Anul 2006 a reprezentat pentru multe dintre firmele brailene unul foarte profitabil, in care afacerile au mers bine si situatia a fost exploatata la maxim de intreprinzatori. O dovedeste un clasament realizat numai in baza profitului net inregistrat de agentii economici in 2006 in care se regasesc atit firme consacrate, dar mai ales nume noi si afaceri noi. La o prima evaluare a topului, anul trecut le-a mers bine firmelor din domeniul cresterii animalelor, cu precadere a porcinelor, celor din constructii, agricultura, servicii de utilitate publica dar si dealerilor de masini. Cumulate, profiturile nete realizate de primele 10 firme clasate se cifreaza la aproape 50 de milioane de lei, adica circa 500 de miliarde de lei vechi sau peste 15 milioane de euro si reprezinta jumatate din totalul profiturilor primelor 50 de companii clasate. Cuantumul plus-valorii nete realizata este ametitor, dar reprezinta masura dezvoltarii pe care mediul de afaceri brailean a cunoscut-o, totusi, in ultimii ani. Statistic se demonstreaza ca cele 50 de firme au realizat in 2006 profituri cumulate cu aproape 22% mai mari decit in 2005. In mod suprinzator clasamentul este dominat de firme din categoria intreprinderilor mijlocii printre care s-au "strecurat" si firme mici si chiar microintreprinderi cu pina la 9 salariati.
Crescatorii de porci au monopolizat primele locuri in Top-Profit
Topul firmelor brailene pe 2006, cu unic criteriu de departajare profitul net, este dominat de firmele care au ca obiect de activitate cresterea porcilor, mai precis cele ale omului de afaceri Gheorghe Caruz, dar si ale lui Marin Moraru. Concret, in ordine descrescatoare, in acest clasament apare "Complexul de Porci Braila" - locul I cu un profit net de 8,59 milioane lei, "Soroli Cola" - locul II (6,82 milioane lei), "Caruz Braila" - locul III (5,95 milioane lei) si "Vegetal Trading" pe locul IV cu un profit de 5,68 milioane lei. In contextul problemelor de mediu cu care se confrunta intreg grupul, este interesant de mentionat ca, numai anul trecut, firmele lui Caruz au realizat un profit cumulat de 21,36 milioane de lei adica jumatate din cistigurile nete ale primelor 10 firme clasate. Concret, "Complexul de Porci", cu o medie de 247 de angajati, a incheiat exercitiul financiar trecut cu o cifra de afaceri de 54,53 milioane de lei de unde a rezultat un profit net de 8,59 milioane lei. La acest profit se adauga si cel raportat de urmatoarea firma clasata - "Soroli Cola" - cu 6,82 milioane lei, precum si cel realizat de SC "Caruz Braila", aproape 6 milioane. Ca o imagine de ansamblu, o medie multianuala pe perioada 2004 - 2006, indica faptul ca aceste trei societati au acumulat un cistig net de aproape 56 milioane de lei, cel mai important aport fiind adus de prima clasata in top - SC "Complexul de Porci".
Si firmele omului de afaceri Marin Moraru au inregistrat profituri mari anul trecut drept pentru care ocupa locuri de top in clasament. Astfel SC "Vegetal trading", la care Moraru detine 80% din partile sociale ocupa locul 4, in timp ce SC "Marex" unde cota de participare este de aproape 25%, s-a clasat pe locul 29. Prima companie a raportat anul trecut un profit net de aproape 5,7 milioane lei, sensibil egal cu cel din 2005, in timp ce "Marex" a avut realizari mai "modeste" de 1,12 milioane lei. Ca o medie multianuala, pe aceeasi perioada 2004 - 2006, cele doua companii au realizat profituri nete de 18,38 milioane lei din care contributia SC "Vegetal Trading", o firma cu o medie de 20 de angajati, este de aproape 15 milioane lei.
Afacerile "Tracon" au crescut in ultimii ani
Pe locul 5 in Topul-Profit este SC "Tracon" - 4,16 milioane lei de al carei nume se leaga cel al fostului prefect Mihai Manea. De remarcat este ca fostul inalt functionar public a predat in urma cu citiva ani pachetul de parti sociale pe care le detinea la aceasta societate chiar cumnatului sau, Lucian Petrisor Ninoiu, si nu a mai preluat prerogativele de proprietate asupra afacerii.
Din informatiile prezentate pe pagina de web a Ministerului de Finante, rezulta ca "Tracon" a avut o evolutie pozitiva, constanta in ultimii ani: in 2004 profitul net inregistrat a fost de 1,43 milioane lei, in 2005 a crescut la 2,85 milioane lei, pentru ca in 2006 cresterea sa fie si mai spectaculoasa la 4,16 milioane lei. De mentionat este ca mai multe proiecte imobiliare poarta semnatura acestei companii, printre care un complex de vile pe litoral, constructia de hypermarketuri, dar si de administrarea unor afaceri in domeniul salubritatii, asa cum este groapa ecologica de la Muchea sau cea din Constanta.
Regia locala de apa-canal, profit de 3,28 milioane
O prezenta suprinzatoare pe un loc fruntas in top o reprezinta cea a Regiei Autonome "Apa" transformata recent in companie locala de utilitati publice. Anul 2006 a fost unul favorabil afacerii fostei regii de apa-canal intrucit, la finalul exercitiului, a raportat un profit net de 3,289 milioane lei, la o cifra de afaceri de circa 20 milioane lei. Si in anii precedenti agentului economic i-a mers bine: 1,27 milioane profit net in 2005, 1,8 milioane in 2004, 2,26 milioane in 2003 sau 1,56 milioane in 2002. Aceleasi date de bilant indica faptul ca regia acumulase la finele lui 2006 datorii totale de circa 23,6 milioane lei, dar avea de incasat creante de 10,7 milioane lei, brailenii care stau la bloc fiind principalii debitori.
Microintreprinderile si intreprinderile mici ocupa locuri fruntase in top
Societatea "Ambet Grup", este singura microintreprindere care a intrat in top 10 al clasamentului cu un profit de 3,26 milioane lei. Firma, cu un singur angajat, cu un capital social de 55.000 lei, adica 550 milioane de lei vechi, a fost infiintata in 1993 si are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliara. Potrivit datelor de bilant, compania a intrat recent in afacerile imobiliare, intrucit in 2003 inca mai figura cu obiect principal de activitate "inchirierea de mijloace de transport". Aceasta dupa ce in anii 2004 si 2005 a desfasurat activitati in domeniul lucrarilor de instalatii tehnico-sanitare. Cumulat pe ultimii 3 ani, profitul net realizat a fost de 3,77 milioane lei.
De remarcat este si activitatea societatii "Agrom Import Export" din Vadeni care s-a clasat pe locul 9 in acest top cu un profit net de 3,19 milioane. Firma produce si comercializeaza produse pentru hrana animalelor de ferma si numara 25 de salariati, iar profiturile in perioada 2004 - 2006 au fost de circa 5 milioane de lei.
Anul 2006 a fost unul stralucit si pentru dealerii de masini: "Prisma Trade", dealerul zonal Dacia, a realizat un profit net de 3,15 milioane lei, in crestere fata de anii precedenti cind profiturile nete au fost de 2,24 milioane in 2005 si 480.000 in 2004.
"Promex" a sarit din nou peste 1 milion RON profit
O revenire spectaculoasa a inregistrat si SC "Promex" care a trecut din nou de bariera 10 miliarde de lei vechi profit net, dupa ce ani de zile rezultatul net a indicat profituri relativ mici. Pentru activitatea de anul trecut compania a raportat un profit de 1,44 milioane RON la o cifra de afaceri de aproape 70 milioane RON, clasindu-se pe locul 23 in topul firmelor brailene. De altfel conducerea companiei a precizat ca se va mentine trendul ascendent dat fiind faptul ca portofoliul de comenzi acopera la maxim frontul de lucru al celor peste 1.000 de salariati, atit pentru acest an, cit si pentru prima jumatate a anului viitor.