Senatorul Ion Rotaru, reţinut în privinţa proiectului desfiinţării asigurărilor sociale de sănătate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Senatorul Ion Rotaru, reţinut în privinţa proiectului desfiinţării asigurărilor sociale de sănătate


Desfiinţarea contribuţiilor la asigurările de sănătate, proiect lansat recent de fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, este o idee ce trebuie tratată cu toată responsabilitatea şi îmbunătăţită. Este opinia preşedintelui Comisiei de Sănătate din Senat, brăileanul Ion Rotaru, care consideră că, deocamdată, Nicolaescu a prezentat o idee interesantă, care poate fi discutată, însă este nevoie şi de o fundamentare clară din punct de vedere financiar a acesteia. Rotaru admite că, teoretic, pentru simplul cetăţean sună bine ideea unui sistem în care bugetul de stat să ducă greul cheltuielilor din domeniul medical şi în care toţi românii să beneficieze de serviciile de bază, fie că plătesc sau nu o contribuţie la asigurările de sănătate. Senatorul crede însă că practic, pentru cei care ştiu ce înseamnă să gestionezi bugetul unei ţări aflate în perioadă de austeritate economică, un asemenea proiect trebuie analizat cu mare atenţie.
"Faptul că actualul sistem al asigurărilor de sănătate funcţionează defectuos este un lucru pe care îl acceptăm cu toţii, românii îl simt pe pielea lor în fiecare zi. Faptul că deşi îşi plătesc contribuţiile, unii dintre asiguraţi nu beneficiază de serviciile respective este cât se poate de real. La fel de adevărat este faptul că sunt mulţi români care nu sunt asiguraţi şi care, dacă ajung la spital, în situaţii de urgenţă, se externează imediat ce se pot ţine pe picioare, deşi nu sunt complet recuperaţi, pentru că nu pot plăti zilele de spitalizare. Să nu uităm nici faptul că sistemul se numeşte, deloc întâmplător «al asigurărilor sociale de sănătate», deci ar trebui să fie unul în care să ne ajutăm reciproc, iar bolnavii, că au sau nu bani, să beneficieze de serviciile medicale de bază, nu doar de cele de urgenţă. De aici, însă, până la prevederile proiectului lansat spre dezbatere publică de domnul Nicolaescu este cale lungă", atenţionează Rotaru. În viziunea domnului Nicolaescu, pe partea financiară, actualele asigurări vor fi înlocuite cu contribuţia bugetului de stat, cu taxa de solidaritate amintită şi cu asigurările private complementare. "Chiar şi pentru cineva care nu este economist, o analiză sumară arată că în acest context, practic, se va înregistra o reducere cu 50% a încasărilor la bugetul de sănătate din contribuţiile asiguraţilor, ceea ce va crea o presiune imensă asupra bugetului de stat, care va trebui să acopere aceste sume sau o mare parte din ele. În acest context, pericolul este să dezechilibrăm şi mai mult actualul sistem de sănătate, să-l falimentăm şi să ajungem în situaţia în care să nu mai poată beneficia nimeni de serviciile medicale, aşa cum sunt ele astăzi. Dacă suntem oameni politici responsabili, trebuie să ne punem întrebarea: de unde vor veni banii necesari, pe care trebuie să-i acopere bugetul de stat?" a comentat Ion Rotaru.
Amintim că preşedintele Comisiei de Sănătate a PNL, Eugen Nicolaescu, a prezentat public, zilele trecute, un proiect care prevede desfiinţarea completă a asigurărilor sociale de sănătate şi înlocuirea lor cu o "taxă de solidaritate", la care se adaugă asigurările private complementare. În viziunea iniţiatorilor, taxa de solidaritate, în valoare de 3 - 5% din salariul fiecărui angajat, va fi deductibilă din impozitul pe venit. (C.L.)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro