- Domnule Sterian, v-ati anuntat foarte tirziu candidatura la sefia Consiliului Judetean Braila. Ati ezitat?
- Hotarirea de a candida la presedintia Consiliului Judetean Braila am luat-o inca din ianuarie, atunci cind colegii din partid au decis in unanimitate ca as reprezenta cea mai buna varianta. Am dorit cu totii ca aceasta candidatura sa fie, intr-adevar, solutia cistigatoare. Si asta nu se putea face decit in urma unor studii, a unor sondaje de opinie, a unor consultari. Acestea au durat, dar au demonstrat ca, intr-adevar, candidatul Ioan Sterian are cele mai mari sanse de a ajunge presedintele Consiliului Judetean Braila. N-as vrea sa fiu lipsit de modestie, dar asta spun sondajele.
- Se zvoneste ca unul dintre lucrurile care vi s-ar putea imputa ar fi faptul ca in ultimii ani v-ati rupt de Braila...
- E adevarat ca sint directorul executiv al directiei tehnice din cadrul Regiei Autonome al Patrimoniului si Protocolului de Stat, dar asta nu inseamna ca m-am rupt vreun moment de Braila. Sint consilier local, particip cind pot la sedintele de Consiliu Local, in fiecare saptamina sint in Braila. Locuinta mea este aici, familia si prietenii mei sint aici. Sint foarte implicat in problemele locului si am reusit, din pozitia pe care o am la Bucuresti, sa rezolv unele dintre problemele brailenilor. Singur sau cu ajutorul altor colegi din Braila, care lucreaza acum la Bucuresti, am mers la ministere, la agentii si am rezolvat probleme stringente ale comunitatii.
- Puteti sa ne dati niste exemple?
- Nu-mi place sa ma laud, dar sa nu fiu banuit ca vorbesc fara acoperire, am sa va spun, de exemplu, ca m-am implicat pentru urgentarea lucrarilor la drumul expres Galati-Braila-Slobozia-Drajna
- Ce credeti ca va recomanda pentru candidatura la presedintia Consiliului Judetean Braila?
- Trebuie sa marturisesc ca intotdeauna imi vine foarte greu sa povestesc despre mine. Fac parte din categoria celor care prefera ca faptele sau altii sa vorbeasca despre ei. Oricum, cred ca ma recomanda experienta in administratia publica si - stiu eu? - seriozitatea, dorinta de a ma implica pentru a reda judetului Braila mindria, bunastarea si parfumul pentru care era celebru in perioada interbelica.
"Avem nevoie de o strategie de dezvoltare a judetului"
- Incepe campania electorala. Cum va priviti adversarii?
- Am fost constient inca din momentul in care am acceptat propunerea colegilor mei liberali, ca urmeaza o campanie grea, mai ales ca toti adversarii sint valorosi. Imi propun si poate va fi prima demonstratie ca ma si tin de cuvint, o campanie civilizata, axata pe obiective, pe proiectele care trebuie sa devina realitate si nu pe atacuri la persoana sau la viata privata. De altfel, chiar cred ca a venit vremea in care luptele sterile dintre oamenii implicati in politica si administratie trebuie sa inceteze, pentru ca cetateanul si comunitatea nu au nimic de cistigat din asta. Eu propun o altfel de batalie: sa ne batem in proiecte. Si cel care are cele mai bune proiecte, sa iasa invingator.
- Sa intelegem ca sinteti pregatit cu proiecte concrete?
- Am o imagine foarte clara despre tot ceea ce trebuie facut in judetul Braila. Va trebui inceput cu o analiza a fiecarei localitati si cu elaborarea unui program de dezvoltare a judetului, pe termen scurt, mediu si lung. Lucrurile nu mai trebuie lasate la intimplare, trebuie sa existe o coerenta a proiectelor si, implicit, a dezvoltarii. Imi propun ca, peste patru ani, daca Sterian nu va mai fi presedinte al Consiliului Judetean Braila, sa lase in urma o strategie utila si viitorului presedinte. Evident, nu sint specialist in toate domeniile. De aceea, cred ca lucrurile trebuie facute cu specialisti, cu oameni care au experienta necesara pentru a concepe acest plan de dezvoltare al Brailei. Voi apela la profesionisti si vom gasi cele mai bune solutii. Dar sa revenim. Mi-ati pus o intrebare concreta, la care vreau sa va dau un raspuns concret. Reducerea decalajului intre mediul rural si mediul urban este una dintre prioritatile mele.
- Cum veti face acest lucru?
- In primul rind trebuie sa identificam, in detaliu, problemele cu care se confrunta fiecare localitate din mediul rural. Numai la o prima vedere, putem constata ca starea drumurilor judetene este deplorabila. De asemenea, multe dintre localitati nu sint racordate la aductiunile de gaze, apa sau la retelele electrice. Toate aceste lucruri pot fi solutionate accesind fonduri europene. Romania va beneficia pina in anul 2013 de fonduri structurale nerambursabile din partea Uniunii Europene de aproximativ 30 de miliarde de euro. Dar pentru ca acest lucru sa fie realizabil, este nevoie de proiecte ale institutiilor centrale si locale, de o buna comunicare a acestora cu cetatenii. Vom atrage in judetul Braila cit mai multi bani europeni, o mare parte dintre acestia fiind destinati mediului rural. Aici vom folosi specialisti, pentru ca proiectele noastre sa fie eligibile. Unul dintre proiectele mele de suflet vizeaza asfaltarea strazilor care duc spre scoli, biserici si cimitir in satele brailene. Pentru cei care nu au contact cu viata la tara aceasta poate nu este o nevoie presanta, insa eu, care stiu foarte bine realitatea, inteleg ce inseamna pentru oameni sa aiba strazi pe care sa poata circula. Mama mea locuieste la tara si vad cit de greu le este celor in virsta, din toate punctele de vedere.
"Spitalul judetean are nevoie macar de un tomograf, pentru ca oamenii sa nu mai bata drumurile in alta parte"
- V-ati stabilit niste prioritati?
- Primul punct pe agenda mea de prioritati o reprezinta, asa cum spuneam, atragerea fondurilor structurale si rezolvarea problemelor de infrastructura. Evident, prioritati sint si modernizarea unitatilor spitalicesti, invatamintul, asistenta sociala. Pentru ca starea de sanatate a populatiei sa se imbunatateasca, am gindit un proiect de modernizare a dispensarelor din mediul rural si al spitalelor, care vizeaza, mai ales, atragerea personalului calificat. Trebuie sa le oferim specialistilor din acest domeniu cazare, aparatura performanta si - de ce nu? - modalitati placute de petrecere a timpului liber. Spitalul judetean are nevoie macar de un tomograf, pentru ca oamenii sa nu mai bata drumurile in alta parte, iar medicii sa poata pune rapid diagnosticele. Nu in ultimul rind, prioritare sint si sprijinirea eco-turismului, in Insula Mica a Brailei, dar si a tuturor intreprinzatorilor care vor sa investeasca in tehnologii neconventionale si in protectia mediului.
- Vorbeati despre oamenii de afaceri. Aveti o strategie pentru acestia?
- Mediul de afaceri este deosebit de important pentru mine si cred ca principalul lucru de care oamenii de afaceri seriosi au nevoie este linistea. Avem nevoie in Braila de o colaborare intre primar, prefect, presedintele Consiliului Judetean, astfel incit sa avem un mediu prietenos. Este primul pas pentru a sprijini dezvoltarea locala. Daca voi fi ales presedintele Consiliului Judetean Braila, voi consulta reprezentantii firmelor in toate marile proiecte pe care le voi intreprinde. Cred sincer ca adevarata normalitate se produce atunci cind mediul de afaceri si administratia sint intr-o permanenta colaborare, pentru ca, doar asa, putem vorbi despre bunastare generala. Chiar sint adeptul ideii ca a doua zi dupa alegeri, toate fortele trebuie sa-si dea mina, sa uite de politica si sa nu fie preocupate decit de politica comunitatii. Va vorbesc din postura unui om care nu are firma si, poate tocmai de aceea, poate fi un bun administrator al acestui judet.
- Ce parere are familia despre decizia dumneavoastra de a candida la presedintia Consiliului Judetean?
- Am o familie minunata, care mi-a stat alaturi in toate proiectele personale. Fara ei n-as fi reusit, cu siguranta, sa fac mai nimic. Bineinteles ca si acum sint alaturi de mine, mai ales ca, atit baiatul, care este student la Facultatea de Medicina din Bucuresti, dar si fata, si ea studenta, dar la Facultatea de Istoria Artei, au prietenii aici si isi doresc ca dupa absolvire sa se intoarca in Braila. M-ati intrebat despre prioritati, despre proiecte si am sa fiu sincer cu dumneavoastra pina la capat: principala motivatie pentru care am acceptat sa ma bag in lupta electorala este ca vreau ca toti copiii nostri sa fie mindri ca sint braileni si sa nu-si mai caute rostul prin toate colturile lumii. Ei trebuie sa simta ca Braila este “acasa”, un loc primitor, modern in care fiecare isi poate transforma proiectele personale in realitati.