Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 de actuali sau foşti parlamentari, respectiv 14 actuali şi 17 foşti deputaţi, precum şi un senator.
În cazul a trei foşti deputaţi şi al unui senator, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, ca urmare a angajării de către aceştia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare. Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de peste un milion de lei (aproximativ 240.000 de euro), scrie agerpres.ro.
Copii, soţii, nurori...
Astfel, deputatul Mihăiţă Calimente este acuzat, printre alţii, că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar, cu venituri salariale în cuantum total de 33.258 de lei. Deputatul Bogdan Ciucă i-a oferit surorii sale aceeaşi funcţie, care a beneficiat de 40.956 de lei.
Cătălin Croitoru, fost deputat şi actual senator (conflict de interese administrativ şi penal), este acuzat că în perioada exercitării mandatului de deputat a încheiat două contracte civile prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier juridic şi nora în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 55.038 de lei, iar nora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 37.399 de lei.
Deputatul Gheorghe Firczak şi-a angajat fiul în funcţia de consilier, care a încasat venituri salariale totale de 62.580 de lei, în timp ce deputatul Iulian Iancu a intrat în vizorul ANI pentru că i-a oferit fratelui un loc de muncă în cadrul propriului birou parlamentar, oferindu-i un salariu de 23.460 de lei. Deputatul Mădălin Voicu şi-a adus nora în funcţia de consilier, cu un cuantum salarial de 3.302 lei.
Punct de vedere scris
„Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Radu Eugeniu Coclici, Neculai Răţoi şi William Gabriel Brînză nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în termenul prevăzut de lege, în exercitarea dreptului la apărare", a precizat ANI.