"PSD poate coopera punctual cu acest partid (PDL - n.r.) doar în condiţiile în care se va lua în calcul schimbarea actualului Guvern cu o variantă tranzitorie, în vederea anticipatelor în 2011. În acelaşi timp, PSD este deschis cooperării cu parlamentari ai acestui partid pe temele de interes public (moţiunea de cenzură, modificarea legislaţiei electorale, iniţiative legislative benefice pentru comunităţi, amendamentele la legile bugetelor pentru 2011 etc.)", se arată în Strategia grupurilor parlamentare PSD, adoptată ieri, la Parlament.
Social-democraţii iau în calcul colaborarea cu PNL "în ipoteza formării unui suport parlamentar care să sprijine varianta unui guvern «de serviciu» şi organizarea de alegeri anticipate", însă va fi utilă şi ca modalitate de contracarare a politicilor PDL la nivel local, cum ar fi "investiţii şi alocări clientelare, abuzuri administrative, monitorizarea măsurilor aberante PDL de suprimare a libertăţii de exprimare a presei locale".
În ceea ce priveşte dialogul şi cooperarea cu UDMR, pesediştii spun că trebuie menţinut "un prag rezonabil", existând teme de interes comun legat de modul de guvernare, dar şi de reforma constituţională şi modificarea legislaţiei electorale.
Social-democraţii refuză, însă, colaborarea cu UNPR, spunând că aceasta poate avea loc doar în măsura în care unii dintre parlamentarii progresişti doresc revenirea în PSD, se mai arată în Strategia grupurilor parlamentare.
