Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca; Sfântul Cuvios Macarie Mărturisitorul; Sfântul Cuvios Gherontie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca; Sfântul Cuvios Macarie Mărturisitorul; Sfântul Cuvios Gherontie

Maria Egipteanca a trăit în a doua jumătate a sec. al IV-lea - începutul sec. al V-lea şi a murit în anul 431 d.H., pe timpul împăratului Teodosie cel Tânăr.

S-a născut în Egipt, iar la vârsta de 12 ani şi-a părăsit părinţii şi a mers în Alexandria, unde, timp de 17 ani, a dus o viaţă desfrânată. Tinerii din tot imperiul auziseră de ea. La 29 de ani, Maria a ajuns la Ierusalim şi a vrut să intre în Biserica Sfântului Mormânt, însă nu a putut înainta decât până la prag (a simţit cum o putere nevăzută o opreşte). A înţeles că este nevrednică să intre şi s-a rugat Fecioarei Maria, promiţându-i că-şi va schimba viaţa. După ce s-a închinat Sfintei Cruci, Maria a auzit un glas spunându-i: “Dacă vei trece Iordanul, bună odihnă vei găsi!”

Astfel, Maria Egipteanca a ales să trăiască în pustia Iordanului. Acolo şi-a petrecut 47 de ani în post şi rugăciune. A fost descoperită părintelui Zosima, care, la 53 de ani, se întreba dacă există pe pământ cineva care să-l întreacă în osteneală duhovnicească. După câteva zile de mers prin pustiu, a întâlnit-o pe Maria Egipteanca. Deşi nu-l văzuse niciodată, aceasta i-a spus pe nume şi i-a cerut o haină ca să-şi acopere trupul, că era goală. Pe când se ruga părintele, şi-a ridicat ochii şi a văzut-o pe sfântă înălţată de la pământ, stând în văzduh şi rugându-se.

Cuvioasa i-a descoperit părintelui viaţa sa, cerându-i ca anul următor, în joia din Săptămâna Patimilor, să ia Sfintele Taine şi să meargă pe malul Iordanului ca să o împărtăşească. Venind Zosima la vremea cerută, Maria a însemnat cu semnul crucii Iordanul, a trecut pe el ca pe uscat şi s-a împărtăşit. Şi venind părintele în anul următor, a găsit-o pe cuvioasă moartă. Se spune că, ajutat de un leu, Zosima i-a săpat mormânt şi a îngropat-o creştineşte.

Viaţa Mariei Egipteanca a circulat prin viu grai până în vremea patriarhului Sofronie al Ierusalimului, care s-a hotărât să o scrie, în secolul al VIII-lea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro