• sprijinirea substanţială a tinerilor antreprenori este obiectivul vizat de social-democraţi pentru dezvoltarea şi modernizarea României • ce înseamnă România START-UP, explică Mihai Tudose, preşedintele Comisiei de Politică Economică din Camera Deputaţilor, fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta
Programul economic al PSD are ca punct central următoarea sintagmă:”Mai mulţi români în clasa de mijloc”. În acest context, un capitol aparte în proiectul de ţară pentru perioada 2017 – 2020, îl constituie sprijinirea substanţială a tinerilor antreprenori. Ce înseamnă România START – UP explică deputatul Mihai Tudose. „Două obiective principale avem în vedere: 1.Înfiinţarea mai multor start-up-uri (noi firme – n.n) şi creşterea competitivităţii acestora şi 2. Noi locuri de muncă bine plătite în economie”. Partea interesantă vine abia acum: „Am prevăzut în program finanţare pentru 10.000 de start up-uri anual cu câte 200.000 lei/proiect/antreprenor”, declară fostul ministru al Economiei. Cu alte cuvinte, vorbim de o finanţare/afacere de circa 45.000 euro. Nu este mult, dar nu este nici puţin mai ales că „Eu, ca stat, ţi-i dau degeaba, nici nu-i vreau înapoi, nici nu te pun să-ţi pui casa gaj ci pur şi simplu ţi-i dau ca să te dezvolţi”, după cum precizează Tudose. „Ca stat îmi asum riscul ca o parte dintre tinerii antreprenori care demarează o afacere să nu fie buni manageri. Dar cel puţin jumătate tot vor reuşi! Asta înseamnă zeci de mii de tineri care în 4 ani devin propriii lor stăpâni, care îşi asumă riscuri, dar care creează fiecare câteva locuri de muncă, unii mai multe alţii mai puţine. Una peste alta, vă spun eu că noi am făcut socotelile, statul iese în câştig”, mai adaugă fostul ministru al Economiei. Sursa citată a explicat şi faptul că programul PSD prevede o procedură simplificată pentru depunerea şi aprobarea proiectelor: on line, 1 zi. „ Şi pentru că tot am vorbit de sprijinirea concretă a antreprenorilor vreau să adaug că în România START – UP am prevăzut mai multe proceduri simplificate: primul SRL gratuit, 1 leu capital social, o zi înfiinţarea firmei, un cont bancar gratuit. Toate acestea înseamnă mult şi ca timp şi ca bani”
Criterii de selecţie
Toate bune şi frumoase numai că e important de ştiut CUM vor fi selectate proiectele câştigătoare. Răspunde tot fostul ministru al Economiei: „Alocarea financiară va fi realizată în funcţie de contribuţia proiectului la dezvoltarea Regiunii prin crearea de noi locuri de muncă. Sună pretenţios, aşa-i? Ei bine, PSD a gândit în felul următor. Să luăm ca exemplu Brăila: dacă în zonă statul vine şi face o fabrică de conserve nu vii tu, antreprenor la început de drum, să faci tot o fabrică de conserve, că proiectul tău va pica. Dar dacă vrei să faci o fabrică de capace pentru borcane, atunci e în regulă. Sper că s-a înţeles. Este vorba despre încadrarea în ecosistemul zonei de unde provine solicitantul”.
Domenii de interes
Programul România START-UP indică şi domeniile stabilite în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014 -2020: agricultură, silvicultură, pescuit, acvacultură, textile, lemn, mobilă, industrii creative, mediu, turism, ecoturism, industria auto şi componente, sănătate şi produse farmaceutice, procesare alimente şi băuturi, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor. Întrebat ce-ar putea face un tânăr antreprenor în industria farmaceutică, spre exemplu, care presupune investiţii foarte mari, Mihai Tudose a declarat: „Se poate face o fermă de creştere a viperelor pentru venin sau de colectare a veninului de la albine sau pur şi simplu o cultură de plante medicinale, dau un exemplu. Posibilităţile sunt multiple în toate domeniile pentru un început finanţat de stat, care mai apoi, prin propriile tale puteri, prin propriul tău spirit creativ şi antreprenorial se poate transforma într-o afacere de succes”.
Cum facem biznis în România?
„Asta este, într-adevăr, o întrebare. De fapt, ar trebui să formulăm cam aşa: Hai să învăţăm să facem biznis în România! În acest context, noi am gândit un Program Naţional de Dezvoltare a Antreprenoriatului. Dar să lăsăm programul deoparte. Mai concret, în fiecare reşedinţă de judeţ ne-am propus să existe un un liceu antreprenorial. Sigur, nu se va putea dintr-odată, dar putem începe cu o clasă specializată în acest sens, cu o materie care să le dea o idee tinerilor despre ce înseamnă o afacere. Este nevoie de educaţie în această direcţie, de cel puţin un incubator de afaceri în fiecare judeţ, de centre de expansiune economică”, explică fostul ministru al Economiei.
Efecte în Economie
„Păi, 10.000 de firme nou înfiinţate cu sprijinul statului înseamnă 40.000 în 4 ani, ceea ce înseamnă crearea a minimum 60.000 de locuri de muncă bine plătite în condiţiile în care şi antreprenorii vor fi angajaţi în propria afacere. Mai înseamnă creşterea anuală cu 20% a numărului de firme existente în România, şi nu în ultimul rând, înseamnă o clasă de mijloc mai puternică”, promite parlamentarul PSD.