Mergi la conţinutul principal
Verdictul instanței de judecată

RER, obligată să strângă gunoaiele

• Tribunalul Brăila a anulat rezilierea unilaterală de către RER SA a contractului încheiat, la nivelul municipiului și județului, cu ADI ECO Dunărea • firma RER amenințase că, de luni, 10 iunie, își oprește activitatea la Brăila • asta pentru că autoritățile brăilene nu i-au aprobat o cerere de majorare a tarifelor percepute de la populație și agenții economici • RER spune că fără această majorare, activitatea nu mai e rentabilă, din cauza cheltuielilor prea mari provocate de inflație și creșterea salariului minim pe economie • judecătorii au apreciat, însă, că divergențele legate de tarife nu constituie un motiv legal pentru rezilierea contractului • urmare deciziei instanței, activitatea de salubrizare ar trebui să continue fără perturbări și după 10 iunie • dacă RER va hotărî totuși să plece din Brăila, autoritățile locale sunt decise să îi ceară daune și să facă demersurile legale pentru a i se anula licența de activitate la nivelul întregii țări

 

Tribunalul Brăila a decis anularea rezilierii unilaterale de către RER SA a contractului de prestări servicii de salubrizare încheiat cu Asocierea de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECO Dunărea Brăila. Cu alte cuvinte, instanța obligă firma RER să presteze în continuare serviciile de salubritate în municipiul și județul Brăila. După cum se știe, RER anunțase că, începând de luni, 10 iunie, își va înceta activitatea în Brăila. Operatorul unic de salubritate își motiva această decizie drastică prin faptul că actualele tarife de prestări servicii nu mai acoperă costurile activității, iar cererea de majorare pe care a formulat-o către ADI ECO Dunărea nu a fost aprobată. RER consideră că tarifele percepute clienților săi, atât persoane fizice cât și agenți economici, ar trebui crescute, la fel cum au crescut cheltuielile companiei cu salariile - după majorarea salariului minim pe economie - sau cu combustibilii sau alte consumabile ale căror prețuri au crescut din cauza inflației. Nici Primăria municipiului Brăila și nici primăriile din județ reprezentate de ADI ECO Dunărea nu au fost de acord cu majorarea tarifelor, astfel că, în luna martie a.c., RER a anunțat că va pleca din Brăila, acordându-le autorităților locale un termen de trei luni pentru a găsi un alt operator care să preia activitatea. Termenul expiră luni, 10 iunie. Numai că, din punct de vedere juridic, lucrurile nu stau chiar atât de simplu, iar conform deciziei Tribunalului Brăila, RER ar trebui să presteze în continuare activitatea pe care și-a asumat-o prin contract.

Iată, succint, cum stau lucrurile:

 

Reziliere de belea

 

Asocierea RER Ecologic Service SRL, în calitate de operator de salubrizare conform Contractului de delegare  nr. 360/07.06.2022, în data de 12.03.2024 a transmis către ADI ECO Dunărea Brăila, notificarea de reziliere a contractului, precizând faptul că, își va mai îndeplini obligațiile contractuale până la data de 10.06.2024, inclusiv.

ADI ECO Dunărea Brăila și toate primăriile asociate, luând act de motivele exprimate prin notificarea de reziliere, au formulat  acțiunea civilă înregistrată la Tribunalului Brăila cu nr. 682/113/2024, solicitând instanței de judecată anularea notificării de reziliere și obligarea Asocierii RER Ecologic Service SRL să-și execute obligațiile asumate prin Contractul de delegare nr. 360/07.06.2022 până la finalul perioadei contractuale.

Tribunalul Brăila, analizând actele dosarului, a precizat următoarele: ajustarea sau modificarea ulterioară încheierii contractului a tarifelor se aprobă de către Adunarea Generală a ADI ECO Dunărea Brăila formată din toate primăriile asociate. Asocierea RER Ecologic Service SRL poate ataca hotărârea astfel adoptată la instanţa de contencios administrativ care se va pronunţa asupra cererii de ajustare sau modificare; în cazul în care ADI ECO Dunărea Brăila formată din toate primăriile asociate nu adoptă hotărârea în termenul prevăzut la art. 45 alin. (9) sau la art. 46 alin. (4), după caz, Asocierea RER Ecologic Service SRL se poate adresa Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C) pentru aprobarea tarifului.

Astfel, instanţa a constatat că, în cazul în care ADI ECO Dunărea Brăila formată din toate primăriile asociate nu aprobă cererea de ajustare sau modificare a tarifelor (sau o aprobă în parte), Asocierea RER Ecologic Service SRL se poate adresa instanţei de judecată care urmează să se pronunţe asupra cererii de ajustare sau modificare a tarifelor. În această situaţie Asocierea RER Ecologic Service SRL nu poate să solicite rezilierea contractului deoarece legea prevede în mod expres care este procedura de urmat în cazul unei cereri de ajustare sau modificare a tarifelor.

Pe scurt, instanţa a constatat că în raport de situaţia existentă în prezenta cauză (aprobare parţială a tarifelor de către reclamanta ADI Eco Dunărea Brăila), Asocierea RER Ecologic Service SRL nu avea posibilitatea legală de a rezilia contractul ci doar de a se adresa instanţei de judecată în vederea stabilirii cuantumului tarifului (de a ataca hotărârea adoptată de către ADI ECO Dunărea Brăila formată din toate primăriile asociate). De asemenea, chiar dacă adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară (a reclamantei) nu ar fi adoptat, în termen legal, hotărârea privind aprobarea sau neaprobarea tarifului solicitat de operator, Asocierea RER Ecologic Service SRL nu avea posibilitatea legală de a solicita rezilierea contractului ci trebuia să se adreseze A.N.R.S.C., care ar fi stabilit tariful.

Astfel, Tribunalul Brăila, în baza art. 18 din Legea nr. 554/2004, a dispus anularea notificării de reziliere nr. 3504/12.03.2024 a Contractului nr. 360/07.06.2022 transmisă de Asocierea RER Ecologic Service SRL

ADI ECO Dunărea a formulat și o cerere privind obligarea Asocierii RER Ecologic Service SRL la executarea obligaţiiIor asumate prin Contractul 360/07.06.2022. Această cerere a fost respinsă, însă, de  Tribunalul Brăila deoarece, ”ca efect al anulării notificării de reziliere, contractul nu se va rezilia, situaţie în care părţile urmează să îşi indeplinească obligaţiile contractuale în baza contractului, nefiind nevoie de o dispoziţie a instanţei în acest sens”.

 

Instanța a decis. Ce urmează?

Rămâne de văzut dacă RER SA va respecta decizia emisă de Tribunalul Brăila și își va continua activitatea în Brăila și după data de 10 iunie. Există, evident, posibilitatea de a face recurs, adresându-se instanței superioare, respectiv Curții de Apel Galați. La fel cum există posibilitatea ca RER să ignore dispoziția instanței și să lase baltă Brăila, așa cum a anunțat din martie încoace. În această situație însă, discutăm de nerespectarea hotărârii judecătorești și multe alte complicații juridice din care RER nu are cum ieși cu ”fața curată”. Cotidianul nostru a încercat să obțină un punct de vedere de la RER, însă nu am primit niciun răspuns concret. Rămâne, așadar, să vedem dacă luni, 10 iunie, mașinile de salubritate vor mai colecta deșeurile de la cetățeni, conform graficelor cu care se obișnuiseră deja brăilenii...

Ce se va întâmpla dacă RER va pleca și îi va lăsa pe brăileni cu gunoiul necolectat? Reprezentanți ai Primăriei Brăila ne-au transmis, sub rezerva anonimatului, că dacă operatorul unic de salubritate nu își va mai desfășura activitatea la care s-a obligat prin contract, Prefectura va emite starea de alertă, astfel încât să poată fi desemnat un alt operator în regim de urgență. Activitatea de salubritate ar urma oricum să fie blocată timp de câteva zile, dar autoritățile locale speră ca să se reintre în normal cât mai repede posibil, astfel încât cetățenii să nu rămână cu deșeurile necolectate prea mult timp, mai ales că se anunță zile caniculare în perioada următoare.

În ceea ce privește firma RER, dacă îi va lăsa pe brăileni cu ochii în soare, autoritățile locale sunt decise să demareze procedurile juridice pentru a i se retrage licența de activitate, astfel încât să nu mai poată presta servicii de salubritate nici în Brăila nici în celelalte județe unde mai are contracte în momentul de față. ”Dacă RER va încălca decizia instanței, ADI ECO Dunărea le va da certificat constatator negativ și va solicita ANRSC să le anuleze licența de salubrizare. În plus, le vom cere și daune pentru prejudiciile provocate”, ne-a declarat un reprezentant al administrației brăilene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro