• într-o lume digitală, brăileanul Nicolae Ivanciu păstrează sunetul analog, prin recondiționarea radiourile de epocă, reușind să retrăiască magia vremurilor trecute • de la Casa Pionierilor la propriul atelier, Nicu, pentru că așa este cunoscut, este omul care transformă radiourile uitate în opere de artă sonoră • printr-o muncă migăloasă și plină de dedicație, din lămpi și circuite vechi, prin pasiune, acesta face ca sunetul trecutului să renască • în colecția sa personală se află în prezent circa 300 de radiouri de epocă, majoritatea recuperate dintre vechituri uitate și readuse la viață
Într-o lume dominată de tehnologia modernă, unde informația și muzica sunt la doar un click distanță, există oameni care simt o chemare aparte pentru sunetele din trecut. Este și cazul lui Nicolae Ivanciu, căruia o să-i spunem Nicu, pentru că așa îl știe lumea, un pasionat de recondiționat și depanat radiouri vechi.
În atelierul său, printre fire, lămpi și aparate acoperite de patina timpului, acesta își dedică ore întregi reînviind dispozitive care au fost odinioară principala sursă de divertisment și informație pentru generații întregi. Experiența sa a început la Casa Pionierilor, unde un simplu curs de radio-TV i-a deschis apetitul pentru electronică. Cu migală, răbdare și cunoștințe tehnice, astăzi Nicu aduce la viață aparate care odinioară țineau familiile aproape și îi făceau să viseze. Pentru el, fiecare radio restaurat este mai mult decât un aparat, este o capsulă a timpului.
Un hobby transformat în misiune
Pasiunea pentru radiourile de epocă a lui Nicu s-a născut acum jumătate de secol, pe când era doar un copil curios și iscoditor. În casa bunicii sale, trona un radio nou, marca Modern, un aparat pe care bunica îl iubea și îl păstra cu sfințenie. ”Pentru mine, acel radio nu a fost doar o sursă de știri și muzică, ci o provocare fascinantă. Astfel, radioul bunicii a devenit primul meu pacient.
Îmi amintesc că tot timpul îl desfăceam și încercam să înțeleg cum funcționează. Aveam o curiozitate nebună să văd ce e în interior. Îmi amintesc cum îmi spunea să fiu atent și să-l pun la loc după ce-l desfăceam”, povestește acesta. Radioul a supraviețuit „intervențiilor” copilului curios, dar din păcate nu a mai rămas în familie. Anii au trecut, iar aparatul s-a pierdut odată cu trecerea vremurilor, dar nostalgia pentru acel radio al bunicii nu s-a stins. Hotărât să păstreze o parte din acele momente, Nicu a început să caute aparate identice. După eforturi susținute și căutări prin târguri și colecții, a reușit să achiziționeze nu unul, ci trei radiouri identice cu cel al bunicii sale. Fiecare dintre ele a fost restaurat cu grijă, piesă cu piesă, aducându-l pe Nicu parcă mai aproape de copilăria petrecută lângă bunica lui. ”A fost ca și cum aș fi reconstruit amintirea ei. De fiecare dată când terminam unul dintre radiouri și îl auzeam cum prindea din nou glas, simțeam că refac o parte din copilăria mea, din momentele acelea de liniște și de poveste”, mărturisește acesta cu emoție. Astăzi, atelierul lui este locul unde radiourile de odinioară prind din nou glas. Fiecare aparat este o provocare tehnică și o lecție de istorie, iar pentru Nicu această activitate a devenit o adevărată misiune. El nu doar repară radiouri, ci salvează bucăți din trecut și le transformă în mesageri ai epocilor apuse. Misiunea lui este de a păstra radiourile vechi în memoria prezentului.
Începuturile la Casa Pionierilor
În anii ’70, Nicolae Ivanciu a fost atras de aparatele electronice și s-a înscris la un curs de radio -TV organizat la Casa Pionierilor. ”Eram fascinat să văd cum firele și componentele mici creau sunetul acela inconfundabil”, povestește interlocutorul nostru. Sub îndrumarea unui instructor experimentat, a învățat cum să repare și să ajusteze radiouri și televizoare, acumulând cunoștințe tehnice pe care nu le-a uitat niciodată.
Aceste lecții din copilărie au pus bazele unei pasiuni pe viață. În timp, acesta a început să colecționeze și să restaureze radiouri vechi, aducând la viață aparate care odată țineau familiile lipite de știri și emisiuni.
Restaurarea ca artă și meșteșug
Procesul de restaurare este unul complex, începând cu o inspecție detaliată și curățare. Nicu verifică atent fiecare componentă, de la cablurile fragile până la lămpile delicate care oferă sunetul inconfundabil. ”Radiourile din trecut au o construcție aparte. Uneori, trebuie să desfac și să curăț fiecare piesă înainte să încep restaurarea. Încerc să păstrez cât mai mult din piesele originale. E un echilibru între tehnologie și artă, iar orice intervenție trebuie să respecte autenticitatea aparatului”, explică el. Unele componente sunt rare și trebuie înlocuite cu piese aduse de la distanță, iar acesta petrece adesea ore, chiar zile întregi căutând replici cât mai fidele pentru a menține valoarea istorică a radioului. Restaurarea unui singur aparat poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, dar Nicu este mânat de satisfacția de a reda viața unui obiect cu atâta semnificație. De aceea, el nu se grăbește niciodată, punând mare accent pe păstrarea autenticității fiecărui aparat. ”Fiecare aparat are o voce unică, iar eu încerc să o redau cât mai aproape de original. Este ca un puzzle în care trebuie să refac fiecare piesă. Îmi place să păstrez autenticitatea, așa că folosesc piese originale sau replici cât mai fidele. Fiecare radio merită respectul meu, eu vreau să-i redau exact sunetul pe care l-a avut atunci când era nou, iar acest lucru este confirmat de fiecare dată când un radio care iese din mâinile mele trece testul osciloscopului”, spune omul pentru care acest proces este o combinație de tehnică și pasiune, unde fiecare detaliu contează.
„Restaurarea radiourilor este o artă și îmi doresc ca această moștenire să fie dusă mai departe”, afirmă acesta, cu speranța că va inspira o nouă generație de pasionați. Deja, fiul său, Nikolas, în vârstă de 10 ani, îi împărtășește fascinația pentru radiourile de epocă și este deja un ajutor de nădejde în atelierul tatălui său.”Îi place să stea lângă mine când lucrez și e curios, exact cum eram și eu la vârsta lui”, povestește acesta. „Îi explic fiecare piesă, cum funcționează, și mă bucur să văd că înțelege și chiar vrea să încerce să repare mici componente”. Nikolas nu doar că observă, dar deja și-a făcut curaj să desfacă și el câteva piese, sub atenta îndrumare a tatălui său. Ca un adevărat mic restaurator în devenire, îi place să asculte poveștile pe care tatăl său i le spune despre radioul bunicii și despre sunetul inconfundabil al aparatului, pe care îl asociază cu momente de liniște și nostalgie. ”Vreau ca Nikolas să înțeleagă nu doar cum funcționează un radio, ci și cât de important e să păstrăm lucrurile de valoare din trecut. Nu e vorba doar de mecanică, ci de emoție, de amintiri”, explică Nicu.
Atelierul este locul unde timpul prinde glas
În atelierul lui Nicu, radiourile sunt aranjate cu grijă, fiecare purtând amprenta epocii sale. De la modelele Art Deco din anii ’30, până la radiourile robuste din perioada comunistă, fiecare aparat așteaptă să fie reparat și să redea sunetele care odinioară captau atenția unei întregi familii. ”Aici, timpul stă pe loc”, spune Nicu, înconjurat de radiourile sale. ”Fiecare aparat are o poveste, iar atunci când reușesc să-l fac să funcționeze din nou, este ca și cum îi redau vocea”. Aici printre piese vechi și aparate restaurate, tatăl și fiul nu doar că restaurează radiouri, ci creează împreună amintiri și o legătură unică. Radiourile vechi nu sunt doar aparate, ci simboluri ale unei pasiuni de familie, pe care Nicu speră ca Nikolas să o ducă mai departe.
Cei doi petrec ore întregi în atelier, unde Nicu îi arată cum să manevreze uneltele cu grijă și îi explică rolul fiecărei componente, de la lămpi până la cablurile învechite. Când reușesc să readucă la viață un aparat vechi, sentimentul de satisfacție este de două ori mai mare, iar Nikolas pare să-și însușească această bucurie ca pe o lecție de viață. ”Când vom recondiționa primul radio împreună, voi ști că pasiunea a trecut mai departe”, spune acesta zâmbind. Atelierul său a devenit cunoscut printre colecționari și iubitori de lucruri vintage, iar acesta primește frecvent aparate vechi pentru reparații și restaurare.
Radiourile, mesageri ai amintirilor
Nicu consideră că radiourile vechi nu sunt doar obiecte decorative, ci adevărați martori ai istoriei. ”În fiecare casă, radioul era centrul atenției, sursa de știri și de muzică. Este incredibil cum, chiar și acum, aceste aparate reînvie amintiri puternice”, spune el. Mulți dintre cei care îl caută vin cu radiouri de familie, unele păstrate de generații. ”Au fost persoane care mi-au spus că, atunci când aud din nou radioul bunicilor, parcă retrăiesc momente din copilărie. Este o bucurie să pot reda aceste amintiri ”, a ținut să precizeze acesta.
Atelierul său este un sanctuar al sunetelor din alte vremuri, iar pentru el, fiecare aparat restaurat este mai mult decât o reparație, este o legătură între generații. Astăzi, Nicu este cunoscut printre colecționari și pasionați drept unul dintre cei mai pricepuți restauratori, cu o colecție de aproximativ 300 de aparate.