Primaria vrea sa faca parc in padure | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primaria vrea sa faca parc in padure

Ministerul Mediului admonesteaza public Primaria Braila, incluzind-o pe o "lista a rusinii", alaturi de alte 80 de unitati administrative din tara care nu au intocmit un plan concret de extindere a spatiilor verzi, astfel incit, pina in 2013, sa se atinga o anumita suprafata pentru fiecare locuitor. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 117, emisa de Guvern anul trecut, primariile aveau ca termen limita luna ianuarie 2008, pentru a depune proiecte prin care sa demonstreze ce masuri vor lua pentru extinderea etapizata a spatiilor verzi. Astfel, pina in 2010, norma prevazuta este de 20 metri patrati pe cap de locuitor, iar pina in 2013, de 26 mp. Primariile care nu s-au conformat ar putea fi amendate cu sume cuprinse intre 30.000 si 60.000 lei. "Deocamdata, consider ca e mai eficienta mediatizarea listei negre cu acestea pentru ca, la rindul lor, localnicii sa faca presiuni asupra autoritatilor locale", a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.
Intrebat de reporterul nostru de ce s-a ajuns in situatia ca Primaria Braila sa figureze pe lista Ministerului Mediului, primarul Constantin Cibu ne-a raspuns ca responsabilii respectivului minister habar n-au ce vorbesc. "Noi am trimis la timp proiectul", ne-a declarat primarul, indrumindu-ne catre subalternii sai, insarcinati sa se ocupe de aceasta chestiune, pentru a ni se oferi mai multe amanunte.

Zeci de hectare de verdeata in ANL Lacu Dulce

Marinel Toia, directorul Directiei de Urbanism si Patrimoniu Public (DUPP) din cadrul Primariei Braila, ne-a informat ca la ora actuala, in municipiul nostru exista 419 hectare de spatii verzi ceea ce, raportat la o populatie de 215.316 locuitori - consemnata in statistici la finele anului trecut - da o medie de 19,5 mp pentru fiecare brailean. Ca spatii verzi figureaza parcurile, aliniamentele stradale, scuarurile, in genul celui de la statuia Caporalului Musat, dar si portiunile de teren acoperite cu verdeata din curtile interioare ale blocurilor. "Nu s-au luat in calcul si spatiile verzi din incinta intreprinderilor si a unitatilor militare, care sint destul de insemnate, insa nu apartin domeniului public, chiar daca se afla pe raza municipiului", ne-a explicat Toia. Potrivit acestuia, pentru atingerea tintei de 20 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, pina in 2010, exista teren disponibil si se fac demersuri pentru obtinerea unei finantari, astfel ca acesta sa fie amenajat corespunzator. Ar fi vorba de 16 ha aflate in perimetrul sau imediata apropiere a cartierului ANL Lacu Dulce. Astfel, 3 hectare ar urma sa fie amenajate ca parc, cu alei, banci si alte utilitati, iar in prezent se fac demersuri pentru obtinerea unei finantari de 2 milioane de lei, dintr-un fond special creat de Guvern pentru realizarea de spatii verzi in localitati. "Sint toate sansele sa implementam acest proiect", ne-a spus Toia. Pe alte 13 ha, dispuse intre cartierul ANL si calea ferata, ar urma sa se planteze copaci, terenul respectiv imbracind forma unei perdele de protectie. In acest mod, norma de 20 mp pe cap de locuitor ar fi indeplinita.
Mult mai greu va fi realizarea tintei de 26 mp, pina in 2013. Se preconizeaza impadurirea a 49 de hectare de teren degradat, printr-un program guvernamental. O parte din acest teren se afla tot linga cartierul ANL Lacu Dulce, in prezent fiind folosit ca pasune. Restul e situat la iesirea din municipiu, spre Galati. Proiectul pentru plantarea de copaci pe aceste suprafete a fost demarat din 2005, insa nici pina la ora actuala nu a fost pus in practica.

In intravilan nu mai e loc pentru spatii verzi

Impadurirea celor 49 de hectare nu va fi suficienta pentru acoperirea normei prevazute de lege. Iar alt teren, in spatiul intravilan al municipiului, nu prea mai exista.
In proiectul realizat de Primarie sint prevazute doua solutii, insa ambele depind de bunavointa Guvernului, care ar trebui sa emita un act normativ privind trecerea, din domeniul public al statului si administrarea Directiei Silvice, in domeniul public al municipiului Braila si administrarea Consiliului Local Municipal, a unei suprafete de 100 ha. Aceasta este deja impadurita si este cuprinsa intre soseaua dig, Zona Libera, fluviul Dunarea si limita municipiului. In prezent, zona figureaza ca fond forestier, iar Primaria a informat Ministerul Mediului ca ar vrea sa amenajeze acolo un nou parc, cu fonduri atrase de la bugetul de stat, bugetul local si agenti economici interesati. Daca s-ar atinge acest obiectiv, s-ar mai adauga 4,65 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, ceea ce ar ridica media, pe municipiu, la 27,03 mp, adica peste tinta ceruta de lege.
In caz ca Guvernul nu va fi de acord sa scoata cele 100 ha din fondul forestier, Primaria a prevazut o varianta de rezerva, si anume preluarea de la Ministerul Apararii a 58 ha, mai exact suprafata poligonului militar Vulpea, de linga cartierul Radu Negru, unde ar urma sa fie facut - de la zero, de aceasta data - un parc. Asta, bineinteles, daca Ministerul Apararii Nationale va fi de acord sa cedeze respectivul teren municipalitatii brailene.
Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu ne-a declarat ca din punctul sau de vedere, includerea Primariei Braila pe lista Ministerului Mediului nu se justifica. "La inceputul lunii februarie a.c., cind s-a facut un control pe aceasta tema, Primaria ne-a facut dovada ca a intocmit un plan de extindere a spatiilor verzi din municipiu", ne-a declarat comisarul Valentin Costea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro