De fapt, intrebarile noastre au plecat de la rezultatul unei monitorizari facute de Asociatia Pro Democratia Club Braila la sedintele pe comisii de specialitate ale Consiliului Local Municipal, pe ultimele sase luni, concluzia fiind ca circa jumatate dintre consilieri trag chiulul, dar isi ridica indemnizatiile, in baza unor procese verbale falsificate, din care rezulta ca au fost prezenti. Considerind ca alesii se preteaza la manevre absolut nedemne si avind in vedere apropiatele alegeri locale, ne-am gindit ca sefii organizatiilor municipale ale partidelor care sint reprezentate in CLM vor fi interesati sa discute macar cu acei consilieri care-i fac de ris si sa le ceara socoteala, poate chiar sa ia decizia de a-i elimina de pe urmatoarele liste. Se vede treaba insa ca politicienii nu sint atit de atenti la imaginea partidului lor pe cit am fi crezut noi, ba chiar se supara pe ziaristi ca dau publicitatii aceste informatii, in loc sa se supere pe colegii lor care trag chiulul si mai si incaseaza milioane de lei din banul public, pe treaba asta.
Mihai Tudose ne-a explicat din prima ca el unul nu pune mare pret pe ce prezinta Pro Democratia, fiindca a mai vazut el raportari ale acestei asociatii care nu erau deloc corecte. Asadar, am inteles ca liderul PSD a ales sa ignore rezultatele monitorizarii date publicitatii de Pro Democratia: "Evident ca nu mi se pare normal sa incasezi bani pentru absente. De aici mai incolo, pornind de la vechiul scandal, ca cineva spunea ca se ducea la sedinte si venea numai ea - mai exact, doamna Mihaela Picu - si atunci nu inteleg cum a fost dinsa la comisie, ca doar cu un om nu se poate tine sedinta, deci nici dinsa nu a fost, lucrurile sint relativ delicate. Fiindca depinde cine sustine ca se trage chiulul, depinde unde sustine. O sedinta de comisie care tine de amenajarea teritoriului, spre exemplu, se poate face pe teren, la fata locului. Si auziti, iertati-ma, dar cu monitorii de la Pro Democratia si cu monitorii de la orice firme si societati, eu m-am lamurit. M-am lamurit si pe pielea mea, si pe pielea altora si am vazut niste rezultate lamentabile ale lor. Adica nu dau doi bani pe rezultatele acestei monitorizari si am mai spus-o: este absolut aiurea. Eu nu cred in oameni perfecti si nu ma refer doar la consilierii PSD. Dar pina la urma nu sintem robotei si poate unul a mai lipsit intr-o zi, a fost invoit intr-o zi, a avut alte activitati". Tudose omite, evident, faptul ca cei care au lipsit, s-au invoit sau au avut treaba ar fi putut sa se treaca absenti, sa nu incaseze indemnizatia de sedinta si nu ar fi avut nimeni ce sa le reproseze, in cazul in care aceste absente nu ar fi fost foarte dese.
Cind redactorul "Obiectiv" a comentat, discutind cu presedintele organizatiei judetene PSD, Gheorghe Bunea Stancu, despre faptul ca Tudose nu da doi bani pe aceasta chestiune, liderul municipal a sarit ca ars, declarind ca nu recunoaste aceasta asa-zisa instanta morala care s-ar pretinde ziarul "Obiectiv". In plus, el a declarat, vadit enervat, ca este treaba lui daca a verificat sau nu situatia si a discutat cu consilierii respectivi si ca nu are de gind sa spele rufele murdare in afara familiei.
In conditiile in care rufele au fost murdarite in public, poate ca n-ar fi fost rau ca Tudose sa se dezica de oile negre ale familiei, in loc sa le acopere spatele. Nu de alta, dar tare ne e ca, in citeva luni, la alegeri, va iesi in fata cu aceleasi oi si ne va spune ca sint toate de rasa.