Primăria somată să plătească "datul în gropi" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primăria somată să plătească "datul în gropi"

primarul recunoaşte că în unele cazuri Primăria e bună de plată, însă spune că multe situaţii sunt trase de păr * totodată, el atrage atenţia că mulţi dintre reclamagii dau în gropi atunci când fac "liniuţe" prin oraş sau drift-uri

Contribuabilii brăileni ar trebui să suporte costurile de reparaţie a 54 de autoturisme, care, conform declaraţiilor posesorilor lor, s-au defectat din cauza drumurilor proaste şi a gropilor din asfaltul brăilean. Mai precis, pe rolul instanţelor de judecată sunt 54 de dosare în care diferite firme de asigurări dau în judecată Primăria Brăila, pe motiv că din cauza gropilor din asfaltul de pe străzile municipiului, clienţii lor şi-ar fi avariat, mai mult sau mai puţin grav, maşinile.

Deşi suma finală pe care - dacă va pierde procesele - Primăria Brăila va fi obligată să o plătească este de 168.047 lei, adică aproximativ 1,7 miliarde de lei vechi, deci nu exorbitantă, primarul Aurel Simionescu consideră că principiul în baza căreia ea este solicitată este cât se poate de greşit. Mai clar, edilul-şef acuză faptul că unii dintre posesorii de autovehicule implicaţi în aceste litigii consideră că brăilenii care îşi plătesc impozitele ar trebui să le deconteze lor reparaţiile la maşini - când, de fapt, ei singuri sunt de vină pentru ce li s-a întâmplat - şi că solicitările lor deja frizează absurdul.

"Cine ştie pe unde şi-au băgat maşinile şi acum s-au gândit să îi despăgubim noi"

Cel mai tare îl enervează pe primarul Simionescu faptul că unii proprietari de maşini de teren solicită despăgubiri pentru că şi-ar fi spart baia de ulei sau câte vreun far, în vreo groapă de prin oraş, lucru absolut absurd, ţinând cont atât de faptul că, teoretic, maşinile de teren sunt făcute să reziste la tot felul de încercări, printre care şi datul în gropi, dar şi că, cel puţin în ultimii 3 ani, nu a existat în oraş vreo groapă atât de mare încât să îşi spargă farurile în ea vreun Jeep. "Nu neg că, în unele cazuri, nu ar fi fost vina noastră. Nu neg că nu au fost canalizări fără capac, nesemnalizate - din cauză că nici noi nu ştiam de ele, că de abia se furaseră capacele - în care să fi dat careva sau gropi pe care noi le-am neglijat şi care au făcut victime. Dar ca să vii să spui că ai găsit nu ştiu ce groapă în Brăila, tu, posesor de Jeep, şi ai dat în ea de ai spart baia de ulei sau farul, este de-a dreptul tras de păr. Jeep-ul e făcut să reziste la tot felul de terenuri, nu-i o gărgăriţă de maşină, iar ca să-i spargi baia de ulei trebuie să fi mers prin nu ştiu ce coclauri cu 200 de km/oră sau cine ştie pe unde să te fi suit cu ea, dar în niciun caz nu poţi să îi spargi baia de ulei sau farul prin oraş. Nu în Brăila. Cine ştie pe unde şi-au băgat maşinile şi acum s-au gândit să îi despăgubim noi", a comentat primarul.

"Băieţii care doreau să impresioneze câte o domnişoară, au făcut curse până au dat în gropi"

O altă categorie de reclamagii sesizată de primar o reprezintă cei care fac curse cu maşinile prin oraş, dau în gropi sau se suie pe cine ştie ce trotuare şi apoi reclamă că din vina Primăriei şi-au rupt sau spart câte ceva la maşină. Mai mult, cum iarna a dat posibilitatea organizării unor drift-uri pe zăpadă şi gheaţă, acest lucru a adus o serie de noi plângeri la adresa Primăriei, cum că din cauza gropilor mascate de ninsoare, amatorii de senzaţii tari pe 4 roţi şi-au defectat autoturismele. "Este adevărat, după zăpadă au rămas foarte multe gropi, de care ne vom ocupa când se va putea. Aici ne trebuie de exemplu, cei 1,7 miliarde de lei vechi ceruţi ca despăgubiri. Iar gropile astea nu se repară de azi pe mâine, mai ales având în vedere ce vreme am avut în ultimul timp. Şi cum fiecare ninsoare a acoperit gropile, au venit băieţii care doreau să impresioneze câte o ...domnişoară, să zicem, au făcut curse şi s-au învârtit cu ele, până au dat în gropi. Şi apoi înjurau în gura mare Primăria, că nu a asfaltat gropile. Păi, dacă ar fi mers aşa cum se merge în condiţii de iarnă, cu 30 - 40 km/oră, conform legii, nu îşi rupeau nimic la maşină, dar dacă au vrut senzaţii tari pe zăpadă, asta e... Nu-i primăria de vină că vor ei să demonstreze ce tari sunt, apoi se plâng că nu ştiu ce şi-au stricat la maşină".

Clauze speciale la contractele de asigurări

Referitor la litigiile aflate deja pe rolul instanţelor de judecată, primarul Aurel Simionescu a explicat că ele sunt din perioada 2007 - 2008 şi că daunele care se cer variază de la 200 de lei la 8.000 de lei. "Deocamdată, nu ne-a venit nimic din 2009, însă procedurile sunt foarte greoaie, durează foarte mult până firmele de asigurări ajung cu dosarul în instanţă. Aşadar, acestea 54 sunt din 2007 - 2008, însă problema e că unele sunt însoţite de nişte schiţe pe care şi un copil le-ar putea desena mai bine. Nu se înţelege nimic, gropile alea nu mai există de mult, nici nu ştiu ce aş putea să contest la ele...E o întreagă harababură. Din 2007 până acum s-au mai schimbat şi străzile în Brăila şi e foarte greu să îţi dai seama dacă cel care solicită are sau nu dreptate sau dacă paguba s-a produs ori nu din vina lui, până la urmă", a comentat primarul.

Acesta a mai adăugat că a avut deja întâlniri cu unele dintre firmele de asigurări care au sediu în Brăila, în vederea stabilirii unor clauze la contracte, care să prevină situaţiile de genul spartului băii de ulei la maşinile de teren, în oraş. "Unele situaţii întrec orice limită. Noi vrem să discutăm cu toate firmele de asigurări cu care se poate, să vedem ce putem face ca să nu ne mai trezim cu astfel de procese, când e clar că nu e vina Primăriei. Nu se poate ca brăileanul de rând să plătească pentru nebuniile pe care le-a făcut unul cu maşina, cine ştie pe unde. Nu se poate să acceptăm aşa ceva".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro