Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a fost ofițer în armata romană, pe vremea împăratului păgân Maximian. A fost ridicat la rangul de “Stratilat”, adică general, datorită rezultatelor sale deosebite obținute pe câmpul de luptă. În anul 305 d.H., Andrei a fost nevoit să lupte împotriva perșilor. Atât el cât și ostașii de sub comanda sa s-au rugat Lui Hristos, cerându-I să-i ajute să iasă biruitori. Și astfel, datorită rugăciunilor lor, armata persană a fost înfrântă.
Dar răul nu doarme niciodată. Când Andrei Stratilat a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunțat că este creștin. Și pentru că a mărturisit credința în Iisus Hristos, generalul a fost supus la multe torturi. Însă, datorită respectului de care se bucura printre romani, Andrei a fost eliberat din temniță, ca să nu se revolte mulțimea. În același timp, însă, împăratul și prigonitorii păgâni căutau un prilej mai potrivit ca să-l ucidă.
Aflând, prin descoperire dumnezeiască, despre gândurile împăratului păgân, Andrei Stratilat și-a luat armata (formată din 2.593 de ostași de elită) și a pornit către Tarsul Ciliciei, unde au primit cu toții Sfântul Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.
Prigoniți în continuare de autoritățile imperiale, Generalul Andrei și ostașii săi creștini au urcat în Muntii Taurus. Armatele romane trimise să-i pedepsească i-au ajuns din urmă pe când se rugau într-un defileu și i-au decapitat pe toți. Documentele spun că niciunul nu s-a împotrivit; cu toții au primit, cu mare bucurie, moartea mucenicească pentru Iisus Hristos, Domnul nostru.