Dar nici senatorul Rotaru şi nici adunătura majoritară din Parlament nu fac obiectul principal al acestui editorial, ci poporul, alegătorul naţional, cetăţeanul pur sânge românesc. Relaţia alegătorului român cu politicianul român e una simplă: politicianul român îl consideră pe alegătorul român cel mai prostănac dintre prostănaci, simbolul inactivităţii cerebrale, stema mortificării sufleteşti. Nici animalelor nu te poţi adresa cu un asemenea dispreţ şi o asemenea cruntă desconsiderare. Trebuie să crezi că ai de-a face cu o grămadă exemplară de dobitoci ca să debitezi incontinent bazaconii. De la câmpurile agricole unde-şi prăşeşte destinul senatorul Rotaru şi până la butoanele de unde, plictisiţi, puternicii lumii îşi transmit voinţa e o distanţă la fel de mare ca de la calificarea umană a aceluiaşi Rotaru la cristalizările de simţire ale lui Steinhardt. Însă ne oprim aici, că intrăm în beznă şi câştigă detaşat super-Rotaru.
Şi mai trebuie un "dar", care vizează o chestiune simplă, uşor de înţeles: dacă-ţi respecţi alegătorii, declină-ţi competenţa atunci când nu te pricepi. Dacă, mâine, la televizor, apare Ponta în fundul gol şi cu un basc de utecist pe cap, pesediştii nu trebuie să-şi arunce, instantaneu, hainele de pe ei, e suficient să fie rezervaţi şi să declare că nu înţeleg acest tip de politică. Mai mult, când pe micul ecran apare Cristian Rizea şi începe să vomite fluturi coloraţi despre economie, buget, finanţe, nu trebuie să fie luat în serios, nici el nu se ia în serios. Privim, aşa, doar reprezentaţia artistică. E ca o convenţie, ca o mică înţelegere între români.
Multe probleme are România, dar un câştig evident este acela că în câteva persoane a ajuns să zacă toată ştiinţa umanităţii. În fiecare zi văd oameni care - incredibil! - se pricep, deodată, la economie, finanţe, politică, iubire, geriatrie, sex, maşini, religie, fizică atomică, cosmologie, conspiraţionism, reumatism, reîncarnare, doxologie, filozofie, investiţii etc.
E clar că avem vocaţia plus-infinitului!
