Seful ANIF Braila e dispus sa incalce legea pentru a salva culturile agricole | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Seful ANIF Braila e dispus sa incalce legea pentru a salva culturile agricole

Pe agricultorii braileni ii asteapta o vara fierbinte si, desi lucrarile agricole specifice sint de abia la inceput, deja se confrunta cu probleme grave. Una dintre ele este irigarea, pentru ca asa cum arata lucrurile la acest moment, aproape sigur nu isi vor putea uda in mod legal culturile, in timp util. Cuvintul cheie este "legal", pentru ca, asa cum a declarat public, directorul Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) sucursala Arges - Ialomita - Siret, Dan Ionel, este gata sa treaca peste litera legii pentru a-i ajuta pe oameni. Acesta a explicat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca pina in prezent la nivel central ar fi trebuit organizata deja licitatia pentru contractarea lucrarilor de revizie si reparare a amenajarilor funciare, insa acest lucru nu s-a intimplat. Astfel, desi multi dintre agricultori au platit un avans pentru cantitatea de apa pe care o doresc in urmatoare perioada, ANIF se vede in imposibilitatea de a onora comanda: "Acum trei ani, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare s-a scindat in doua societati de sine-statatoare - SNIF si ANIF. Conform legii, timp de trei ani, lucrarile de reparare si intretinere au revenit SNIF, fara licitatie. Numai ca perioada s-a terminat in octombrie 2007, societatea e in procedura de faliment si privatizare, iar la nivel central nu s-a facut nimic, nu s-au lamurit cu licitatia si ne trezim, cu doua saptamini inainte de inceperea irigatului, ca nu avem cum sa le dam oamenilor apa. Asta a dus la o problema deosebita, fiind de altfel semnalata si de cei care au pichetat Ministerul Agriculturii timp de doua zile. La Braila, ne-am trezit ca am incasat de la beneficiari un avans de 20 de miliarde de lei vechi, bani pe care nu ii putem folosi, decit cind vom putea face un contract ferm cu o firma specializata in lucrari funciare. Avem comenzi mari de apa, nu a plouat deloc, agricultorii sint inspaimintati, cer apa si noi nu avem, legal, posibilitatea de a le da".

"Nu e normal sa faci ilegalitati ca sa eviti dezastrul"

Ionel Dan a mai adaugat ca nu se teme sa faca public faptul ca este gata sa calce pe linga lege, numai sa ajute oamenii sa nu li se usuce culturile inca din primavara. Acesta a explicat ca la nivelul sucursalei pe care o conduce s-au luat deja masuri de inchiriere a unor utilaje pentru lucrari, astfel incit sa poata furniza apa in perioada 1 - 5 aprilie: "E adevarat, la nivelul acestei sucursale s-au luat masuri in afara prevederilor legale. Repet, desi nu aveam voie, am inchiriat niste utilaje si am facut lucrari. Asta numai datorita situatiei grave in care ne aflam. Asfel, in perioada 1 - 5 aprilie vom introduce apa pe canalele de irigatii. Dar asta nu rezolva problema pe fond".
Directorul ANIF a mai adaugat ca, daca la Bucuresti nu se lamureste cit se poate de repede problema, atunci agricultorii braileni s-ar putea sa aiba parte de o vara cu mult mai dezastruoasa decit cea din 2007: "Daca nu se lamureste la nivel central achizitia de lucrari publice cu o firma specializata, vom avea o vara fierbinte la propriu. Va fi mai rau decit anul trecut, va fi dezastru de-a dreptul. Cel putin anul trecut eram pregatiti, incepusera reparatiile din toamna lui 2006. Am avut timp pina in mai, cind a inceput campania efectiva, sa punem la punct amenajarile. Acum stam si ne uitam la cer, poate ploua. Cel putin aici, la Braila, in perioada 1 - 5 aprilie, in functie de comenzi, vom umple reteaua de irigat". Ionel Dan a tinut sa sublinieze faptul ca nu i se pare corect sa fie pus in postura de a face ilegalitati pentru a salva culturile agricultorilor, in contextul in care cei de la nivel central nu cunosc situatia din teren, iau decizii si dau legi dupa ureche: "Noi am avut o sedinta pe tema asta, la care trebuia sa participe si un ministru secretar de stat. Am vrut sa chem presa, dar nu am primit aprobare, ca sa zic asa. Ma rog, nu au fost chemate nici autoritatile din Braila, doar directorul Directiei Agricole, care nu prea a avut nimic de spus. Pacat, erau lucruri care trebuia semnalate. Dar asta e. Dar nu e normal sa faci ilegalitati ca sa eviti dezastrul. Fara irigatii, in Braila nu poti sa faci nimic. Din 360.000 de ha care sint amenajate cu canale de irigatii, avem contractate mai mult de jumatate. Cea mai mare suprafata contractata de dupa Revolutie. Si nu ni s-a permis, in mod legal, sa facem aceste lucrari, decit respectind procedurile. Dar nu pot sa ii zic unuia care imi cere apa, ca altfel nu ii iese griul sau orzul din pamint, ca nu pot sa ii dau". Directorul ANIF sucursala Arges - Ialomita - Siret a fost de parere ca problemele vin de la modul in care a fost intocmita legislatia in domeniu, care nu prea are treaba cu realitatea.

Anchetat pentru ca a salvat un sat de la inundatie

Totodata, Ionel Dan a mai declarat ca, daca autoritatile vor decide sa il sanctioneze pentru ca a dat oamenilor apa, salvind in felul acesta recoltele, nu ar fi uimit, deoarece nu ar fi pentru prima data. "In 2006, in localitatea Borcea de Sus, judetul Calarasi, apa rupsese digul in proportie de doua treimi. Am intervenit in regim de forta majora, pentru ca eu sint seful liniei de aparare, ca sa salvez satul si acum sint anchetat. Ca “de ce am facut lucrarile de atunci fara sa aplic procedurile, sa respect legislatia”? Si la momentul respectiv pericolul era enorm de mare, apa aproape inundase Autostrada Soarelui, calea ferata, conducta de gaze - magistrala.... mai multe... Asa ca toti cei care am luat atunci decizia sa intarim digul sintem anchetati. Ni s-a zis ca trebuia sa lasam sa se rupa digul, dar sa respectam legea.... Asta e numai parerea unuia care locuieste in alta parte a tarii, sta la birou, citeste niste legi, are putere de decizie si aplica legea fara sa stie situatia din teren", a subliniat Ionel Dan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro