Problema apei de la Viziru se va rezolva la toamnă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Problema apei de la Viziru se va rezolva la toamnă

Vizirenii vor scăpa de problema apei potabile cu program abia la toamnă, când va fi dat în folosinţă Sistemul Regional, care înseamnă, printre altele, o reţea de conducte ce traversează judeţul pentru a alimenta direct localităţile riverane din traseu cu apă potabilă sau apă brută. Asta reiese din răspunsul transmis de conducerea operatorului public de apă-canal-epurare CUP (Compania de Utilităţi Publice) Dunărea Brăila cu privire la situaţia revoltătoare din localitatea Viziru, unde localnicilor nu li se poate asigura apa potabilă 24 din 24 de ore. "De îndată ce lucrările pentru sistemul regional vor fi finalizate, problema alimentării cu apă se va rezolva. În prezent, Contractul P3Y (...) - Sistem Regional este realizat în proporţie de 50,5%, urmând să fie finalizat în noiembrie 2015". Întrebat dacă la dimensionarea capacităţii sistemului de alimentare cu apă în zona comunei Viziru a fost luată în calcul şi dezvoltarea continuă a comunităţii şi implicit a necesarului de apă potabilă, directorul CUP Dunărea a spus că la proiectarea sistemului s-a luat în calcul STAS-ul privind necesarul de apă pentru centrele populate, potrivit căruia norma este de 80 de litri/persoană/zi pentru nevoi gospodăreşti şi 30 l/persoană/zi pentru nevoi publice. "Problemele de ordin tehnic semnalate de dumneavoastră în articolul publicat în data de 9 iunie 2015 au apărut din cauza folosirii excesive a sistemului de alimentare cu apă, acesta fiind proiectat pentru uz casnic, nu pentru irigarea grădinilor", subliniază în adresa de răspuns Mihail Chiriţă. Aşadar, se insistă pe ideea că tot abonaţii sunt de vină, pentru că au consumuri prea mari de apă.

Rezervorul de apă a fost dimensionat în studiul de fezabilitate aprobat de Comisia Europeană

Aglomerarea Viziru face parte din megaproiectul investiţional pe parte de reabilitare şi extindere a reţelei de apă-canal în judeţ, având drept beneficiar al lucrărilor CUP Dunărea Brăila. De proiectarea lucrărilor, în condiţiile de consum prezentate anterior, s-a ocupat asocierea "Halcrow România" şi "Romproed" SA, lucrările efective fiind realizate de către TMUCB Bucureşti, contra sumei de aproape 17,4 milioane lei. "Sistemul de alimentare cu apă a avut tema de proiectare: extinderea reţelelor de distribuţie apă cu circa 20 km, respectiv branşarea consumatorilor la reţeaua extinsă, realizarea de cămine de vane şi de golire şi extinderea capacităţii de înmagazinare apă, în speţă construirea unui rezervor nou, cu o capacitate de 300 mc. Tema de proiectare pentru sistemul de alimentare cu apă Viziru a inclus captarea apei, proiectarea de staţii de pompare sau tratarea apei potabile, reabilitarea sau extinderea conductei de aducţiune. Prin urmare, proiectarea pentru sistemul de apă Viziru se referă doar la distribuţia apei potabile pe un număr de străzi din localitate şi la sporirea capacităţii de stocare a apei într-un rezervor cu capacitatea de 300 mc, dimensionat în studiul de fezabilitate aprobat de către Comisia Europeană", a explicat conducerea CUP Dunărea.
În concluzie, confortul localnicilor din Viziru şi din alte localităţi cu probleme similare de alimentare cu apă potabilă depinde de finalizarea lucrărilor la Sistemul Regional, care înseamnă reabilitarea staţiei de captare a apei Gropeni, staţie nouă de tratare, plus reţea de conducte şi staţii de pompare a apei în judeţ.
Reamintim că localnicii din Viziru ne-au semnalat luna trecută o situaţie revoltătoare în ce priveşte alimentarea cu apă a localităţii: faptul că beneficiază de serviciul de utilitate publică doar câteva ore dimineaţa şi câteva ore seara. Motivul invocat de autorităţile locale este supraconsumul generat de folosirea apei pentru udatul grădinilor din gospodăriile arondate sistemului public de apă-canal.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro