Mergi la conţinutul principal

Record la ITM: amenzi de jumătate de milion de lei pentru muncă la negru

• în luna aprilie a.c., inspectorii de muncă brăileni au efectuat peste 100 de controale la tot atâția angajatori și au aplicat amenzi totale de 637.500 de lei • numai pentru „muncă la negru” au fost date amenzi de 500.000 de lei, după ce au fost depistate 51 de persoane care prestau muncă nedeclarată

 

Amenzi record pentru „muncă la negru”, după ce inspectorii de muncă brăileni au depistat zeci de persoane care prestau muncă nedeclarată cu acordul angajatorilor, în ciuda avertismentelor repetate ale ITM și sancțiunilor aplicate în anii precedenți.

„În cursul lunii aprilie 2025, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a organizat acțiuni de control pentru verificarea respectării dispozițiilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, având ca obiective principale: identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Bilanțul acțiunilor de control desfășurate de inspectorii de muncă brăileni în luna aprilie este unul deosebit de ”rodnic”:  114 controale, 137 de sancțiuni aplicate și amenzi-record de 637.500 de lei.

Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă (RM) s-au efectuat 76 de controale și s-au aplicat 69 de sancţíuni, dintre care 31 amenzi în valoare totală de 593.500 de lei. La patru angajatori amendați de ITM Brăila, au fost depistate nu mai puțin de 51 de persoane care prestau muncă nedeclarată, valoarea amenzilor aplicate - doar în acest caz - fiind de 500.000 de lei.

Principalele deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată); primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal; nerespectarea prevederilor legale privind plata salariului la data stabilită în contractul individual de muncă; neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat; netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor; neînmânarea salariatului, anterior începerii activităţii, a unui exemplar din contractul individual de muncă; nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) inspectorii ITM Brăila au efectuat 38 de controale și au aplicat 68 de sancțiuni, din care șase amenzi în valoare totală de 44.000 de lei.

Principalele deficiențe constatate pe partea de securitate și sănătate în muncă: necomunicarea evenimentului, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă.

Iată și principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: Lucrări de demolare a construcțiilor; Fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp); Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase; Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila le reamintește atât angajatorilor, cât și angajaților faptul că încheierea unui contract colectiv de muncă aduce avantaje ambelor părți, salariați și angajatori deopotrivă. Salariații pot beneficia de locuri de muncă și venituri mai stabile, condiții de muncă mai bune, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament și protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, participarea la procesele decizionale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, în timp ce angajatorii pot crea un climat de muncă favorabil performanței, productivitate, eficacitate, responsabilitate și loialitate a personalului sporite, soluționarea timpurie a litigiilor. Contractele și acordurile colective negociate și înregistrate în condițiile legii au valoare juridică, iar clauzele acestora se aplică tuturor angajaților/lucrătorilor din unitate”, a mai precizat șeful ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro