Profesor de la "Balcescu", spinzurat in tren | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Profesor de la "Balcescu", spinzurat in tren

Un profesor de stiinte socio-umane de la unul dintre cele mai renumite licee brailene a fost gasit spinzurat, luni noaptea, intr-un tren din Ardeal. Virgil Firicel, profesor de Filosofie-Logica-Economie la Colegiul National "Nicolae Balcescu" a fost gasit fara suflare intr-un vagon din trenul care face legatura intre Satu-Mare si Bucuresti.
Asupra lui s-au gasit actele si banii, cea mai plauzibila ipoteza fiind aceea ca profesorul brailean s-a sinucis. Ieri, in jurul prinzului, la Institutul de Medicina Legala "Mina Minivici" din Bucuresti inca era cercetat cazul. Profesorul Virgil Firicel era cunoscut ca avind afectiuni psihice, anul trecut, pentru rezolvarea unei crize, fiind nevoie de interventia specialistilor. Profesorul a revenit la catedra, afectiunea sa fiind tinuta sub control prin tratament.
Stirea ca profesorul de filozofie s-a sinucis a intristat elevii si a bulversat cadrele didactice Colegiului National "Nicolae Balcescu", activitatea educationala fiind sistata la unele clase.
Directorul adjunct al colegiului, Traian Pintiliescu, ne-a declarat ca profesorul Firicel nu avea nici un fel de probleme cu nimeni, ca era foarte linistit. "Era un om cu care se putea discuta orice, era serios, isi facea bine treaba. Nu era omul care sa tina ranchiuna. Am fost la doua ore in asistenta la el si am vazut ca-si facea orele foarte bine, comunica, facea exercitii foarte interesante cu elevii, evaluari pe tot parcursul orei. Stia sa ii determine pe elevi sa invete, sa participe la ore, sa ii provoace la exercitii de gindire", a spus directorul adjunct Pintiliescu.

Virgil Firicel - un profesor apreciat si de elevi, si de colegi

Profesorul Firicel Virgil s-a nascut pe 26 iunie 1960 si a absolvit Facultatea de Filozofie la Iasi, in cadrul Universitatii "Al. I. Cuza". In ultimul an de facultate a fost coleg cu profesorul Toni Martian, cu care a devenit dupa multi ani coleg de cancelarie la "Balcescu". Anul trecut isi luase gradul didactic I si acum urma cursuri de masterat. "Putea sa se mobilizeze in ciuda problemelor pe care le avea. Lucrul cu elevii nu este usor, dar asta nu inseamna ca acesta ar fi o cauza a bolii. Acum imi este greu sa spun ceva. Il cunosc de multi ani. Sintem cu totii marcati. Cert este ca elevii pretuiesc bunatatea, si el era un om bun. Daca ma gindesc, in ultimele doua zile din saptamina trecuta a fost mai abatut decit de obicei. Vineri a stat singur in cancelarie si nu a discutat cu nimeni", a spus trist prof. Martian.
Profesorul Virgil Firicel a intrat in invatamint, ca suplinitor, pe 1 septembrie 1988 si a avut atunci repartitie la Chilia, in Delta. Dupa doi ani a fost detasat la Braila, unde a predat discipline socio-umane. Din 1 septembrie 1995 a reusit sa se titularizeze la Colegiul "Balcescu", unde a obtinut rezultate bune cu copiii la olimpiadele scolare. In urma cu 3 ani, in 2005, un elev de-al sau, Marius Calu, a obtinut premiul II la Olimpiada Nationala de Logica, iar anul trecut o alta eleva pregatita de el, Valentina Ene, a ajuns la faza nationala a olimpiadei la aceeasi disciplina. Profesorul Firicel era foarte iubit de elevi, directorul adjunct Pintiliesu povestindu-ne ca, uneori, fosti absolveti il cautau ca sa discute cu el. In 2007 a trecut printr-o stare deosebita, care a necesitat interventia medicilor, insa dupa o perioada scurta de tratament s-a intors la scoala. Prestatia lui ca profesor este apreciata si de inspectorul de specialitate, prof. Georgela Taranu, care a spus ca avea o finete speciala si ca nu-si explica ceea ce s-a intimplat decit prin faptul ca viata l-a coplesit.

"Nu pot sa-mi explic, sa inteleg si sa cred ce s-a intimplat. Era un om foarte credincios"

O prietena de familie cu Virgil Firicel, prof. Trandafira Cojocaru, a spus ca este consternata de ceea ce s-a intimplat. In urma cu doar citeva saptamini au schimbat mesaje de felicitare cu prilejul sarbatorilor. "Era un om integru cu care discutam adeseori probleme de filozofie, de arta. Ne-am inteles foarte bine, am fost profesoara fiului sau, acum student la sculptura la Iasi in anul III, un copil foarte talentat. De curind a cistigat o bursa la Paris. Fiica lui este eleva tot la noi, in Liceul de Arta, si ea un copil deosebit. Nu pot sa-mi explic, sa inteleg si sa cred ce s-a intimplat, daca tin cont cum gindea si ca era un om foarte credincios", a marturisit prof. Trandafira Cojocaru.

"Dupa ce se realizeaza examinarea psihologica si trimiterea la medicul psihiatru, scoala nu poate sa mai controleze in nici un fel evolutia cadrului didactic"

Conducerea Inspectoratului Scolar avea cunostinta despre faptul ca si anul trecut, si in acest an, in urma testelor psihologice obligatorii facute de profesori, victimei i se recomandase sa consulte un psihiatru si sa ia tratament. Inspectorul scolar general spune insa ca legislatia in vigoare nu permite conducerii scolii, chiar daca stie de problemele unui profesor, sa-l constringa sa-si declare o eventuala boala psihica, iar doctorii nu le pot divulga, fiind informatii confidentiale. Mai mult, daca doctorul ii recomanda pacientului un tratament si chiar il declara inapt medical pentru meseria de profesor, din cauza unei boli psihice - sustine inspectorul scolar general - documentul ajunge tot in mina persoanei respective, care, daca nu vrea, nu o depune la scoala. "Dupa ce se realizeaza examinarea psihologica si trimiterea la medicul psihiatru, scoala nu poate sa mai controleze in nici un fel evolutia cadrului didactic, nu are nici un fel de pirghii prin care profesorul este obligat sa mearga sa-si faca tratament. Nu putem sa-l obligam, diagnosticul fiind confidential", a explicat inspectorul scolar general Lilliana Tudoran. (Mihaela DAN)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro