Protocolul de colaborare stipuleaza faptul ca cele doua formatiuni se situeaza in opozitie fata de actualul guvern si ca vor avea o abordare comuna fata de PNL-UDMR, dar si fata de PSD. De asemenea, protocolul prevede o atitudine de neagresiune intre cele doua partide in campania pentru alegerile europarlamentare din aceasta toamna. PD si PLD vor monitoriza, de asemenea, activitatile guvernului si vor colabora in opozitie, prin instrumente democratice, inclusiv depunerea de motiuni simple si motiuni de cenzura in Parlamentul Romaniei. Protocolul dintre PD si PLD a fost semnat de catre presedintii Emil Boc si Theodor Stolojan, alaturi de alti 6 lideri, cite 3 din fiecare partid: Vasile Blaga, Cezar Preda si Radu Berceanu din partea PD, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur si Florin Popescu din partea PLD. La semnarea protocolului, presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat ca acesta este primul pas spre unificarea fortelor politice de centru-dreapta din Romania.
La rindul sau, deputatul PD Horia Vasioiu a explicat ca acest protocol vizeaza colaborarea celor doua partide numai in plan politic si nu are caracter juridic: "Se urmareste colaborarea pe plan politic si sprijinul reciproc. Eu am colaborat mereu cu parlamentarii PLD de Braila si nu o sa avem probleme la acest capitol. Sincer, la nivel local, nu prea stiu citi consilieri sau primari are PLD, dar in perioada urmatoare o sa facem o situatie exacta pentru a stabili un plan de atac", a precizat Vasioiu.
In ceea ce il priveste, senatorul PLD Dan Sabau a precizat ca protocolul semnat, ieri, este de fapt o reluare a Aliantie D.A., dar la alt nivel : "Alianta D.A. cu PNL s-a intrerupt, dar a fost reluata acum cu PLD, adica cu cei cu care original ea fusese semnata si care au fost goniti din PNL. Era o nevoie normala a politicii romanesti. Colaborarea cu domnul Vasiou a fost mereu buna si asa va fi si de acum inainte. Reluam formal o colaborare intrerupta cu PNL, in niste termeni convenabili".