Romania face progrese in combaterea discriminarii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Romania face progrese in combaterea discriminarii

Romania inregistreaza progrese in combaterea discriminarii, dar exista in continuare probleme cu colectarea datelor despre situatia grupurilor etnice, precum si cu integrarea romilor, arata raportul anual al Agentiei Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale.
Potrivit raportului, agresiunile cu caracter rasial si discriminarea persista in spatiul Uniunii Europene, in conditiile in care majoritatea celor 27 de state membre nu aplica in totalitate legislatia necesara combaterii acestor fenomene.
Romania figureaza, alaturi de Marea Britanie, Irlanda, Franta, Italia, Belgia, Bulgaria, printre tarile care au aplicat amenzi pentru discriminarea etnica sau rasiala. La polul opus sint tari criticate pentru ca nu au aplicat sanctiuni in acest domeniu - Cehia, Ciprul, Danemarca, Lituania, Germania, Polonia, Portugalia sau Spania.
"Numarul sanctiunilor aplicate prin sistemul de combatere a discriminarii reprezinta o dovada despre eficienta acestuia. Pe baza acestui indicator, Marea Britanie pare sa aiba legislatia cea mai eficienta pentru combaterea discriminarii in spatiul UE. Alte tari care au implementat o legislatie relativ eficienta pentru combaterea discriminarii etnice sint Bulgaria, Franta, Irlanda, Italia, Ungaria, Romania, Finlanda si Suedia. In aceste tari sanctiunile sint mai frecvente decit in restul statelor membre UE", subliniaza raportul.
Printre masurile pozitive adoptate de Romania este mentionata decizia Federatiei Romane de Fotbal (FRF) de sanctionare a "oricarui jucator, oficial sau spectator care discrimineaza in public orice alta persoana pe criterii de rasa, culoare, limba, religie sau origine etnica".
Raportul critica Bucurestiul pentru ca, in anul 2006, nu a furnizat date statistice despre "abuzurile autoritatilor impotriva drepturilor persoanelor".
Agentia constata ca unele state membre incurajeaza colectarea de date despre originea etnica, insa alte tari sint reticente sa adune astfel de informatii. Din acest punct de vedere, Romania, Cehia si Finlanda sint criticate pentru ca nu au colectat suficiente date despre situatia minoritatilor etnice.
In plus, Romania, alaturi de Finlanda, Ungaria, Danemarca, Franta si Olanda sint criticate si pentru discriminare la locul de munca. In acest sens este citat un studiu care arata ca 60 la suta dintre romani nu ar angaja etnici romi daca ar avea propria afacere. In schimb, este laudata initiativa Ministerului roman al Afacerilor Interne si Reformei Administrative de infiintare a unor locuri speciale pentru etnicii romi si pentru membri ai altor minoritati nationale.
"Etnicii romi din Romania si Bulgaria risca sa fie exclusi din sistemul public de asigurari de sanatate daca sint fara ocupatie pe termen lung sau daca nu au acte de identitate (in Romania si Slovenia)", subliniaza documentul.
"Romii figureaza printre grupurile cele mai vulnerabile din punctul de vedere al conditiilor de locuit; sint frecvente cazurile in care romii traiesc in locuri care nu intrunesc standardele minime. Cazuri de discriminare, conditii precare de locuit si evacuari fortate au fost semnalate in Bulgaria, Romania, Cehia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia si Slovacia. Amploarea excluderii romilor variaza in functie de situatia din fiecare stat, dar pare a fi o problema europeana", noteaza raportul.
Este prezentata si situatia romilor romani din Italia. Raportul observa ca la 14 august 2007 trei organizatii neguvernamentale au trimis scrisori premierilor din Italia si Romania cerindu-le sa intervina pentru a opri evacuarile fortate indreptate impotriva romilor romani din Italia, precum si expulzarile din aceasta tara.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro