Pentru a treia oară, ansamblul "Constantin Condruz" din Gemenele s-a impus în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului interjudeţean de muzică populară şi obiceiuri tradiţionale "La porţile dorului". Competiţia s-a derulat, sâmbătă, în comuna Gemenele şi s-a remarcat prin concurenţă acerbă şi prin accentuarea valorii şi autenticităţii tradiţiei.
Manifestarea a debutat cu discursul primarului localităţii, Calu Petrică, urmat de reprezentaţiile celor opt ansambluri folclorice venite din trei judeţe. Formaţiile participante au prezentat spectacole în care au îmbinat muzica populară, dansul popular şi obiceiurile locale sub privirile aţintite ale sutelor de spectatori din comună, dar şi din alte localităţi învecinate. În acest an, trofeul festivalului a revenit ansamblului "Constantin Condruz", din Gemenele, care a impresionat prin cântecele şi dansurile populare prezentate, obiceiul de nuntă şi prezenţa scenică de excepţie. Premiul I a fost acordat ansamblului folcloric din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, premiul al doilea formaţiei artistice din Pauleşti, judeţul Vrancea, iar premiul al III-lea ansamblului de la Mircea Vodă - Brăila. Menţiuni au primit ansamblurile din Movila Miresii şi Corbu Nou, cel din urmă fiind o formaţie tânără, aflată la prima participare în cadrul festivalului. Premiul pentru autenticitate i-a revenit ansamblului din Tulnici - Vrancea, iar Premiul Sindicatului Învăţământ Brăila a fost acordat formaţiei artistice din Ciocile - Brăila. Premiile au fost acordate prin grija sponsorilor Primăria Gemenele, SC "Blazer" SA şi Şcoala Gemenele, şi au însumat 2.000 lei. Ansamblul folcloric "Constantin Condruz" al Şcolii Gemenele a fost invitat de către părintele paroh Drăgan Ciubotaru să prezinte cântecele şi dansurile populare cu prilejul hramului bisericii din comuna Romanu. "De la ediţie la ediţie, acest festival creşte. De la masa juriului, dar şi din sală s-a observat un salt valoric în domeniul interpretării, autenticităţii costumelor populare, a tradiţiilor şi obiceiurilor şi, cel mai important, în privinţa atitudinii copiilor. La primele ediţii încă se manifestau ca la o serbare şcolară, dar acum se prezintă ca pentru un spectacol. Este de apreciat munca îndrumătorilor şi felul cum aceştia le cultivă copiilor dragostea pentru tradiţia românească", a declarat preşedintele juriului, prof. Dorin Şipoş, inspector de specialitate.
Festivalul "La porţile dorului" a fost organizat de învăţătoarele Valerica Mihoci şi Zenovia Mocanu. Din juriu au făcut parte prof. Doiniţa Rădoi - profesor de muzică, Viorel Burlacu - director al Casei de Cultură Tecuci şi fiu al satului, Mariana Şipoş - profesor de canto, Ecaterina Bonciu - inspector de specialitate, Eremia Stoica -Gâscă - directorul Şcolii Gemenele şi instructor Vasile Lipan, de la Palatul Copiilor.