Rodica Sterpu spera sa prinda un loc pentru Olimpiada de la Beijing | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rodica Sterpu spera sa prinda un loc pentru Olimpiada de la Beijing

Scoala de kaiac canoe de la CSM a lansat de-a lungul timpului o serie de sportivi de exceptie, care apoi s-au transferat la marile cluburi din capitala, precum Stefan Vasile, Florin Mironcic sau Paul Podgoreanu. Ultimul dintre cei mentionati a fost lansat in marea performanta de antrenoarea Florentina Ion, iar cind a plecat la Steaua avea deja in palmares doua titluri europene, la juniori si tineret.
La 19 ani, Rodica Sterpu, sportiva lansata in marea performanta de aceeasi antrenoare, este lidera actualei generatii a sectiei de kaiac canoe a CSM-ului si singura sportiva ce activeaza la o grupare braileana care a fost medaliata la mondiale si europene in 2007. Acestor performante notabile li s-au adaugat alte patru medalii de aur la Campionatele Balcanice de juniori si tineret, trei medalii de argint la nationalele de juniori si o medalie de bronz la cele de seniori si evident ca Directia pentru Sport a Judetului a declarat-o sportiva anului. Dupa cantonamentul de la Piatra Arsa, Rodica Sterpu s-a aflat pentru citeva zile in Braila pentru a-si rezolva situatia scolara. Marti, dupa-amiaza, cea mai valoroasa sportiva braileana din sezonul trecut si-a vizitat antrenoarea si a fost de acord sa povesteasca despre scurta, dar bogata ei cariera sportiva.

- Cum ai ajuns la sectia de kaiac canoe a CSM-ului?
- Visul meu era sa ajung ca Gabriela Szabo. Imi placea sa alerg si nu aveam rivale in Braila la crosurile scolare care se organizau in acea vreme. In luna decembrie a anului 2002 s-a facut selectie, iar domnul profesor de la Scoala 25 m-a recomandat si pe mine. Era intr-o vineri, am mers la sala luni, impreuna cu alte noua fete, si am dat probe fizice in urma carora antrenoarea Florentina Ion a oprit doar trei, cele care corespundeau parametrilor de performanta, printre care m-am numarat si eu. Din acel moment am mers zi de zi la antrenamente impreuna cu colega si prietena mea Octavia Moldoveanu.
- Rezultatele cind au inceput sa apara?
- Primul concurs la care am participat a fost in 2003, insa drumul spre prima medalie a inceput odata cu cooptarea mea la lotul de juniori II. In urma unei selectii am ajuns la Centrul Olimpic de juniori II de la Tulcea. Pina atunci nu cistigasem nimic, insa in acel an am participat la campionatele de fond, mi-a placut atmosfera concursului si abia dupa aceea am inceput sa ma gindesc mai serios si sa-mi doresc sa fac performanta in proba de kaiac. Au urmat alte doua luni de pregatire la Constanta si in vara lui 2005 am cucerit primele medalii. De fapt au fost doar trei, doua la Campionatele Nationale de viteza si una Cupa Romaniei, insa nici una nu a fost de aur. In 2006 am fost cooptata in lotul national de juniori I.
- Anul trecut ai dat marea lovitura, te asteptai la asemenea performante?
- Am muncit enorm de mult si, firesc, trebuiau sa vina si rezultatele. Anul 2007 a inceput cu o medalie de argint la un concurs in Slovacia si dupa aceea medaliile de bronz la mondialele si europenele de juniori in proba de kaiac 4 pe distanta de 500 m. Nimeni nu ne dadea sanse la medalii, mai ales ca Romania nu mai obtinuse de foarte multi ani performante la fete, dar noi ne-am incurajat reciproc, am crezut in sansa noastra si am urcat pe podium. Au urmat campionatele balcanice si primele patru medalii de aur din concursurile internationale, doua la juniori si doua la tineret.
- Cite titluri ai in palmares ?
- Doar cinci medalii de aur am cucerit pina acum, au fost insa foarte multe de argint si bronz.
- Care este atmosfera de la lot?
- La juniori a fost crunt si daca nu stai bine din punct de vedere psihic, poti pierde totul. Recunosc, am avut multe momente in care am fost tentata sa renunt, dar de fiecare data am fost incurajata de catre antrenoarea Florentina Ion si acum consider ca am facut foarte bine ca am continuat activitatea sportiva. Rezultatele pe care le-am obtinut m-au propulsat la lotul Olimpic de senioare al Romaniei. De fapt, trebuia sa trec intii pe la cel de tineret, insa el nu exista, la momentul acesta nu exista multe sportive valoroase la aceasta categorie de virsta.
- La lotul Olimpic treci prin acelasi calvar ca la juniori?
- Fireste ca nu este usor, dar este mult mai bine. De exemplu am fost acum intr-un cantonament la Piatra Arsa unde am facut zilnic doua antrenamente sub indrumarea antrenorului Ion Birladeanu si drept sa spun nici nu stiu cind a trecut timpul. La plecare am trecut insa prin mari emotii. In ziua in care trebuia sa coborim de la cota 2000 vintul batea cu 160 km la ora si una dintre colegele mele a fost la un pas de a fi aruncata intr-o prapastie, norocul ei ca s-a oprit intr-un stilp. Cu greu am ajuns la punctul unde se aflau salvamontistii si cu ajutorul lor am coborit la cota 1400 unde era alta lume, era un timp excelent si bineinteles ca functiona si telecabina.
- Cind reiei antrenamentele?
- Gata, vacanta mea se incheie joi (n.r. astazi) si voi merge la Pitesti impreuna cu o parte a lotului, cealalta jumatate va merge in Turcia. Lotul se va reuni apoi in vederea participarii la concursurile la care se pot realiza baremurile pentru Olimpiada din aceasta vara.
- Speri sa ajungi si tu la Beijing?
- Este foarte greu, echipajele sint in mare masura formate insa eu sint optimista. Nu se stie niciodata de unde sare iepurele.
- Care sint obiectivele pentru 2008?
- Pentru mine, pe plan international imi doresc o medalie la Campionatele Europene de tineret care vor avea loc in luna iunie in Ungaria, iar pe plan intern, cit mai multe clasari pe podium la nationale. Sper ca si sora mea, Mihaela, care este componenta a lotului national de juniori sa aiba un an bun, cu multe succese.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro