* vestea bună e că la toate culturile s-a ajuns pe ultima sută de metri, cu excepția culturii de orez, care s-a semănat doar pe 11 ha, din 1.800 ha planificate * ploile de zilele trecute au mai redus deficitul de apă din sol
O vorbă din bătrâni spune că de Înălțare ultima sămânță trebuia să fie pusă deja în brazdă. În ziua de azi, situația nu mai poate fi așa, din “n” cauze: schimbările climatice dramatice; criza economică manifestată sub diverse forme (inclusiv prin lipsa de îngrășăminte); prețurile astronomice la energie, gaze și imputuri; influențele nefaste ale războiului din Ucraina etc.
Vestea bună e că, potrivit informațiilor primite de la Direcția Agricolă Brăila, în județul nostru campania de primăvară, chiar dacă nu e deja finalizată, a ajuns pe ultima sută de metri. Astfel, potrivit lui Traian Cișmaș, directorul instituției, “stăm bine cu lucrările agricole de sezon, la semănat situația fiind următoarea: porumb – 128.930 ha, față de 129.464 ha planificate; floarea soarelui: realizat 85.150 ha din 85.274 ha; soia: 17.450 ha, față de 17.300 ha; mazăre boabe: 2180 ha din 2200 ha, iar la orzoaică de primăvară s-au semănat 1835 ha, față de 1300 ha planificate. Însă, o situație dramatică și fără precedent avem la orez, unde s-au semănat numai 11 ha (!) din 1800 ha (!)”, ne spunea cu necaz directorul Cișmaș. Care a ținut să adauge că cele 11 ha sunt în câmpul experimental de la Polizești, al Stațiunii de Cercetări. Și când te gândești că acum 5-6 ani se semănau cu orez peste 5000 de hectare, iar înainte de 1990, județul Brăila avea amenajată pentru orez o suprafață de 17.000 hectare.
Sursa citată ne-a mai declarat că acolo unde s-a irigat, producțiile se anunță bune și foarte bune, campania de recoltare urmând să fie declanșată peste două săptămâni, la grâu, orz și rapiță.
Situația precipitațiilor și a irigatului
Brăila este și în acest an în top, cu cea mai mare suprafață la irigat din țară, iar după cum ne-a declarat ing. Mihaela Bordei, directorul ANIF Brăila, “la zi și cumulat pe luna mai s-au irigat 63.400 hectare, iar solicitările fermierilor sunt permanent o prioritate pentru noi. Privind precipitațiile din ultima perioadă, au fost cantități diferite, fermierii din anumite zone fiind mai norocoși decât alții, pe terenurile cărora a plouat mai puțin. În rețeaua monitorizată de ANIF, cantitățile de apă căzute au fost următoarele: Terasa Brăila Nord: Cazasu, 24 l/mp; Măxineni, 13 l/mp; Movila Miresii, 15 l/mp; Valea Cânepii, 12 l/mp. Terasa Brăila Sud: Viziru, 11 l/mp; Spiru Haret, 9 l/mp; Ianca, 17 l/mp; Vișani, 15 l/mp; Dudești, 17 l/mp. În IMB: Filipoiu, 25 l/mp; Gemenele, 12 l/mp; Maicanu, 21 l/mp; Titcov, 24 l/mp; Bălaia, 20 l/mp ; Salcia, 16 l/mp”.
Deocamdată nu ar fi motive de îngrijorare pentru fermieri, dar ei sunt în continuare sub teama de a nu fi grindină și vijelii care să le pună recoltele în pericol; fără a uita de grija valorificării producției și necesitatea sprijinului, facilităților etc care să vină la timp și consistent din partea Guvernului.