Scoala 9, botezata "Anton Pann" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scoala 9, botezata "Anton Pann"

Scoala nr. 9 din municipiul Braila intra in noul an cu un nume nou. Potrivit unei recente decizii a Consiliului Local Municipal, unitatea de invatamint amintita se va numi, de acum inainte, Scoala "Anton Pann". Hotarirea a fost luata la solicitarea unitatii amintite si dupa ce municipiul Braila, prin reprezentantii sai legali, au cerut Comisiei Judetene de Atribuire de Denumiri sa analizeze initiativa Consiliului de Administratie al scolii. In raportul de specialitate prezentat consilierilor se arata ca initiativa este considerata benefica, in contextul in care: "Romania a declarat anul 2007 ca Anul Egalitatii de Sanse, care promoveaza egalitatea pe criteriul etnic; Scoala nr. 9 are in componenta sa si elevi rromi, care au studiat limba rromani * Anton Pann a fost cetatean roman de etnie rroma, dupa tata * Anton Pann este autorul muzicii Imnului de Stat al Romaniei".
Amintim ca Anton Pann a fost scriitor, muzician si folclorist, numit de Mihai Eminescu "Fiul Pepelei, cel istet ca un proverb". El s-a nascut in tirgul bulgaresc Sliven, tatal sau fiind un rrom caldarar, pe nume Pantoleone Petrov. In perioada 1806-1812, in urma razboiului ruso-turc, se refugiaza impreuna cu familia la nordul Dunarii, stabilindu-se initial la Chisinau si apoi, la Bucuresti. In 1812, cind au venit la Bucuresti, Anton Pann avea 16 ani si vorbea turceste, greceste, ruseste si romaneste. El a fost la inceput cintaret de strana si profesor de muzica, dupa care s-a afirmat ca scriitor, traducator, editor si culegator de folclor. El are o bogata activitate publicistica. In anul 1847 a scos la lumina capodopera sa, "Povestea Vorbei. De prin lume adunate. Si iarasi la lume date", iar in 1848 alcatuieste un ghid de conversatie in trei limbi, ruseste, romaneste si turceste, intitulat " Dialog in trei limbi". In anul 1854, Anton Pann moare si este ingropat in curtea bisericii Lucaci din Bucuresti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro