Scorţaru Nou - munca în echipă a schimbat faţa comunei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scorţaru Nou - munca în echipă a schimbat faţa comunei

În vara anului 1831, "biciul holerei a lovit sălbatic şi a lăsat în urmă groază şi nelinişte". La Brăila, primele cazuri au fost semnalate în luna iunie. Îngroziţi de nenorocirea ce se abătuse şi asupra satului lor, mai mulţi localnici din Scorţaru Vechi au părăsit comunitatea decimată de boală şi s-au mutat într-un loc ferit, pe malul Buzăului. Molima a trecut, dar fugarii nu s-au mai întors acasă. Au rămas lângă Buzău şi au întemeiat o nouă localitate, pe care au numit-o, cum altfel, decât Scorţaru Nou.

Două sate deja au pierit

Acum, Scorţaru Nou e reşedinţă de comună şi mai are arondate trei sate: Pitulaţi, Sihleanu şi Gurguieţi, toate situate de-a lungul râului. În total, vreo 700 de gospodării. Iniţial însă, comuna avut şase sate, dar două s-au desfiinţat: Deşiraţi, după prăpădul făcut de inundaţiile din 1970, şi Mărtăceşti, care pur şi simplu a dispărut din cauza sărăcirii şi îmbătrânirii populaţiei. De fapt, populaţia îmbătrânită şi sărăcia sunt şi astăzi principalele probleme cu care se confruntă autorităţile locale, din cei 1.500 de locuitori ai comunei, peste 60% fiind bătrâni de peste 60 ani.

Biserica, importantă pentru comunitate

Şi totuşi, în ultimii ani, pe cât le-a fost posibil, din fondurile de care au dispus, autorităţile locale au încercat să modernizeze comuna şi să ofere cetăţenilor un trai cât de cât decent. S-au îngrijit şi de bătrâni, dar, mai ales, de tineri. De aceea, bisericile, dispensarele şi unităţile de învăţământ au fost prioritare.
Proiectul de suflet al actualului viceprimar al comunei Scorţaru Nou, Nicuşor Vasilache, proiect realizat împreună cu actualul primar, Gheorghe Chivereanu, este construcţia bisericii din satul Sihleanu. Vechea biserică era atât de degradată, încât puţini mai credeau că ar mai putea fi salvată. Cu răbdare şi tenacitate, însă, edilul a reuşit ceea ce mulţi nu credeau: o biserică modernă, funcţională. De altfel, biserica din Sihleanu nu este singura la care cei doi, primarul Chivereanu şi viceprimarul Vasilache, au muncit împreună. Şi la biserica din Gurguieţi au fost executate reparaţii capitale, au fost construite garduri noi, s-a refăcut tencuiala, iar la biserica din satul Scorţaru Nou au început, în 2015, lucrări de modernizare. "În cimitirele noastre ne sunt înmormântaţi bunicii şi străbunicii. Ei ne-au învăţat să avem respect pentru biserică, pentru cele sfinte. Oamenii sunt evlavioşi din fire, iar bisericile din comună sunt foarte vechi, au peste 160 - 180 de ani. Nu puteam să stau impasibil şi să văd cum se degradează, de la o zi la alta", ne-a mărturisit viceprimarul Nicuşor Vasilache, care a construit şi garduri noi la cimitirele din Scorţaru Nou şi Sihleanu.
De precizat că biserica din Scorţaru Nou datează din 1856 şi, datorită vechimii şi arhitecturii, clădirea face parte acum din patrimoniul naţional, ca monument istoric.
Pentru anul 2017, Nicuşor Vasilache şi-a propus să aloce fonduri importante pentru refacerea bisericii din Pitulaţi, construită în anul 1905.

Educaţia şi sănătatea, domenii importante pentru edilii comunei

Investiţii importante au fost realizate în ultimii ani şi în şcolile şi grădiniţele din comună. Acelaşi viceprimar Vasilache crede în educaţie, crede că elevii trebuie motivaţi să vină cu drag la şcoală. De aceea, astăzi, toate şcolile şi grădiniţele din comună au toalete interioare, toate au apă curentă şi încălzire centrală, realizată cu centrale termice şi electrice. Două microbuze asigură transportul celor 180 de elevi şi al celor mici, de grădiniţă, iar toate drumurile din comună au fost pietruite în ultimii 12 ani. Astăzi, nici iluminatul public nu mai este o problemă, iar vremea în care străzile şi uliţele nu erau iluminate sunt amintiri. Cei doi gospodari au modernizat vechea reţea de iluminat stradal şi au triplat numărul de becuri şi lămpi.
În comună a fost implementat şi un sistem de colectare gratuită a deşeurilor, iar vechile platforme de gunoi au fost închise.

Achiziţia de utilaje, terenul de sport şi căminele culturale

Conducerea primăriei a decis că este mai bine să achiziţioneze utilaje pentru primărie, decât să aloce bani, an de an, pentru diverse lucrări curente. Astfel, în ultimii ani, s-a construit o hală pentru utillaje şi s-au achiziţionat un buldoexcavator, un tractor cu freză, o lamă pentru zăpadă şi o cisternă.
Investiţii importante au fost realizate şi la căminele culturale. La toate au fost executate reparaţii capitale, clădirile au fost modernizate complet şi dotate cu mobilier, veselă şi tacâmuri, toate puse la dispoziţia celor care doresc să organizeze diverse evenimente: nunţi, botezuri, pomeniri.
Pentru cei care practică sportul în aer liber, primarul şi viceprimarul au construit o modernă bază sportivă multifuncţională, pe care se organizează meciuri şi competiţii de handbal şi fotbal.

Planuri realizabile în următorii patru ani

Pentru perioada 2016 - 2020, viceprimarul Vasilache are planuri mari, planuri care vor moderniza comuna şi vor face ca viaţa oamenilor să fie mai bună de la o zi alta. Acesta şi-a propus următoarele:

- finalizarea lucrărilor la reţeaua de aducţiune de la Movila;
- asfaltarea drumurilor comunale şi a străzilor din satele Pitulaţi şi Scorţaru;
- amenajarea unei pieţe agroalimentare în Scorţaru Nou;
- construcţia unui Centru Civic în Scorţaru Nou şi modenizarea infrastructurii: şanţuri şi rigole de scurgere betonate, trotuare şi construcţia de podeţe betonate la intrările în curţi;
- finalizarea lucrărilor de modernizare la biserica din Scorţaru Nou şi demararea investiţiilor la biserica din Pitulaţi;
- mărirea suprafeţelor pentru păşunat;
- finalizarea ,,Amenajamentului pastoral ca toţi crescătorii de animale să poată concesiona păşune
- demararea procedurilor pentru concesionarea suprafeţelor din intravilan (vetre de casă proprietate a Primăriei)
- reluarea tradiţiei de sărbătorire a Zilei Comunei, în prima sâmbătă din luna septembrie;
- consultarea periodică a cetăţenilor (odată la cel mult trei luni), în special pe chestiuni de interes major, cum ar fi stabilirea bugetului.

"Este important să continuăm dezvoltarea comunei, să finalizăm proiectele începute, dar şi să demarăm altele noi. Pentru mine contează atunci când stau de vorbă cu oamenii să-i simt mulţumiţi, să-i văd că au încredere în mine. Deviza mea este: alaturi de oameni, impreuna cu ei", ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Vasilache.

Marele succes: Reconstrucţia bisericii din Scorţaru Nou
Marele eşec: Nu am putut conştientiza cetăţenii să nu mai depoziteze gunoiul de grajd pe păşune.
Marele pariu: În cei 4 ani de mandat măcar trei sate să aibă de-a lungul drumului principal rigole betonate de scurgere a apei şi trotuare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro