Rusia a anexat ieri Crimeea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rusia a anexat ieri Crimeea

Crimeea este considerată ataşată la Federaţia Rusă începând din data semnării acordului, precizează textul semnat. Începând cu data primirii în Federaţia Rusă a Republicii Crimeea, în componenţa Federaţiei Ruse se formează noi subiecţi - Republica Crimeea şi oraşul de importanţă federală Sevastopol, mai indică textul amintit.
Până la 1 ianuarie 2015 va fi o perioadă de tranziţie pentru reglementarea problemelor de integrare a Crimeii în sistemul economic, financiar şi judiciar al Rusiei, mai informează ITAR-TASS.
Chiar dacă acordul semnat a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruşi urmează să ratifice o lege ce include în Federaţia Rusă cei doi noi subiecţi - Crimeea şi oraşul Sevastopol care are un statut special. Ratificarea legii în cauză va fi doar o simplă formalitate.

Putin: Crimeea a fost şi rămâne parte integrantă a Rusiei

Crimeea a fost şi rămâne în inima ruşilor parte integrantă a Rusiei, a declarat marţi preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un discurs susţinut în camerele reunite ale parlamentului, după cum transmite AFP.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, ţine un discurs în camerele reunite ale Parlamentului rus, cu privire la propunerea Consiliului de Stat al Crimeii (parlamentul) şi adunării legislative a oraşului Sevastopol privind intrarea în componenţa Federaţiei Ruse ca subiecţi în cadrul acesteia.
Pentru a înţelege decizia Crimeii, ai cărei locuitori au votat la referendumul de duminică pentru alipirea regiunii la Federaţia Rusă, este necesar să cunoşti istoria regiunii şi a formării Rusiei, a declarat marţi şeful statului rus Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale a Federaţiei Ruse, conducătorilor din regiuni şi reprezentanţilor societăţii civile, într-un discurs pe marginea primirii Republicii Crimeea în Federaţia Rusă şi formării de noi entităţi în cadrul Rusiei.
Potrivit liderului rus, în Crimeea totul este pătruns de istoria comună. „Aici se află vechiul Herson, unde a fost creştinat sfântul cneaz Vladimir. Eroismul său spiritual - trecerea la ortodoxie - a stabilit fundamentul comun cultural, al valorilor şi al civilizaţiei, care uneşte popoarele Rusiei, Ucrainei şi Belarusului", şi-a exprimat convingerea şeful statului rus.

Urmează Transnistria?

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care solicită examinarea posibilitaţii anexării Transnistriei la Federaţia Rusă, relateză Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.
Parlamentul de la Moscova urmează să se pronunţe în această săptămână în legătură cu proiectul de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federaţia Rusă.
Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a menţionat că proiectul de lege face posibilă doar anexarea Crimeei, dar nu şi a Transnistriei.
"Autoritaţile moldoveneşti nu pot fi numite cu siguranţă neefective. Mai mult decât atât, Transnistria ar putea fi nevoită să organizeze un referendum conform legislaţiei moldoveneşti, dar într-o republica separatistă exista o legislaţie proprie. Autoritaţile din Republica Moldova nu au nici o influenţă în Transnistria, care ar putea să se adreseze Rusiei cu rugămintea de a fi anexată", se menţionează în solicitare.
Potrivit agenţiei Itar-Tass, mai multe organizaţii de tineret din regiunea transnistreană au solicitat, la rândul lor, Dumei de Stat să adauge o clauză la legea rusă privind anexarea de noi teritorii, care ar putea permite şi Transnistriei alipirea la Rusia.
O declaraţie în acest sens a fost adoptată la o reuniune la care au participat deputaţi din Parlamentul de la Tiraspol şi repreprezentanţi ai organizaţiilor de tineret din regiune, a declarat pentru Itar-Tass şefa biroului de presă al Sovietului Suprem, Irina Kubanskih.
"Reprezentanţii din Transnistria au cerut conducerii Rusiei să ia considerare posibilitatea de a aplica şi în regiunea transnistreană legea discutată în Duma de Stat privind acordarea cetăţeniei ruse şi admiterea de noi membri în Federaţia Rusă", a precizat purtătoarea de cuvânt a Parlamentului de la Tiraspol.
Tiraspolul a organizat în 2006 un referendum asemănător cu cel din Crimeea, în care 97 la sută dintre locuitorii din regiunea separatistă s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Republica Moldova şi a anexării la Rusia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro