Utopia", în care prezintă viaţa din URSS din perspectiva individului. Pentru că a abordat deseori perspective critice asupra regimului, Svetlana Alexievich a trăit pentru anumite perioade de timp în străinătate, în Italia, Franţa, Germania şi Suedia.

Un dialog etern între călăi şi victime

Cărţile sale sunt descrise drept o cronică literară a istoriei emoţionale a omului sovietic şi post-sovietic. Ea îşi descrie astfel temele abordate: „Dacă privim înapoi, la întreaga noastră istorie, atât din era sovietică cât şi post-sovietică, este o uriaşă groapă comună şi o baie de sânge. Un dialog etern între călăi şi victime. Blestematele întrebări ruseşti: ce e de făcut şi cine e de vină. Revoluţia, gulagul, al Doilea Război Mondial, războiul din Afganistan ce a fost ascuns poporului, prăbuşirea marelui imperiu, destrămarea marii patrii socialiste, utopia pământului şi acum o nouă provocare de dimensiuni cosmice - Cernobâl. Aceasta este o provocare pentru toate fiinţele vii de pe Pământ. Aceasta este istoria noastră. şi aceasta este tema cărţilor mele, aceasta este drumul meu, cercurile iadului meu, de la om la om".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro