Rotaru nu este de acord cu adoptarea proiectului Legii Sănătăţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rotaru nu este de acord cu adoptarea proiectului Legii Sănătăţii

Senatorul PSD Brăila Ion Rotaru a vorbit, recent, despre adoptarea noului proiect al Legii Sănătăţii, care se află în prezent în atenţia parlamentarilor români. Prin noua lege se urmăreşte, în principiu, transformarea spitalelor în instituţii non-bugetare, unde medicii ar putea să desfăşoare şi activitate privată pe viitor. Politicianul a explicat că aceasta nu ar fi o problemă, doar că domeniul Sănătăţii este unul extrem de important pentru a fi tratat cu lejeritate. Acesta a lăsat de înţeles că nu este de acord cu adoptarea legii fără o analiză serioasă în spate, spunând că problema ţine de fond şi nu de latura economică pe care o urmăreşte FMI-ul, atunci când cere o adoptare rapidă a proiectului. "Referitor la acest aspect, care ţine de continua reformă a sistemului sanitar, consider că e o problemă care ar trebui să plece în primul rând de la filosofia lucrurilor: resursă financiară - resursă umană. Dacă ne referim la cea umană, constatăm că ne-au plecat 20 de mii de medici în 10 ani. Dacă ne referim la cea financiară - deşi sumele alocate pentru Sănătate au crescut, nu vedem până la urmă schimbări semnificative în calitatea actului medical", a spus Rotaru. Senatorul consideră că această reformă este o altă încercare de a limita cheltuielile, prin care se ignoră prevederile Constituţiei privitoare la obligativitatea statului de a asigura accesul tuturor cetăţenilor la serviciile de sănătate.

"Problema nu trebuie tratată la hei-rup, că vrea FMI-ul"

Mergând pe aceeaşi idee, social democratul a explicat că înainte de a se ajunge la noua reformă ar trebui rezolvate chestiunile de fond. "Avem astăzi preţuri de cost ale diverselor activităţi care se desfăşoară într-un spital? Ştim cât costă o operaţie de apendicită la Brăila şi cât costă la Bucureşti? Avem un preţ mediu? Există undeva o socoteală cât ar trebui să coste o analiză şi cât costă? Dacă nu plecăm de la aceste lucruri, pe ce fundamentăm mai departe? Nu avem ghiduri terapeutice, proceduri duse până la capăt, nu avem pachetul minim de servicii. De la ce plecăm? Ori dacă nu avem chestiunile astea rezolvate, putem vorbi de reforme, că introducem 7 mii de sisteme, alte soluţii, modalităţi, dar până la urmă nu rezolvăm problemele de fond", a explicat Rotaru. PSD-istul susţine că primii care ar trebui consultaţi înainte de luarea unei astfel de decizii sunt părţile implicate în mod direct. "E o problemă care trebuie discutată în primul rând cu asociaţiile profesionale, cu medicii şi autorităţile locale, cu cei care sunt implicaţi - de la ei trebuie să plece soluţiile. E o problemă destul de complicată, cu un impact major asupra oamenilor şi nu trebuie tratată la hei-rup, că vrea FMI-ul ca până în vară să avem o nouă Lege a Sănătăţii. Pentru că FMI-ul merge doar pe ideea de lege care să economisească, care să mai strângă şurubul. Dacă nu plecăm de la aceste chestiuni şi multe altele, putem să facem şapte legi şi o sută de reforme, pentru că lucrurile nu vor fi clare şi se vor duce într-o zonă în care fiecare va încerca să găsească o soluţie să supravieţuiască, nu să funcţioneze sistemul", a mai adăugat sursa citată.
Menţionăm că premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, vineri, cu membrii echipei de conducere a Ministerului Sănătăţii, cărora le-a cerut să elaboreze proiectul de Lege a Sănătăţii, astfel încât să poată intra în dezbatere publică până la sfârşitul lunii aprilie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro