Scandalul „salarii pentru demnitari". Cine minte? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandalul „salarii pentru demnitari". Cine minte?

Şi-a schimbat părerea peste noapte: Premierul Victor Ponta a declarat la un post de televiziune că nu a fost de acord cu adoptarea ordonanţei privind majorarea salariilor demnitarilor şi că a decis ca în următoarea şedinţă de guvern să amâne intrarea în vigoare a actului normativ, informează agerpres.ro.
„Eu nu am fost de acord cu ordonanţa. Ieri am ajuns în Bucureşti şi n-am fost de acord. Am spus că, într-adevăr, demnitarii trebuie să fie bine plătiţi dar odată cu legea salarizării, când mărim salariile la toată lumea. I-am spus domnului Oprea şi colegilor mei, doamna Plumb şi domnul Teodorovici. Mi-au spus că este o discuţie foarte clară cu preşedintele Iohannis şi, mă rog, n-am vrut să creez impresia că, cumva, am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul preşedinte Iohannis şi domnul Oprea, în absenţa mea. Acum am aflat de la şeful Cancelariei că domnul Iohannis nu ştie nimic şi nu are nicio treabă cu chestia asta şi atunci revin la decizia mea şi miercuri vom adopta o altă decizie : nu se măresc salariile la miniştrii şi la preşedinte decât odată cu salariile tuturor bugetarilor", a afirmat Ponta.

Decizia corectă

Întrebat ce au discutat premierul interimar Gabriel Oprea şi preşedintele Klaus Iohannis pe această temă Ponta a arătat că cei doi au decis să adopte majorarea salariilor demnitarilor în absenţa sa.
„Eu am înţeles că au discutat să adopte această ordonanţă în absenţa mea, pentru că eu nu am condus ieri şedinţa de guvern. Nu aveam încă decretul publicat astăzi. Deşi am zis: „După părerea mea ar trebui făcut odată cu celelalte", am respectat cum aşa era normal o discuţie între prim ministrul interimar şi preşedinte. Dacă domnul Mihalache spune acum că eu am fost dezinformat şi că de fapt dl. Iohannis habar n-are şi n-are nicio treabă cu chestia asta, atunci cred că decizia corectă şi de bun simţ este să mărim salariile demnitarilor o dată cu celelalte salarii din sistemul bugetar. (...) Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit", a mai precizat Victor Ponta.

Oprea a vorbit cu cine nu trebuia

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat miercuri că Guvernul a adoptat o ordonaţă prin care indemnizaţiile lunare pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică din România se vor majora începând cu luna august a acestui an. „Concret este vorba despre preşedintele României, prim-ministrul şi miniştrii, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, directorii SRI, SIE, SPP, STS. În total sunt 48 de funcţii vizate de această ordonanţă", a afirmat Oprea. În opina sa, creşterile salariale anunţate sunt conforme cu „statutul actual al României".
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că intenţia Executivului de a creşte salariile miniştrilor este „înţeleaptă şi cu bătaie lungă" şi ea se poate încadra la categoria „prevenirea corupţiei". „Domnul Oprea, ca întotdeauna, a fost un om serios. A vorbit ceva, s-a ţinut de cuvânt, şi-a asumat responsabilitatea. Din păcate nu a vorbit cu cine trebuie, a vorbit cu domnul Iohannis, care, de altfel, a fost de acord. Domnul Mihalache, celălalt preşedinte al României, am auzit că nu e de acord. Decizia mea e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toţi bugetarii", a subliniat Ponta.

Oprea îl contrazice: Ideea i-a aparţinut lui Ponta

În replică, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, referindu-se la ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor, că preşedintele Iohannis şi premierul s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor şi că „ideea a aparţinut Guvernului şi lui Victor Ponta".
„Ideea a aparţinut Guvernului şi lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei îi lupta împotriva corupţiei. Din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48", a precizat Oprea.

Un motiv în plus să demisioneze

„Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul îşi propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerenţă a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcţional", a comentat situaţia creată preşedinele Klaus Iohannis, într-o postare pe Facebook. „Subscriu ideii că remuneraţia demnitarilor trebuie să reflecte importanţa lor în stat şi că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât propriii subordonaţi", a adăugat şeful statului.
Pe de altă parte, copreşedintele PNL Alina Gorghiu l-a criticat pe premierul Ponta, afirmând că acesta se fereşte de răspundere în cazul ordonanţei privind majorarea salariilor demnitarilor. „Ca întotdeauna când e pus în dificultate, ca urmare a unei decizii a Puterii, Victor Ponta a încercat un alibi: a lipsit din ţară, nu l-a informat nimeni, e străin de planurile coaliţiei de guvernare, se fac lucruri pe sub mână, fără ştirea lui. În realitate, însă, Victor Ponta se dovedeşte că a fost complice la adoptarea ei (vicepremierul o confirmă) şi se fereşte de răspundere cum ştie mai bine: minţind, chiar cu riscul de a fi ridicol. Dacă şi-a pierdut autoritatea în coaliţia de guvernare, dl Ponta are un motiv în plus să demisioneze", a afirmat Gorghiu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro