S-a încheiat Festivalul de C'ARTE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

S-a încheiat Festivalul de C'ARTE

Sâmbătă, 14 mai, cea de a treia zi aTârgului de carte a fost presărată cu momente interesante atât în spaţiul de lansări, cât şi în spaţiul de evenimente de la Sala Polivalentă din Brăila. Evenimentele au fost deschise cu lansarea cărţii Adelinei Pop - «Anamorfozele lui Narcis», apărută la Editura Istros 2015. Momentul a fost prezentat de Viorel Coman şi Valentin Popa. A urmat Revista Caietele Avangardei, prezentată de Ioan Cristescu şi George Neagoe şi Colecţia Aula Magna - Muzeul Literaturii Române, în prezentarea lui Lucian Chişu, spaţiul de lansări fiind încheiat de Doina Popescu Brăila, cu volumul «Terente zodia zmeilor», apărut la Editura Torrent Press, 2016 şi prezentat de criticul Viorel Coman.
Spaţiul de evenimente a fost acoperit de Ateliere pentru copii susţinute de BJPI; Revistele culturale şi literatura română contemporană - Antares, Revista Oglinda Literară şi Revista Helis. Invitaţi: Corneliu Antoniu, Gheorghe Neagu, Gheorghe Dobre, moderator- George Neagoe; Recital de poezie - Denisa Lepădatu, Angela Ribinciuc, Alina Purcaru, Teodor Dună, moment moderat de Dan Mircea Cipariu.
Dacă joi seara, brăilenii s-au bucurat de un Concert Nicu Alifantis cu lansarea volumului FaceCarte şi CD-ul Madame Mon Amour iar vineri seara de un Concert Mircea Tiberian şi Nadia Trohin, în ultima zi a celei de a doua ediţii a Festivalului de CARTE a avut loc un Concert Mike Godoroja & Blue Spirit şi Dan Mircea Cipariu. După decernarea premiilor Festivalului de C'ARTE, seara de sâmbătă s-a încheiat cu proiecţia filmului "Dincolo de calea ferată", în prezenţa actriţei Ada Condeescu şi a regizorului Cătălin Mitulescu, moderator fiind Dan Mircea Cipariu.

Premiile celei de a doua ediţii a Festivalului au fost atribuite lui Dinu Flămând şi Ionel Cândea

Premiile celei de a doua ediţii a Festivalului au fost oferite ca şi anul trecut, pentru fenomenul cultural brăilean şi un premiu naţional. Unul dintre premii a mers la eseistul Dinu Flămând, în timp ce al doilea premiu a fost decernat directorului Muzeului Brăilei "Carol I", Ionel Cândea, ambele constând în lucrări ale graficianului Mircia Dumitrescu şi fiind decernate în absenţa câştigătorilor.
Reamintim că, desfăşurat în perioada 12-14 mai la Sala Polivalentă din Brăila, Festivalul de C'Arte este organizat de Consiliul Judeţean Brăila, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati" şi Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER) şi a cuprins lansări de carte, recitaluri de poezie, proiecţie de film, concerte muzicale, conferinţe, dezbateri, expoziţii şi întâlniri, la care au participat editori, scriitori, artişti, critici şi alte personalităţi culturale, fiind prezente 33 de edituri din întreaga ţară.
La închiderea celei de a doua ediţii, prof. Viorel Mortu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Brăila a precizat că, în comparaţie cu anul trecut, la această ediţie s-a remarcat o mai bună participare la discuţiile teoretice, o mai bună aplecare a omului de cultură faţă de fenomenul cultural românesc, dar şi faţă de fenomenul cultural br ăilean. În plus, în aceste zile, pe lângă ceea ce a fost la Sala Polivalentă, s-au derulat şi unele activităţi notabile în afara târgului: la Şcoala "Fănuş Neagu", o evocare excepţională la 5 ani de la dispariţia marelui Fănuş şi la Liceul "Dumitru Panaitescu Perpessicius"- pentru că acest an este Anul Perpessicius- o evocare amplă a literaturii lui Perpessicius, activităţi pe care organizatorii acestui festival intenţ ionează să le externalizeze la următoarele ediţii.
"Noi nu suntem provinciali, Brăila nu este provincie, aici facem lucruri temeinice, durabile, bune, iar dorinţa ar fi ca mai mulţi brăileni să intre în acest joc. La târgul de carte nu au fost niciodată mai puţini de o sută de oameni, iar în prima seară au fost o mie. Nu sunt puţini, nu sunt nici mulţi, pentru un oraş cu două sute de mii de locuitori. La târgurile naţionale, numărul este mai mare, dar, cu timpul, vom vedea ce va mai fi; Brăila cred că este ultimul oraş din România care organizează un târg de carte, în timp ce alte oraşe au peste douăzeci de ediţii sau câte două târguri pe an. Noi suntem abia la a doua ediţie şi de aici este şi acest exerciţiu al apetenţei pentru carte, dar cred şi sper că această activitate va deveni durabilă şi serioasă în anii ce vin", a concluzionat prof. Viorel Mortu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro