Publicitate ilegală pe bani europeni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Publicitate ilegală pe bani europeni

Un proiect realizat pe bani europeni a devenit suport pentru publicitate ilegală şi vacă de muls pentru haiducii out-door. Pe pereţii celor două construcţii din staţiile de tramvai din Concordia au fost montate autocolante cu mesaj publicitar, fără ca autoritatea locală să aprobe asta şi fără ca apoi să mişte vreun deget să le dea jos. Şi operatorul local de transport SC "Braicar" se face că nu ştie de panourile respective. Şi mai grav este faptul că staţiile de tramvai au fost realizate cu fonduri europene în cadrul proiectului de modernizare a Căii Călăraşilor, iar regula spune că beneficiarul nu are voie să realizeze venituri de pe urma proiectelor investiţionale pentru care a cerut finanţare. Interdicţia este valabilă 5 ani. De altfel, municipalitatea a refuzat cererile venite din partea firmelor pentru a închiria spaţiile respective în scopuri publicitare, însă nu a mişcat un deget când, ilegal, au fost montate panourile fără niciun fel de autorizaţie şi în dispreţul total al legii. După ce "Obiectiv" a publicat, la finele lunii martie, primul material privind publicitatea stradală ilegală, o parte din afişele din staţiile de la Concordia au fost scoase. A mai rămas, totuşi, unul.

Publicitatea stradală ilegală nu se opreşte în cazul oraşului nostru doar la montarea cu japca pe domeniul public a unor panouri. Şi staţiile de tramvai în zona Piaţa Concordia au căzut victimă aceluiaşi stil barbar de a face afaceri. De câteva luni, pe pereţii celor două construcţii au apărut panouri pe care sunt lipite mesaje publicitare printate pe suport de tip autocolant. Deşi au apărut de câteva luni, aşa cum am spus, nimeni din Primărie nu s-a sesizat cu privire la acest abuz. Abia când reporterii "Obiectiv" au semnalat situaţia au apărut şi reacţiile: municipalitatea spune că nu a dat niciun fel de autorizaţie. Şi nici nu avea cum întrucât, după cum se ştie, construcţiile au fost realizate cu bani europeni, iar legislaţia interzice ca beneficiarul să realizeze venituri de pe urma investiţiilor timp de 5 ani de la recepţionare. Vă amintiţi, desigur, că artera rutieră Calea Călăraşilor, inclusiv calea de rulare a tramvaielor, au fost recent modernizate în cadrul proiectului investiţional cu fonduri europene derulat de Primărie.
"Staţiile de tramvai care au fost făcute pe Dorobanţi şi pe Călăraşi sunt cele care au făcut parte din proiecte europene şi nu există aprobare pentru montare de panouri publicitare. (...) Mie nu ştiu să-mi fi cerut cineva să pună aşa ceva şi chiar dacă ar fi cerut, răspunsul era invariabil NU. (...) V-am spus, nu s-a dat niciun fel de autorizaţie pentru niciun panou din acesta pus în staţiile care au fost reabilitate pe bani europeni, în afara celor care existau acolo, panourile acelea luminoase. (...) Dacă sunt puse ilegal, ele trebuie scoase. Eu am trimis şi astăzi poliţia locală, să vadă despre ce este vorba, punctual pe elementele astea şi pe toată povestea cealaltă cu inventarierea în tot oraşul", ne-a declarat vineri, 11 aprilie, primarul Aurel Simionescu.
Şi conducerea SC "Braicar", operatorul public de transport care foloseşte staţiile de tramvai, susţine că nu a dat vreun acord de montare şi nici nu are vreun contract de publicitate în acest sens. De montarea panourilor nu ştia nici Direcţia Strategii Programe şi Proiecte de Dezvoltare, cea care a gestionat proiectul de reabilitare şi modernizare vizând Calea Călăraşilor, însă a întărit ideea interdicţiei europene: "Există regula clară că beneficiarii nu pot obţine venituri din folosinţa unor obiective realizate în proiecte europene, aşa cum este şi cazul de faţă. De aceea municipalitatea nu are cum să aprobe montarea de panouri publicitare acolo", ne-a declarat Iuliana Neagu, şeful acestei direcţii.
Este însă cel puţin ciudat ca nici primarul şi nici conducerea "Braicar" să nu ştie de existenţa panourilor din staţiile de tramvai şi totuşi, unul din ele să fie montat bine - merci şi la această oră.

"Este inadmisibil! Este concurenţă neloială şi corupţie!"

Apariţia panourilor în staţiile de tramvai a stârnit reacţia firmelor care încercaseră anterior să monteze propriile mijloace publicitare, dar se loviseră de răspunsul negativ al municipalităţii. Mai mult, operatorii de pe piaţa de publicitate s-au adresat şi redacţiei noastre, însoţindu-şi reclamaţiile cu poze ale panourilor respective. Iată ce ne-a declarat unul dintre patronii care fuseseră interesaţi de afacere: "Anul trecut, în toamnă, am încercat să închiriem staţiile de tramvai şi să montăm panouri publicitare. Am umblat după autorizaţie... Ni s-a spus însă că, fiind proiect european, timp de 5 ani nu se poate. Am înţeles situaţia şi nu am mai dat importanţă până zilele trecute, când am văzut panourile. Este inadmisibil! Este concurenţă neloială şi corupţie. Cu acordul cui au fost montate panourile în staţiile de tramvai? Vrem să ştim şi noi cine şi-a dat acceptul pentru montarea lor!". Aceleaşi întrebări le lansăm şi noi public autorităţilor locale, care încă n-au terminat cu inventarierea tuturor mijloacelor publicitare din oraş. Aşteptăm, de asemenea, să vedem şi măsurile ce vor fi luate în cazul construcţiilor publicitare ilegale, dar şi cu firmele proprietare, după cum a promis public municipalitatea: "Prin compartimentele de specialitate desfăşurăm activităţi de verificare şi inventariere a construcţiilor de tip publicitar amplasate pe domeniul public (panou publicitar, banner, etc). La finalul acţiunii de inventariere vor fi aplicate măsurile în conformitate cu legislaţia în vigoare şi vă vom comunica rezultatul acesteia".
Reamintim că municipalitatea vrea să promoveze în CLM un regulament privind publicitatea stradală cu reguli stricte, ce trebuie respectate de către autorităţile locale, proprietarii, beneficiarii mijloacelor de publicitate, dar şi de către operatorii de publicitate. Proiectul este în dezbatre publică pe site-ul Primăriei Brăila şi ar urma să intre în CLM în şedinţa din luna mai.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro