Sania defectă şi scandalul românesc de la Soci | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sania defectă şi scandalul românesc de la Soci

Echipajul masculin de sanie dublu al României, format din Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu, nu a participat în proba de miercuri, de la Jocurile Olimpice, după ce la prima manşă de pregătiri s-a răsturnat şi sania a fost avariată, anunţa ieri dimineaţă Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR) într-un comunicat.
"În timpul primei manşe de pregătiri din preziua competiţiei olimpice, echipajul masculin al României de sanie dublu, format din Radu Nicolae Şovăială - pilot şi Alexandru Teodorescu - copilot, s-a răsturnat înainte de a încheia cursa, iar sania a fost avariată. În ciuda faptului că reprezentantii noştri s-au prezentat cu sania de rezervă, directorul competiţiei nu a permis înscrierea echipajului României în întrecerea olimpică programată miercuri. Oficialii au invocat noile măsuri de siguranţă impuse după Jocurile Olimpice de la Vancouver, din 2010, când, de asemenea înainte de finalul primei curse de acomodare cu pista, georgianul Nodar Kumaritashvili, în vârstă de 21 de ani, a zburat în afara spaţiului de competiţie, accidentul soldându-se cu moartea sportivului. Echipajul Şovăială - Teodorescu a fost cooptat în Echipa Olimpica a Romaniei în locul tandemului Paul Ifrim - pilot şi Andrei Anghel - copilot, obligat să se retragă din cauza accidentării pilotului", anunţă COSR.

Federaţia lămureşte problema: au greşit piloţii

Ulterior, Federaţia Română de Bob şi Sanie (FRBS) a anunţat, într-un comunicat remis Mediafax, că echipajul Radu Şovăială / Alexandru Teodorescu a fost retras din proba de dublu sanie de la JO pentru că a făcut aceeaşi greşeală de două ori, juriul oprind participarea din motive de securitate.
"În prima manşă a antrenamentului oficial care precede concursul, echipajul nostru s-a răsturnat, proba de dublu este o probă dificilă cu un grad mare de risc, în care răsturnările sunt frecvente la cea mai mică greşeală de pilotaj, în condiţiile în care vitezele sunt foarte mari. Impactul răsturnării a fost atât de mare încât sania sportivilor s-a rupt nemaiputând fi folosită. Din fericire Alexandru Teodorescu şi Radu Şovăială nu au avut de suferit în urma acestui accident, dar juriul a decis ca cei doi să nu mai continue concursul. Urmare a insistenţei antrenorilor juriul le-a acordat două manşe de antrenament cu sanie de rezervă, sanie care aparţine lotului şi nicidecum o sanie de împrumut de la altă naţiune aşa cum s-a speculat, sanie pe care cei doi sportivi s-au mai dat şi o cunoşteau. În prima manşă din cele două acordate de juriu, echipajul nostru a făcut aceeaşi greşeală de pilotaj în aceeaşi zonă în care s-a răsturnat în prima coborâre, ceea ce a evidenţiat riscul de accidentare şi a determinat juriul să hotărască retragerea echipajului din motive de securitate", explică FRBS în comunicatul semnat de secretarul general Florian Ţicu.

Măsuri sporite de siguranţă

Oficialul afirmă că incidentul de la Jocuri Olimpice de iarnă de la Vancouver, în care şi-a pierdut viaţa sportivul georgian Nodar Kumaritashvili, a înăsprit măsurile de siguranţă impuse de federaţia internaţională de specialitate. "Federaţia Internaţională a introdus o regulă care dă dreptul juriului de a opri participarea la antrenamente sau competiţie din motive de securitate, dacă constată că este pusă în pericol integritatea sau viaţa sportivului. În concluzie nu s-a pus nicidecum problema că cei doi sportivi nu pot continua concursul pentru că nu ar avea altă sanie aşa cum s-a speculat. Este vorba pur şi simplu de un accident, o întâmplare nefericită care se poate se poate întâmpla şi la sportivi foarte experimentaţi, un exemplu recent fiind, răsturnarea campioanei mondiale şi a echipajului de dublu al Canadei, echipajul în concursul pe echipe din Cupa Mondială de la Winterberg, acolo unde Şovăială Radu/Teodorescu Alexandru s-au clasat pe un excelent loc VI", se mai precizează în comunicat.
Cei doi sportivi vor fi în continuare susţinuţi de FRSB. "Nu avem nimic de reproşat sportivilor noştri care au avut o comportare exemplară, în Cupa Mondială şi în lupta pentru calificare, îi felicităm pentru această calificare şi pentru curajul lor. Este un mare risc să schimbi sania în timpul competiţiei, nici un sportiv nu face asta pentru că în momentul în care schimbi sania sportivul are nevoie de multe coborâri de antrenament pentru a se acomoda cu ea. Noi în continuare le acordăm celor doi sportivi toată încrederea pentru că sunt tineri au un bun potenţial pentru performanţă şi au în faţă cel puţin două ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă", adaugă federaţia.

Egalitate perfectă

Schioarea elveţiană Dominique Gisin şi slovena Tina Maze, au câştigat ieri medalia de aur la coborâre, ceea ce reprezintă al optulea caz de titlu obţinut la egalitate din istoria JO de iarnă, potrivit Agerpres.
Gisin şi Maze sunt primele la schi alpin care nu au putut fi departajate şi care şi-au împărţit astfel titlul olimpic în 2014 la coborâre. Înainte de ele, au mai fost astfel de cazuri la sanie, schi fond, bob, patinaj artistic şi de trei ori la patinaj viteză.
În această ultimă disciplină, finlandezul Clas Thunberg şi norvegianul Bernt Evensen au fost declaraţi campioni olimpici la 500 metri în 1928.
În 1956, sovieticii Evgheni Grişin şi Iuri Mihailov nu au putut fi departajaţi la 1.500 metri. Patru ani mai târziu, Evgheni Grişin va avea aceeaşi experienţă, tot la 1.500 metri, de această dată cu norvegianul Roald Aas.
La sanie, titlul la dublu de la JO-1972 a revenit italienilor Paul Hildgartner/Walter Plaikner şi est-germanilor Horst Hörnlein/Reinhard Bredow.
În 1988, la bob, italianul Günther Huber şi canadianul Pierre Lueders au fost creditaţi cu acelaşi timp după cele patru manşe.
La schi fond, în 2002, la încheierea probei de urmărire, norvegienii Frode Estil şi Thomas Aalsgaard au fost declaraţi învingători.
Cuplul canadian Jamie Sale/David Pelletier şi cel rus Elena Berejnaïa/Anton Sikharulidze au câştigat în 2002 la Salt Lake City, la patinaj artistic. Canadienii, locul doi la încheierea competiţiei, au primit aurul după dezvăluirile într-un scandal implicând arbitrii-judecători.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro