"Vom depune un amendament legat de alegerea prin vot uninominal si a presedintilor consiliilor judetene"
Corlatean a precizat ca, pe fond, PSD doreste o lege a votului uninominal, de preferinta pe proiectul de lege al PSD din 2005, cel cu vot pur uninominal. El a mai spus ca, pentru mai multa siguranta, partidul sau va sprijini proiectul pe care isi va asuma raspunderea Executivul: "Exista un risc important ca referendumul sa nu treaca, ori respingerea propunerii de vot uninominal la referendum ar putea fi asimiliata de unii cu o respingere a votului uninominal de catre populatia Romaniei, riscind deci sa fie ingropat acest tip de vot. Acesta este motivul pentru care PSD-ul este deschis la orice formula, in ultima instanta, chiar si prin asumarea raspunderii, pentru a avea o lege a votului uninominal. Noi am prefera legea noastra, cea din 2005, dar nu ne vom opune nici formulei de asumare a raspunderii, desi nu o socotim ca fiind cea mai fericita. In clipa de fata studiem posibilitatea ca, prin procedura parlamentara, intre momentul depunerii proiectului in Parlament si momentul citirii de catre premier in plenul reunit al celor doua Camere, sa depunem un amendament legat de alegerea prin vot uninominal si a presedintilor consiliilor judetene".
Secretarul general al PSD a exprimat dubii si cu privire la legalitatea modului in care presedintele Basescu a stabilit data referendumului, indirect, legind-o de data europarlamentarelor: "Legea referendumului, din cite cunosc eu, cere precizarea explicita a datei la care se organizeaza referendumul, iar ceea ce face presedintele in decretul respectiv, nu prea respecta, in opinia mea, ca jurist, aceasta chestiune este o norma de trimitere la o alta norma, care stabileste o anumita data. Deci, din punctul meu de vedere, aici exista o anumita problema juridica, iar juristii si constitutionalistii se vor pronunta".
In ceea ce-l priveste, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a fost de parere ca data referendumului, asa cum a fost formulata de presedinte, nu ridica probleme juridice: "Data este evaziva, urmarind un scop foarte clar: este parte a unui razboi intre Palate, institutia prezidentiala asteptindu-se ca institutia Executivului sa se joace un pic cu data alegerilor, astfel incit sa poata evita suprapunerea lor. E clar ca presedintele si doreste acest referendum, pentru ca isi doreste participarea la campania electorala. Pe de alta parte, nu este nimic ilegal in aceasta chestiune".