Acest demers este facut in speranta ca pacientii vor scoate mai putini bani din buzunar pentru doctori.
"Platile informale, adica spagile, cum le numeste toata lumea, reprezinta una dintre marile probleme cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc. Din ianuarie, de cind s-a promis acest proiect, nimeni din Ministerul Sanatatii nu a luat legatura cu colegiul medicilor referitor la acest subiect", a declarat recent Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Solutiile agreate de autoritati pentru diminuarea spagii din sistemul sanitar constau in legalizarea platilor informale si introducerea unei co-plati pentru anumite interventii medicale.
Medicii pot primi "atentii", dar valoarea nu trebuie sa depaseasca insa o anumita suma.
"Si in Germania, spre exemplu, pacientii dau atentii medicilor. Diferenta este ca, in alte tari, exista legi care stipuleaza clar conditiile in care un pacient ii poate oferi medicului curant mici atentii, care constau in cadouri sau bani. In Scotia, un medic are dreptul sa fie recompensat cu pina la maximum 15 lire sterline", a precizat Astarastoae.
Potrivit legislatiei din Romania, este incriminata doar conditionarea actului medical. Recompensele acordate doctorului dupa terminarea actului medical sint acceptate de Colegiul Medicilor.
Dupa cum sustin pacientii din spitalele romanesti, cele mai frecvente plati informale se fac in sectiile de chirurgie si neonatologie. Astfel, pentru o nastere obisnuita, se platesc, in medie, 500 de lei, iar banii ajung la doctori, anestezisti si asistente inainte, dar si dupa efectuarea actului medical.