Mergi la conţinutul principal

Retrocedări de proprietăţi la limita legii din ultimii ani, în vizorul DNA

Câteva zeci de cauze privind solicitări de retrocedări efectuate între 2009-2011 se află în atenţia DNA, au declarat surse judiciare, informaţia fiind confirmată şi de oficiali ai Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
Contactat de NewsIn pentru un punct de vedere, preşedintele ANRP, George Băeşu, a declarat: "E adevărat, am primit de la DNA nişte solicitări de dosare şi informaţii cu privire la anumite persoane care au avut calitatea în dosare de retrocedare. Precizez însă că nu este vorba de colegi din ANRP".
"Dosarele privesc persoane care au avut calitatea de solicitant, fie persoane îndreptăţite la revendicare, fie persoane mandatate, fie cesionari de drept. Solicitările DNA conţin nişte nume, pe care nu suntem îndreptăţiţi noi să le facem publice. Este vorba de aproximativ 60 de dosare ce vizează retrocedări ajunse pe masa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, între 2009-2011. Bănuiesc că sunt dosare mai vechi. (...) Repet, nu este vorba de persoane care sunt angajate în acest moment la ANRP", a adăugat Băeşu.
În martie 2012, premierul de la acea vreme Mihai Răzvan Ungureanu spunea că nu exclude sesizarea organelor în drept pentru cercetare penală în cazul unor reprezentanţi ANRP, precizând că instituţia a gestionat foarte prost "chestiunile pe care le are în competenţă". "Raportul de audit întocmit de Ministerul Finanţelor evocă o situaţie foarte proastă a modului în care au fost gestionate chestiunile aflate în competenţa Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţii. Sunt dispus să mergem pe seama cercetărilor deja făcute, a auditului deja prezentat la nivelul Cabinetului primului ministru, până la sesizarea organelor în drept pentru cercetare penală", a afirmat Ungureanu.
Problemele din instituţie au apărut anul trecut în spaţiul public după ce fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Baciu, a fost trimis în judecată în septembrie pentru trafic de influenţă, în acelaşi dosar urmând să fie judecaţi Camelia Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru, pentru complicitate la trafic de influenţă, potrivit DNA. De asemenea, vor mai fi judecate în stare de libertate Elena Albu, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, pentru cumpărare de influenţă, precum şi Elisabeta Vişan, suspectată de complicitate la cumpărare de influenţă. Remus Baciu se află în detenţie de aproape un an, după ce a fost prins în flagrant luând aproape o sută de mii de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro