• în ”inima” celei mai mari stații de irigații din țară, cea de la Spiru Haret, județul Brăila, s-a dus o luptă contra-cronometru, în perioada caniculei, pentru repararea unor electromotoare de foarte mari dimensiuni care au cedat din cauza suprasolicitării • defectarea acestora a însemnat livrarea apei ”cu țârâita” pe canale, exact în zilele de foc când fermierii aveau mai mare nevoie de irigații • echipele de specialiști de la UVEX Craiova, ajutate de cei de la ANIF Brăila, au reușit, în condiții extreme, să repare unul dintre cele două electromotoare defecte • celălalt va fi repus în funcțiune în luna septembrie
Luna iulie 2024 a fost una fără precedent în istoria de 50 de ani a celei mai mari staţii de irigat din judeţul Brăila, şi chiar din ţară: SRPA -1 Spiru Haret. În condiții de secetă extremă care a pârjolit culturile agricole, canicula a lovit neaşteptat şi în funcţionarea pompelor şi motoarelor acestei stații a cărei menire este de a asigura apa pentru irigarea a 200.000 hectare din judeţele Brăila şi Ialomiţa, apă pompată de la Dunăre pe canalul magistral CA-1 până la 80 km distanţă. Staţia mijloceşte preluarea apei din bazinul IM Gheorghiu şi o ridică până la 32 metri înălţime, spre largul Câmpiei de sud a Bărăganului, împânzită de zeci de canale de distribuţie şi de alte categorii, către fermele agricole din UA Brăila Sud, din cadrul sucursalei Brăila a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Când două uriașe electromotoare şi o pompă au cedat, iar nivelul apei în canale a scăzut, s-a ajuns la distribuirea acesteia “cu porţia”, până în data de 15 iulie. Ceea ce i-a alarmat şi mai mult pe fermieri, care au asaltat mass media centrală inclusiv cu reclamaţii, cerinţe, opinii şi pretenţii, unele de-a dreptul nefondate sau politicianiste. A proliferat şi furtul de apă, prin intervenţii ilegale şi păgubitoare pentru fermierii vecini, concomitent cu dereglarea echilibrului apei din canale.
Revenind la SRPA-1, cele 10 pompe gigant, fiecare cu un debit de 12 metri cubi pe secundă, au cunoscut în timp fenomenul uzurii fizice şi morale, şi chiar dacă au beneficiat, în anii 2017-2018 de reparaţiile necesare, în 2024 a intervenit cel mai dur regim de exploatare al acestora. Când, sub arşiţa de foc, au funcţionat non-stop, ventilatoarele proprii nefiind proiectate pentru temperaturi caniculare. Astfel, în hală era mai cald ca afară şi încă din luna aprilie a apărut fenomenul de supraîncălzire, cu cedarea a două electromotoare şi a unei pompe. Ba chiar motorul unei electropompe a luat foc!
Supraîncălzirea a fost favorizată şi accentuată şi de spaţiul foarte mic, chiar extrem de îngust, în care sunt montate aceste agregate aflate ca într-un sarcofag, cu pereţi groşi din beton, deja încălziţi ca un cuptor. Vom reveni la istoricul şi soluţiile tehnologice deosebite de construcţie a staţiei, dar pentru eliminarea supraîncălzirii, ANIF Brăila, cu sprijinul forului tutelar de la Bucureşti şi al MADR va beneficia de fonduri pentru un sistem adecvat de aerisire a pompelor, motoarelor şi tablourilor electrice. Înlocuindu-se astfel modul paleativ de “aerisire naturală”, prin… deschidera uşilor şi ferestrelor, sau bazat pe autorăcirea prevăzută prin proiectul din anii cu climă temperată.
Mastodonţi puşi în slujba irigatului
Dintre cele două electromotoare, unul a fost pus zile trecute în funcţiune. Acesta impresionează prin dimensiunile sale, având o putere instalată de 5 MW şi greutatea de ordinul tonelor: statorul, 15 tone şi un diametru de 3,5 metri, iar rotorul 14,9 tone, cu un diametru de 3,30 metri; total greutate, inclusiv ventilatorul: circa 40 de tone. Asemănător cu cele de la hidrocentrale. Electromotorul a fost deja reparat la UVEX Craiova, montat la Brăila de meseriaşii de aici, şi deja pus în funcţiune, iar al doilea electromotor va fi pornit pe 15 septembrie 2024. Electropompa al cărei motor a luat foc a fost reparată la ElectroAlfa Botoşani şi a fost pusă în funcţiune tot zilele trecute.
Iar cum un necaz nu vine niciodată singur, la SRPA-1 a cedat şi podul rulant de 16,5 tf, vital pentru manevrarea uriaşelor piese şi componente din staţie. A fost reparat pe repede înainte, iar acum funcţionează cu încetinitorul. Deci, are nevoie de o altă reparaţie, ca la carte.
O istorie aparte are şi agregatul nr. 3, funcţional deja, după ce a fost reparat complet la CUSBAC Bacău, iar motorul electric la UVEX Craiova.
Demonstraţie de înalt profesionalism
Ne-a fost dat să vedem cum oltenii de la Craiova, de altfel firi temperamentale, au acţionat cu calm, în linişte şi maximă concentrare, împreună cu meseriaşii ANIF, la montarea statorului, rotorului şi ventilatorul primei pompe reparate la UVEX. Zâmbitori, toţi se înţelegeau din priviri, ajutându-se între ei şi fiecare ştiind exact ce are de făcut – utilizând scule şi dispozitive simple, clasice dar şi moderne. Fără a se bucura de aer condiţionat şi de spaţii largi de lucru, ba chiar foarte înguste, erau adevăraţi alpinişti (fără corzi şi centuri de siguranţă). Călcau şi se urcau/coborau cu agilitate de felină pe grinzile metalice şi din beton de nici două palme lăţime, grija maximă fiind la montarea şi fixarea la milimetru a rotorului în interiorul statorului. Era de-ajuns o greşeală la centrare şi bobinajul electric ar fi fost compromis!
“Sunt oameni de toată isprava şi lauda, chiar dacă sunt de vârste diferite. Au coloborat perfect cu ai noştri, îi felicit pe toţi din toată inima, şi mă bucur că şi noi avem la «intervenţie» o echipă de oameni cu experienţă dar şi tineri motivaţi, ambiţioşi şi deja buni profesionişti”, ne-a declarat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila.
Atenţie la irigat!
Setea de apă a Bărăganului brăilean încă nu este ostoită, iar cum nu trebuie să ne mai batem joc de legea bunului simţ şi de apă. Directorul Turcitu a ţinut să apeleze la fermieri subliind fatul că “irigatul trebuie să aibe loc strict unde este nevoie, fără risipă şi cu respectarea unor condiţii care ţin de tehnologiile agricole, structura solului şi a pânzei freatice, executarea de foraje şi stabilirea calităţii apei, modul raţional şi eficient, economicos de irigare și așa mai departe. Fără ca plantele să sufere de apă, dar nici să se irige excesiv, ajungându-se astfel la scoaterea sărurilor din pământ. Ceea ce, inevitabil, duce la apariţia deşertificării, în general iremedibabilă, cu sărăcirea solului. Trebuie, de aceea, ca tinerii fermieri să facă apel și să înveţe de la cercetători şi de la cei cu experienţă tot ceea ce ține de irigarea corectă a culturilor”, a conchis directorul Vasile Turcitu.
În ceea ce priveşte situaţia irigatului, acesta continuă în forţă în judeţul Brăila, până acum prima udare fiind aplicată pe 150.000 de hectare, din care 30.000 ha în judeţul Vrancea, iar cumulat suprafaţa irigată este de 500.000 hectare.